Медия без
политическа реклама

Добавката за ваксина ще се плати на 1 февруари

Целта е да не стане объркване, че и това е част от пенсията

12 Яну. 2022
Ивайло Иванов
БГНЕС
Ивайло Иванов

Добавката за ваксинирани пенсионери ще се изплати на 1 февруари, а не заедно с пенсиите, които обикновено се плащат между 7-о и 21-во число на месеца. Това обяви тази вечер пред Би Ти Ви управителят на НОИ Ивайло Иванов. Целта е хората да не се объркат, че и тези 75 лв. са част от пенсията, обясни той.

Заради объркването с пенсиите този месец, през февруари  възрастните с намалена сума ще получат други три добавки към пенсията си - една компенсация за януари, една за февруари и 60 лв. ковид добавка.

За хората, които получават парите си през пощите, Иванов все пак препоръча да си вземат сумата заедно с пенсията, за да не се разкарват и чакат по опашки два пъти. Информацията за ваксинираните пенсионери ще бъде подадена автоматично, те нямат нужда да подават документи.

Еднократна добавка от 75 лв. могат да получат само следните групи пенсионери:

- всички пенсионери, които към 31 декември 2021 г. са със завършен ваксинационен цикъл. Те ще вземат еднократно 75 лв. с пенсията си за февруари, без да се подават никакви документи;

- всички пенсионери, които са с незавършен ваксинационен цикъл и завършат този цикъл в периода от януари до юни 2022 г., както и хора, които си поставят в този период бустерна доза;

- всички пенсионери, които си поставят първа доза от началото на годинправо на 75 лв. добавка ще имат и пенсионери, които си поставят първа доза от началото до края на месец юни.

Решението на правителството да стимулира само пенсионери, а не например възрастни над 60 години, вероятно ще породи недоволство. Много хора не успяват да се пенсионират заради липсващ стаж и чакат този момент до над 66-годишна възраст.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

пенсионери, ваксина

Още по темата