Медия без
политическа реклама

Държавата пак промени какво поема в схемата 60/40

Хазната ще плаща осигуровката само върху 60% от заплатата

08 Апр. 2020Обновена
На живо от МС

На живо от МС

Posted by Новините на NOVA on Wednesday, April 8, 2020

Държавата отново промени позицията си каква част от разходите на работодателите ще поема по схемата 60/40. След като депутатите приеха бюджетът да плаща и осигуровката за сметка на работодателя, сега се оказва, че става въпрос само за част от нея. След правно тълкуване и консултации със социалните партньори социалният министър Деница Сачева съобщи, че държавата ще поеме 60% от осигурителния доход и осигуровките за тези 60%, които са за сметка на работодателя. На въпрос защо отново се променят условията, министърът отговори, че стенограмата от дебатите в пленарната зала е пред нея и няма съмнение каква е волята на законодателя.

Впечатление, че държавата ще поеме цялата осигуровка за сметка на работодателя, създаде шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова. В неделя вечерта тя съобщи на импровизиран брифинг пред парламента, че държавата ще поеме цялата осигуровка на работодателя, а не само върху 60-те процента. Така за работодателя ще остане да плати 40% от заплатата, ако иска да си запази работника, обясни Стоянова. Това е точно така - при пълно поемане на осигуровките, за работодателя остава единствено 40% от заплатата. По новата схема - поемане на осигуровката само върху 60% от заплатата, съотношението пак е 60/40, но вече върху целия разход на работодателя за съответния служител (заплата плюс неговия дял от осигуровките), а не само върху осигурителния доход, както беше предвидено.

Идеята за поемане на част от осигуровката дойде от Йордан Цонев. В неделя тя първо бе отхвърлена от бюджетната комисия, но изненадващо беше приета по-късно в правната. Цонев се аргументира, че така ще се прекратят твърденията, че държавата баламосва бизнеса и че схемата в действителност е 23:77.

Схемата 60/40 е неизгодна и за случаите, в които работодателят намалява работния ден. При непълно работно време на фирмите, 4-те часа се изплащат от работодателя, а върху останалите 4 часа 60% се поемат от държавата, обяви министърът. Това беше заложено още в първия вариант на постановлението за схемата. В него пише, че "в случаите на установено непълно работно време компенсацията се изплаща пропорцио­нално на неотработеното време, но за не повече от 4 часа дневно".

До вчера са подадени 873 заявления за включване в схемата 60/40 на 12 455 работници и служители. Повечето работодатели са микро и малки предприятия от секторите ресторантьорство, хотелиерство, преработваща промишленост, производство на мебели и др. Схемата 60/40 не е универсална мярка, нито е икономическа мярка, това е мярката, която се отнася за хората, които работят, тя е за заетост, коментира социалният министър по повод многото критики към нея.

4000 души среднодневно се обслужват в бюрата по труда в последните седмици, съобщи още Сачева. Във всички областни градове ще бъдат изпратени полицаи, за да се помогне за реда на опашките. В много областни градове открихме допълнителни офиси, за да може да се обслужват хората без напрежение, каза министърът, но към момента за такава възможност се знае, че има във Варна и Русе.

103 000 различни заявления са обработили бюрата по труда от началото на извънредното положение. 61 644 са се регистрирали като безработни от 13 март насам. 32 041 от тях са поискали парично обезщетение за безработица от НОИ. 9830 са започнали работа. НОИ вече е отпуснал 15 404 обезщетения, средният размер е 650 лв. Все още незначителен брой хора ползват електронните услуги, които бяха предложени за облекчаване на опашките - под 3% са се възползвали от тях. Секторите, в които се наемат хора, са свързани с онлайн търговия, доставки, хранителни вериги, охранителна дейност, рециклиране на отпадъци, каза Сачева.

В момента най-много безработни генерират секторите хотелиерство, ресторантьорство и туризъм, търговията е на второ място, преработващата промишленост е трета. 745 са хората, които идват от чужбина и са обявили, че са останали без работа заради коронакризата. Имаме сигнали, че работодатели принуждават служители да се разделят по взаимно съгласие. Призоваваме хората да не се съгласяват на такива условия, тъй като те са в техен ущърб, коментира министърът.

Хората, които са на терен, които работят при изключително тежки условия, категорично и хората от бюрата по труда, и инспекторите по труда, и социалните служби, ще получат допълнителни възнаграждения, съобщи Сачева. Тя уточни, че няма отлив на служители, единични са случаите на оставки. Тези хора работят за ниски заплати, така че се надявам на разбиране от страна на обществото, коментира министърът. Става въпрос за около 6100 души - 3000 от тях в бюрата по труда, 350 инспектори от ГИТ, останалите са социални работници. Сумата е въпрос на разчети, средствата ще са от оперативната програма и частично от държавния бюджет, каза Сачева.

Разполагаме с около 300 млн. лв. от оперативната програма "Развитие на човешките ресурси", които ще бъдат насочени към субсидирана заетост в подкрепа на работодателите, както и за мерки, насочени към безработните лица след кризата, каза Сачева. Една от мерките е да бъдат подкрепени работодателите с 40% от минималната заплата и осигуровките за това в рамките на 2 месеца след изтичане на участието в схемата 60/40. Подготвя се и конкретна подкрепа за безработни за бързо кариерно ориентиране, планиране и обучение, както и валидиране на умения.

 


 


 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата