Quantcast
Прокуратурата: Данъчният е взел подкупа в централата на НАП | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Прокуратурата: Данъчният е взел подкупа в централата на НАП

Шефът на Агенцията обяви случая за тежък удар върху авторитета в обръщение към служителите
Обновена
6 572
 БГНЕС архив

Данъчният служител, който бе арестуван преди ден при акция на ГДБОП, е взел подкупа от 600 лв в самата централа на НАП. Това става ясно от официално съобщение на държавното обвинение, с което се обявява, че на служителя Я.Я. вече е повдигнато обвинение и той е задържан за поне 72 часа в ареста. Прокуратурата натъртва, че той е взел парите "в служебно помещение - коридор на Централно управление на Национална агенция за приходите".  

Държавното обвинение разказва, че 36-годишният Я.Я. е поискал чрез изнудване подкупа от земеделския производител А.Р. още на 16.09.2021 г. в гр. София, на пазар „Младост 1“ и го е взел на 21 септември в централата на НАП. Данъчният обещал, че няма да затвори сергията на пазара и няма да приложи принудителна административна мярка „запечатване на обект“ за срок до 30 дни, за констатирано от него нарушение на Закона за данък добавена стойност -  неиздаване на касова бележка за осъществена продажба.

Разследването по случая е започнато след получен сигнал от А. Р. за поискания подкуп. Данъчният бил арестуван в централата на НАП с дадените му пари. При извършения му обиск са намерени и иззети банкнотите, предварително белязани и описани. Извършено е освидетелстване на Я.Я., като при осветяване с  ултравиолетова  лампа е констатирана флоурeсценция със светлозелен цвят в областта  на дланите.

Извършени са били, в условията на неотложност,  претърсване в служебния кабинет на обвиняемия и в обитавания от него недвижим имот, като са били намерени и иззети  преносим компютър и документи, които имат отношение към случая.

Прокуратурата твърди, че ще иска за Я.Я. налагане на най-тежката мярка за неотклонение – „задържане под стража“.

"Случаят със задържания при съвместна операция на ГДБОП, МВР и НАП служител на „Фискален контрол“ е тежък удар върху авторитета на НАП, който градим със съвместните усилия на близо осем хиляди добросъвестни професионалисти. Ще окажем пълно съдействие на правоохранителните органи за изясняване на случая и справедливо наказание на виновните". Това каза в обръщение към всички служители на НАП изпълнителният директор на приходната агенция Румен Спецов, цитирано от самата НАП.

Той заявил категорично, че той и ръководният екип щели да бъдат безкомпромисни спрямо всеки случай на корупция и опит да се руши общественото доверие в Агенцията. 
„Недопустимо е служители на Агенцията да петнят труда на всички нас, които всеки ден доказваме лоялността и ангажираността си към организацията. Очаквам от всеки ръководител в агенцията да организира незабавно лична среща с екипа си, на която да бъдат обсъдени корупционните рискове и етичните стандарти, които очаквам занапред да се спазват безкомпромисно“, казал още Спецов пред служителите на НАП.
 

Още

Докаран до фалит търговец осъди НАП, ВАС и Народното събрание

21.05.2022

12903
НАП отчете ръст на данъчните декларации заради отстъпките за деца

04.05.2022

364
ГДБОП арестува данъчен, който поискал 10 000 лв. подкуп от фирма

28.04.2022

3888