Quantcast

Медия без
политическа реклама

Десни поискаха информацията на здравната каса да стане публична

Демократична България заявява, че "изтичането на средства" от здравеопазването може да бъде пресечено чрез обществен натиск

14 Яну. 2020
СНИМКА : ИЛИЯНА КИРИЛОВА

От "Демократична България" поискаха от управителя на здравната каса (НЗОК) Дечо Дечев да "публикува максимално много данни в отворен, машинно четим формат, така че да са възможни анализи и проверка" на изнесените твърдения за източване на касата. Това се казва в позиция на дясното обединение, разпространена днес. Преди ден пък от БСП също настояха Дечев да хвърли повече светлина за изнесените от него данни пред "Дарик" през уикенда, както и прокуратурата да влезе в здравното министерство и да разследва как се разходват средствата за здравеопазване. 

В позицията на ДБ се посочва още, че разходите на здравната каса растат значително през последните години "без видим ефект върху качеството на здравеопазването. Плащането на лекарства на завишени цени на някои болници и други схеми за източване на касата се говори отдавна, но за първи път получаваме потвърждение от такова ниво". В позицията се казва, че касата трябва да бъде много по-прозрачна, за да може изтичането на средства да бъде пресечено чрез обществен натиск, който е възможен само когато има достатъчно конкретни данни.

В документа се посочва още, че за да види обществото пълната картина на злоупотребите в касата, трябва всичките й данни да бъдат публикувани съгласно изискванията на Закона за достъп до обществена информация.

Според десните информацията, която трябва приоритетно да бъде отворена, е свързана с всички реимбурсирани лекарства с техните кодове, идентификатор на юридическото лице, на което са изплатени средства, и изплатената сума, както и месецът на съответните събития. Данните трябва да бъдат детайлни, а не агрегирани, за да не бъдат скрити важни заключения чрез статистически трикове, смятат от ДБ.

Те дори предлагат на управителя на НЗОК да помагат с технически и юридически експерти, "за да постигне тази прозрачност, в случай че срещне съпротива в организацията, която управлява".

Дечев обяви, че заради лобистки текстове в закона здравната каса заплаща едно лекарство за частна болница на 7 пъти по-висока цена, отколкото същото за държавна и общинска. По думите му у нас вече може да се говори за организирана система за отчитане на дейности, които са извършени или в по-малък обем, или изобщо не са извършени, както и че е нужна цялостна ревизия на НЗОК.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко време смятате, че ще изкара правителството Денков-Габриел?