facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / България

Депото на пернишкия ТЕЦ е трябвало да затвори още през 2016 г.

290
 Илияна Кирилова

Шламохранилището на ТЕЦ "Република" в Перник, което заради скъсана дига наложи евакуация на част от квартал на града, е трябвало да излезе окончателно от работа през 2016 г. Това каза пред БНТ министърът на околната среда и водите Емил Димитров. По думите му от миналата седмица Министерският съвет не може да вземат решение дали това е строеж или не.

Дигата на шламохранилището, където се депонира пепелината от котлите на ТЕЦ "Република" се скъса преди седмица.

"Това е завод, който с тръби изхвърля там шлам. По всички наредби, най-вече №9, това е хидротехническо съоръжение. Само че то е трябвало да излезе 2016 г. окончателно от работа. И Министерството на енергетиката оттогава не го проверява и не го контролира, защото счита, че това съоръжение не трябва да работи, но то си продължава да работи", каза министърът. И допълни, че е изпратил на проверка Басейнова дирекция, която е намерила още две места с инфилтрации. "Онзи ден потече от най-безопасната страна въпреки че влезе в хората", каза Димитров.

По думите му мястото трябва да бъде рекултивирано. "Това трябва да се довърши, да се приключи, да се залеси, за да не праши на хората въздуха и те да се чувстват добре. Ако не е хидротехническо съоръжение, въпреки че е работило до вчера, то не може да продължава да работи като хидротехническо. Ако това е строеж и е направен първи и втори етап, какво става с третия етап. Има проблеми с котите, има проблем и с опасността, че може да наводни. Няма кой да подпише да работи този обект повече. Няма такъв луд човек в България", смята министърът.

Димитров каза още, че днес ще има среща с кмета на Перник и главния архитект на града, и ще ги попита колко проекта има внесени при тях и колко са забавили те.

Според него язовир "Студена" не трябва да се източва със сегашните темповете. "От София идва достатъчно вода, защо трябва да се точи язовирът?", попита Димитров. И отбеляза, че ако точат по-малко, водата ще им стигне.

Все още няма коментари

Още

Екоминистърът обеща справяне с проблема със загробените пестициди

04.08.2020

82
Управляващите разиграват театър с джиповете на Рилските езера

02.08.2020

4719 8
350 пъти е превишението на отровите в канала към Марица

29.07.2020

2458 12

Влез или се регистрирай за да коментираш