Медия без
политическа реклама

Дареният труд от IT сектора за е-здравеопазване се оказа нежелан

МЗ отклони офертата за 15 000 безплатни часа с аргумента, че програмистите не познават 25-те закона в здравеопазването

Илияна Кирилова
Кирил Ананиев и наследникът му на поста на конференция за бъдещето на здравеопазването. За е-здравеопазването то остава мъгливо.

Ударното довършване на националната здравноинформационна система с помощта на дарен труд от IT сектора се оказа поредната пиар пушилка. Четири месеца след шумно обявената инициатива за доброволно включване на частния бизнес в довършването на системата за електронно здравеопазване никой не е потърсил фирмите за възлагане на конкретни задачи. Признателността на правителството от включването на бизнеса се оказа лицемерие - докато през март се радваше, че работата по тези обществени поръчки най-сетне ще се задвижи, днес здравното министерство вече счита, че информационната система в здравеопазването е прекалено сложна, за да се изпълнява по такъв начин. Системата се бави от години и по всичко личи, че сроковете отново ще се нарушават въпреки клетвите на управляващите в обратното. 

Новината за готовността на IT сектора да дари 15 000 часа труд за довършването на информационните системи в здравеопазването бе обявена с апломб в началото на епидемията. Тогава здравният министър Кирил Ананиев обясни, че работите по информационната система в сектора ще продължат до ноември, а държавната фирма "Информационно обслужване" на свой ред ще дари 15 000 часа труд наравно с частните компании от Българската асоциация за иновации, бизнес услуги и технологии AIBEST. Целта е да се довършат модулите за електронен здравен запис, за електронна рецепта и направление, електронното досие, обясни тогава Ананиев. "Ананиев, ти като комунист - нахвърляш се на безплатното", доволно го скастри премиерът Бойко Борисов. "Приемаме дарението с признателност. Министерство на здравеопазването много години имаше трудности с тези поръчки и най-накрая проблемът ще се реши", допълни тогава вицепремиерът Томислав Дончев. 

Четири месеца по-късно нищо от обещаното не е факт. В отговор на въпроси на "Сега" от асоциацията за иновации AIBEST обясниха, че до момента не са получавали никакво конкретно задание от МЗ. От асоциацията изтъкват, че техни членове са предоставили незабавна помощ с разработването на приложението VirusSafe и информационния портал Covid-19 Bulgaria във Viber, правени са и дарения с техника, но по предложената инициатива от правителството за довършване на здравната информационна система движение няма.

"Дигитализацията на здравната система е тема, поставена от правителството като приоритетна за страната, в която ни беше предложено да насочим усилията си. За успешното осъществяване на пободен тип проекти е нужна ангажираност и ясен мандат от страна на държавата. До момента AIBEST не е получила конкретно задание и не сме запознати с параметрите му, поради което считаме, че най-достоверният източник на информация към настоящия момент е възложителят в лицето на държавата", обясниха от асоциацията пред "Сега".

На въпрос на "Сега" защо държавата не е поставила конкретни задачи на асоциацията за работа по системата, от здравното министерство обясниха, че системата е стратегическа и асоциацията за иновации въпреки квалифицираните си специалисти не познава в дълбочина нормативната уредба в сектор "Здравеопазване".

"Тази система е стратегическа. Нейното надграждане и поддържане са непрекъснати. Затова договор трябва да се сключи със законно избран изпълнител. Всеки, който може да допринесе за подобряване на изпълнението на задачата може да участва в разработката на отделни елементи от софтуера на системата. Изграждането на НЗИС от конкретен изпълнител е свързано със задълбочено познаване на нормативната база в сектор „Здравеопазване“ и в областта на електронното управление. В количествено изражение това са над 25 закона, над 20 наредби, 9 регламента и директиви на ЕС, включително и Национален рамков договор за медицински дейности и Национален рамков договор за денталните дейности. По същество НЗИС преобразува изискванията на изброената нормативна база в работни процеси, които са основата на разработката на софтуерните приложения. В този процес се търсят и възможности за оптимизация на работните процеси с цел отстраняване на бюрократични тежести и улесняване на гражданите при получаване на медицински услуги. Напълно разбираемо е, че Асоциацията за иновации, въпреки че разполага с квалифицирани програмисти, не познава в дълбочина нормативната база в сектор „Здравеопазване“, което е важно и предопределя успешната реализация на проекта", написаха в отговор до "Сега" от МЗ. От отговора остава впечатление, че министерството не възнамерява да поема някаква инициатива за включване на асоциацията в изпълнението на дейностите. 

След дълго забавяне поръчката вече официално е възложена на държавната "Информационно обслужване" и според МЗ тя вече работи по нея. Става дума за две дейности от цялата система - изготвянето на единно електронно медицинско досие и изграждането на подсистема за електронно направление и електронна рецепта, за които по-рано бе обявена обществена поръчка, но впоследствие прекратена. По сходен начин "Информационно обслужване" получи задание да изготви и други елементи от системата.

СРОКОВЕ

Въпреки явното забавяне на работата по системата от МЗ са уверени, че напредък ще има още в края на годината. От ведомството изтъкват, че до края на тази година трябва да приключи първата фаза на проекта, която включва реализация на е-рецепта и е-направление, изграждането на медицински здравен запис в частта е-рецепта и е-направление, надграждане на регистри, подсистема за идентификация и автентикация (single sign-on) и единен пациентски идентификатори, както и здравен портал.

Не е ясно как министерството вижда този срок за изпълним, след като сроковете за подсистемата за е-рецепта и е-направление по прекратената през юни поръчка бяха например 33 месеца, а за медицинското досие бяха посочени 39 месеца. И вчера новият здравен министър Костадин Ангелов увери, че електронната рецепта трябва да е готова до средата на декември. От екипа на Ангелов изтъкнаха, че функционалната спецификация на е-рецептата вече е разписана, а до края на годината се предвижда да бъде готова и функционалната спецификация на електронното направление. В момента експертите подготвят и анализ на първичните медицински документи, които трябва да бъдат електронизирани, изпълнението върви в посочените срокове, твърдят от МЗ.

Вторият етап на проекта, през който трябва да се реализират в пълна функционалност всички дейности, трябва да приключи в края на 2022 г. Покрай кризата с коронавируса и прехвърлянето на пари от оперативна програма "Добро управление" проектът вече няма да се финансира оттам и ще е за сметка на държавния бюджет, като по тази линия поне не се рискуват санкции за неизпълнение в срок. 

 

СЪПРОТИВА

Сроковете са под въпрос и на фона на явната съпротива на лекарското съсловие да се бърза с внедряването на системи, които не са достатъчно познати и работени. От здравното министерство твърдят, че пилотното тестване на системата в част е-рецепта и е-направление ще започне в края на годината, но лекарският съюз вече се обяви срещу всякакво прибързване и подлагане на системата на ненужен стрес. В свое становище по анекса на Националния рамков договор от лекарския съюз приветстват въвеждането на електронно здравеопазване, но настояват това да става постепенно и внимателно, след детайлно обсъждане на съответните модули и тестването им сред точно определени извадки от практики. От БЛС предлагат подготвителната работа по въвеждането на е-рецепти и е-протоколи да започне от септември с изпращане на съответната техническа документация и изисквания за консултации със съсловните организации. 

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?