Quantcast
Фандъкова иска скандални промени в ЗУТ в полза на застрахователите | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Фандъкова иска скандални промени в ЗУТ в полза на застрахователите

Кметицата предлага скъпи застраховки за проектанти, надзорници и строители и солидарна отговорност между тях
5 945
 Илияна Кирилова

Столичният кмет Йорданка Фандъкова и главният архитект Здравко Здравков представиха разработени промени в Закона за устройство на територията и две наредби, които могат да позлатят застрахователните компании и да доведат до още по-голяма монополизация в сектора на строителството. Фандъкова и Здравков не са доволни от съществуващия ред за застраховане в процеса на проектиране и строителство и настояват за задължително застраховане с високи максимални прагове за всеки отделен обект, в случай че той се финансира с публични средства. Кмет и главен архитект настояват и за въвеждане на солидарна отговорност между проектант, надзор и строител, за да не си прехвърлят топката при проблеми. 

В момента сключването на застраховки за конкретния обект не е задължително и става по желание. Участниците в строителния процес са длъжни да застраховат професионалната си отговорност ежегодно, като максималният праг за проектанти при обекти първа категория е 300 000 лв., а за строители - 600 000 лв. "Като външен проектант на даден обект застрахователната ми премия е 1 промил от 300 000 лв. или 300 лв. Каква отговорност мога да нося за тази сума, като мога да свърша бели за 15 млн. лв.", даде пример Здравков.

Затова общината настоява да се въведе задължителна застраховка за всеки отделен обект, който се строи с публични средства и се въведат нови прагове за отговорност - 1/5 от стойността на договора за проектанти и надзорници, 100% от стойността - за строители, 1/10 - за контрола в част конструктивна. Само един обект в столицата - бъдещата национална детска болниза, е със стойност 78 млн. лв. В договорите по ЗОП така или иначе се залагат и гаранции за изпълнение. Според Фандъкова обаче изпълнителите в момента носят прекалено сериозна отговорност при липсваща такава на всички нива. "Изпълнителите са на първа линия, налагаме им огромни санкции, но къде са проектанти и надзор, които трябва да видят проблемите", попита кметът. Общината настоява и за въвеждане на солидарна отговорност за проблеми между проектант, надзор и строител, а не тези три страни да си прехвърлят топката при открити проблеми. Не станаха ясни конкретните текстове, по които ще се търси тази отговорност, но целта е общината да има начин да си възстанови парите при отстранени с нейни средства проблеми. 

Още по време на пресконференцията, която се излъчваше във "Фейсбук", започнаха да валят коментари против промените. "Тези високи прагове за застраховките още повече ще монополизират строителството, съвсем ще убият малките. И като говорим за солидарна отговорност, къде остава отговорността на общината, която е дала разрешения за строеж, и на ДНСК, която не е установила проблеми", коментираха архитекти. ССпоред тях няма логика да се търси солидарна отговорност при различни роли на проектант, надзор и строител в процеса. Появиха се и остри коментари, че промените се правят само в полза на застрахователите. "Много интересно как точно общината разбра, че тези застраховки са ниски? Търсена ли някога по този ред отговорност през застраховател, има ли случай, в който общината да си е поискала от застраховател пари за неуредици и защо не се съобщава нищо по темата?", коментират архитекти.  

Още

"Факултета" спря влак и поиска оставка на Фандъкова

18.02.2021

10074
Архитектите разчитат на Конституционния съд да спре промените в ЗУТ

13.02.2021

ТАНЯ ПЕТРОВА

1964
Eдин член в ЗУТ, а цели 8 хипотези за корупция