Медия без
политическа реклама

Доброволци на ГКПП Дуранкулак: Нуждаем се от храна и вода за бежанците

Според украинци условията на границата ни са нечовешки

10 Апр. 2022
Фейсбук Помощ за украинските бежанци

Има спешна нужда от още доброволци, храни, напитки и хигиенни материали на ГКПП "Дуранкулак". За това алармират от БЧК и неправителствени организации, цитирани от БНР. Потокът от украински граждани, влизащи през граничния пункт, рязко е увеличен през последните дни - почти двойно, което налага денонощно обезпечаване с хора в пункта на хуманитарната организация.

"Хранителните продукти са на привършване, а автобусите в момента са над 10", заяви един от доброволците Димитър Франгов. По думите му въпросните автобуси са пристигнали снощи, но тази сутрин още са били на граничния пункт, като продължават да пристигат още нови и нови автобуси. Пътуващите в тях цяла нощ са били без достъп до храна и вода.

"Задължителната от няколко дни регистрация за временна закрила усложнява ситуацията на пункта", категоричен е председателят на ОС на БЧК в Добрич д-р Артюн Еринозов, по думите на който повечето от чакащите са деца. "Предвид на това, че потокът е изключително голям и предвид на това, че регистратурата е задължителна вече на КПП „Дуранкулак“, струпването е голямо. Имаме нужда от още доброволци, особено в нощните часове", заяви той. По думите му на денонощие през пункта преминават между 20 и 25 автобуса, предстои от БЧК да наеме хора на граждански договор, които да осигурят нощните дежурства.

Вчера БНР съобщи за поне 10-часово чакане, на което са подложени украинските бежанци на Дуранкулак, където пунктовете за обработка на документи са едва 5. За сравнение в Бургаско например вече има над 16 пункта, някои от които работят денонощно, и работата върви доста по-бързо. "На пункта (Дуранкулак - бел. ред.) те се посрещат само от доброволци. Казват, че има нечовешки условия. Изморени, с малки деца, търсят постоянно телефони, горещи телефони да се оплачат. Искат да се свържат с посолството на Украйна да разкажат какво е тук на границата", разказа Георги Георгиев от БЧК пред националното радио. Както той, така и останалите доброволци апелираха за помощ и от държавата за осигуряване на хранителни продукти и хигиенни материали. "Всичко е само доброволци и неправителствени организации. Държавата нищо не е доставила досега", коментира Георгиев.

По последни данни от правителствения сайт за украинските бежанци ukraine.gov.bg у нас са влезли 164 хил. бежанци. 75 302 от тях са останали у нас, 25 000 от които са деца. Над 39 хиляди са настанени в хотели в страната, като 51 759 души са получили временна закрила. МС наскоро удължи до 15 април възможността украинците, пристигнали у нас заради войната, да получават временна закрила и без изричното им волеизявление и регистрация за ползване на временна закрила.

 

Още по темата:

 

България ще получи от ЕС около 10 лв на ден за регистрираните бежанци от Украйна, но само за три месеца. Въвежда се остойностяване от 40 евро на седмица за приет бежанец, като ще бъдат покривани разходите за 13 седмици престой от датата на пристигане на украинците, предаде БТА.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата