Медия без
политическа реклама

Как и защо бе спрян Луковмарш

Общината намери начин да се справи с неонацисткото шествие

Снимка: авторът
Вчера за първи път от години националистите не проведоха шествие в столицата.

Вчера властите намериха начин да спрат провежданото всяка година по това време националистическо шествие, наречено Луковмарш. 

Луковмарш беше сборище на хора, повечето от тях на сходна възраст и със сходен външен вид, споделящи  сходни антисемитски, антиимигрантски, ксенофобски, антиевропейски, прохитлеристки и неонацистки възгледи. 

На техните шествия вече сме чували:

Че „Бъдещето им принадлежи” - като в песента на младите нацисти от филма „Кабере” Tomorrow Belongs to Us;

Че „ще управляват света поне 1000 години” - като „Хилядолетния райх”;

Че „Европа днес е превърната в трудов лагер на народите” - но… отричат, че милиони са загинали в нацистките лагери;

Че „ще освободят Европа от комунизма, капитализма и либерализма и всички ще живеем в една нова социална Европа на нациите” - като всъщност имат предвид „националсоциалистическа” Европа;

И си признават: „Сега сме малко, скоро ще станем много и тогава ще покажем истинското си лице”.  

Техните ръководители обичат да повтарят, че генерал Христо Луков не е бил фашист(нацист) и антисемит, а български патриот. Ако това е така, самият генерал Луков не би се появил на Луковмарш. 

Снощи Центърът на София бе свободен от маршируващи български национал(социал)исти и техните гости от чужбина. Към 18 ч. пред пилоните на НДК имаше деца, пенсионери, скейтъри и хора, излезли на разходка или по работа - плюс засилено полицейско присъствие в парка и по съседните улици. 

Според Закона за събранията, митингите и манифестациите режимът за провеждането на подобни мероприятия е уведомителен. В последните две години Столична община отказваше на организаторите да проведат шествие с факли и паравоенни униформи, в които се обличат участниците в него, на съдилища отменяха забраната. 

В петък, ден преди насрочения Луковмарш, Върховният административен съд потвърди правото на столичния кмет да промени характера на мероприятието от шествие в митинг - и така на практика забрани факелното шествие по софийските улици.

Пред БГНС зам.-министърът на външните работи Георг Георгиев, национален координатор за борба с антисемитизма, обяви предотвратяването на Луковмарш, който се провеждаше в продължение на 17 години в София, за историческо събитие. 

„Благодарение на усилията на българското правителство, на местните власти, на правораздавателните органи, на Организацията на евреите в България Шалом... по улиците на столичния град не видяхем  маршируващи с факли хора облечени в униформи”, каза Георгиев.

Зам.-кметът на София Тодор Чобанов заяви, че нашият град се гордее с хилядолетна традиция на мъдрост и толерантност и Общината категорично няма да съдейства, разрешава, допуска и толерира каквито и да е събития, или дейности … „имитиращи съвсем съзнателно определени прояви, добре познати от времето преди Втората световна война. Това е идеология на омразата, която се продава с черни униформи и факли и е вредна, разрушаваща, деструктивна”. 

Остава да видим как ще завърши  проверката за законосъобразност на организаторите на Луковмарш - сдружение "Български национален съюз - "Еделвайс", разпоредена на Софийска градска прокуратура.

Още по темата