Медия без
политическа реклама

Бъркотия с "Луковмарш" - хем шества, хем е забранен

Участниците дефилираха до НДК, след което им занесоха на крака заповед на общината и ги разтуриха

17 Февр. 2024Обновена
БГНЕС
Това не е Луковмарш, твърдят участниците. Полицията безучастно ги съпровожда из центъра на София, но реагира, когато стигнаха НДК.

Ежегодните проблеми с провеждането на забранения Луковмарш, считан за проява на антисемитизъм, ксенофобия, омраза и нетърпимост, тази година стигнаха нови висоти. Общината забрани шествието, но организаторите от Български национален съюз Еделвайс въпреки това шестваха необезпокоявани из центъра на София, при това преди уречения час, като твърдяха, че това не е Луковмарш, а различно шествие. Полицията само ги съпровождаше.

Когато шестващите стигнаха НДК и наближи предварително обявеният начален час на Луковмарш, полицията най-сетне реагира и уведоми общината, че в района се събират привърженици на ген. Луков. Това бяха същите хора, които проведоха по-ранното шествие, но този път общината изпрати представител да им занесе на крака заповед на кмета Васил Терзиев, че събитието се прекратява, а който не изпълни заповедта, ще носи наказателна отговорност. Така събралите се хора се насочиха вместо с Луковмарш на групички към къщата на ген. Христо Луков, където беше разрешена възпоменателна церемония.

Тези събития съвпаднаха със среща на Мюнхенската конференция по сигурността на премиера акад. Николай Денков и шефа на Американския еврейски комитет Тед Дойч. Докато в София момчета в черно скандираха "Забранен, но не забравен", Денков уверяваше Дойч, че кметът на София не е разрешил провеждането на проявата. Благодарим за ясната позиция на България в противопоставянето на антисемитизма, е заявил Дойч, цитиран от правителствената пресслужба.

Луковмарш всяка година всява напрежение в София с честването на ген. Христо Луков - спорна фигура от 30-те и 40-те години на миналия век, министър на войната и ръководител на профашисткия Съюз на българските национални легиони. Шествието, организирано от Български национален съюз Еделвайс, привлича неонацисти от цял свят.

Години наред Луковмарш се предшества от забрани, но успява да ги събори в съда. В крайна сметка традиционното факелно шествие с исторически униформи бе заменено с малко по-различни по визия прояви. Това не промени характера на посланието, но дава право на участниците да претендират, че проявата им не е Луковмарш, както например се случи сега. Днес облечени в черно момчета дефилираха в София под гора от български знамена. В колона по трима, те скандираха "Забранен, но не забравен", а пред медиите обясниха, че не ползват забранени символи и не споменават името на Христо Луков.

Вчера кметът Васил Терзиев предупреди, че не разрешава шествието. "Всеки опит за провеждане на събития, застрашаващи социалния мир, достойнството на граждани и общочовешките ценности ще среща отказ. Разчитам на компетентните институции да застанат до нас в това решение. Провокациите към насилие, пропагандирането на расизъм, антисемитизъм, хомофобия, сексизъм нямат място в живота и града ни", написа Терзиев във "Фейсбук". Той твърдеше, че Столичната община не е разрешила събиране и провеждане на шествие Луковмарш с начална точка НДК. "В случай на опит такова събиране да се случи, СО ще издаде заповед за прекратяване", предупреди той.

Срещу проявата се обявиха и политици от всякакъв цвят, но в случая даже вездесъщият Делян Пеевски не помогна. Организаторите се позовават на решение на съда от края на миналата година, с което се обявява за нищожно съгласувателното писмо срещу проявата от общината. Мотивът е, че то е издадено не от кмета, а от негов подчинен в разрез с правилата. От общината твърдят, че е издадена нова заповед, забраняваща шествието. Съгласно заповедта на СО провеждането на мероприятието се забранява, а от СДВР трябва да предприемат необходимите действия, съгласно чл. 13, ал. 2 от Закона за събранията, митингите и манифестациите за осигуряване на обществения ред. От Столична община е съгласувано само провеждането на церемония пред дома на Луков.

Ключови думи:

Луковмарш