facebook
twitter

България

Еврейският конгрес поздрави Гешев за действията срещу Луковмарш

793
 МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Иван Гешев

Световният еврейски конгрес (СЕК) поздрави главния прокурор Иван Гешев за положените усилия в борбата срещу антисемитизма и опитите за налагане на езика на омраза от страна на Българския Национален Съюз "Еделвайс", съобщиха от прокуратурата. Както е известно, през миналия месец Гешев разпореди да се направи проверка на "Български национален съюз - "Еделвайс", който е организатор на траурното факелно шествие в памет на ген. Христо Луков, известно като Луковмарш. По-късно бе отправено искане към Софийски градски съд (СГС) за прекратяване на дейността на БНС. От обвинението подчертаха, че организацията носи белезите на паравоенна, неонацистка структура.

Г-н Марам Щерн, вицепрезидент на СЕК, подчертава, че искане към СГС показва "ясно и конкретно усилията на действащата към момента българска администрация в борбата с нарастващите крайнодесни и антисемитски течения в Източна Европа".

"Луковмарш играе ролята на годишен празник на омразата, превръща България в събирателен пункт на търсещите обединение крайнодесни групи. Също така членовете на БНС подкрепят отричането на Холокоста и по този начин подценяват смелостта и куража на българите, рискували, за да спасят еврейските си съграждани.., което  осквернява паметта на тези „праведници сред народите", се казва в писмото от СЕК.

Както е известно, заявената инициатива за 22 февруари за Лукоммарш е забранена със заповед на столичния кмет Йорданка Фандъкова.

5

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Гешев нахока политиците, че реагират бавно на кризата

18.03.2020

3275 25
Гешев поиска по-радикални мерки срещу коронавируса

16.03.2020

МАРТИН ГЕОРГИЕВ

2330 15
КС допусна да гледа искането на Гешев срещу имунитета на президента

10.03.2020

Обновена

8549 19

Коментари

марк

 

 

 

                   Още от първият ден беше ясно кой е поръчал музиката .Тук Гешев получи картбланш и си изигра играта .

Сладур

Забранена? Уж било демокрация и всеки може да каже мнението си

vvatkov

   Отправяйки ветровити предупреждения към другите два стълба на крепежа България, Гешев се издига в очите на зажаднелия за бури народ. Ама да не вземе да почне една жътва...

Звън®
снимка на Звън®

Странно е защо дон Каскет и градската му послушница графиня Фандъчка забраняват Луковмарш. И децата знаят, че този вечерен празник е посветен на Чиполино, или Лукчо на български - приказния герой на Джани Родари. Именно този малък смелчага повежда зеленчуците за да освободи от затвора баща си - стария бай Лукан - и смъкне от престола злодея принц Лимон. Очевидно е, че в тази забрана пръст има мистър Каротино, представител на ЦРУ в градината на чичо Тиквун. И двамата са подкупени с парите на зарзаватчиите-евреи, чиято градина Салато-Шпинато е преторена с кравешки фъшкии и овче барабонки. 

segal

Таварищ, по болгарски надо сказат "овчи барабонки", а не като Вас, дорогой, "...и овче барабонки."

"Овче сирене", но "овчи барабонки", поняли, да?

Една степен по-дегизиращо е да играете с "овчо сирене", но ще Ви хванат още по-лесно, не опитвайте.  

Влез или се регистрирай за да коментираш

×