Медия без
политическа реклама

Дилема пред 13 души - министър или депутат?

11 Апр. 2021Обновена
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

15 от новоизбраните депутати спешно трябва да решат дали да останат такива, или да напуснат НС. Това се налага от разпоредбите на чл. 68 от Конституцията, който забранява на депутатите да изпълняват друга държавна служба.

Тринадесет от министрите на Бойко Борисов бяха обявени днес окончателно за депутати. Това са вицепремиерите Томислав Дончев и Екатерина Захариева, както и министърът на транспорта Росен Желязков, на здравеопазването проф. Костадин Ангелов, на спорта Красен Кралев, на регионалното развитие Петя Аврамова,  на социалните дейности Деница Сачева, на МВР Христо Терзийски, на финансите  Кирил Ананиев, на земеделието Десислава Танева, на ерегетиката Теменужка Петкова и на образованието  Красимир Вълчев, на правосъдието - Десислава Ахладова. Веднага след като бъде конституиран парламентът, правителството на Борисов ще депозира оставката си, но ще продължи да работи до избора на нормално или служебно правителство. Това означава, че 12-те министри трябва да изберат - остават ли в правителството, или стават народни представители. Тази дилема не стои само пред Бойко Борисов, който вече се отказа от депутатското място. 

В същата ситуация са Николай Нанков, зам.-министър на строителството и Дани Каназирева, областен управител на Пловдив - те също бяха избрани за депутати и трябва да решат. Те са в по-лоша ситуация от министрите, тъй като местата им в НС не се пазят.

ОПАСНОСТ

Казусът бе коментиран от съпредседателя на "Демократична България" Атанас Атанасов. "Цялото правителство на Борисов без един министър са избрани за народни представители, а според Конституцията това е несъвместимо. Съществува риск при гласуване в Народното събрание решенията да бъдат атакувани пред Конституционния съд. Министрите трябва да напуснат Народното събрание, рискуваме да влезем в конституционна криза“, заяви той пред БНР.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

министри, депутати

Още по темата