Медия без
политическа реклама

Израел се усъмни доколко е решителна забраната на „Луковмарш“

Фандъкова прекрати „Луковмарш“, а контрапротест изпревари шествието на националистите

13 Февр. 2022Обновена
Стопкадър от видео на НоваТВ
Сборното място на контрапротеста бе в градинката пред Централна баня

Посолството на Израел в България остро осъди провелия се вчера в центъра на София "Луковмарш", въпреки положените усилия за предотвратяването му. В изявление по този повод се казва:

"Луковмарш е нео-нацистко шествие в чест на личност, пропагандирала антисемитизъм, ксенофобия и език на омразата.

Правото на свобода на словото не включва правото на продължаване на действия, насочени към насаждане на омраза и страх.

Силните осъдителни изказвания срещу "Луковмарш" на българското Министерство на външните работи, както и на основните партии, представени в Народното събрание, трябва да бъдат последвани от конкретни действия, за да се забрани веднъж завинаги това ужасяващо събитие да бъде провеждано отново в бъдеще."

Със заповед на кметицата на Столична община Йорданка Фандъкова бе прекратено провеждането на "Луковмарш", съобщиха вчера от пресцентъра на Столична община.

Въпреки че траурното шествие не беше съгласувано от Столична община, директорът на СДВР уведоми кметицата, че в района на НДК се събират представители на организатора и техни привърженици с цел провеждане на заявеното мероприятие.

Съгласно издадената заповед мероприятието се прекратява, а СДВР трябва да предприемат необходимите действия, съгласно чл. 13, ал. 2 от Закона за събранията, митингите и манифестациите и осигуряване на обществения ред.

Контрапротест изпревари в събота "Луковмарш", свикан за 18-та поредна година. Противници на шествието се събраха в градинката пред Централна баня в София под лозунга на чешкия антифашист Юлиус Фучик "Хора, бдете!".

"Със солидарност пак ще вървим по улиците на София, обединени срещу фашизма, нацизма, хомофобията, сексизма, ксенофобията и всякакъв вид дискриминация", обявиха организаторите.

"Не! на фашизма, Не! на безразличието, Не! на омразата,и Не! на Луковмарш и Без нацисти по улиците!“, казват противниците на шествието на националистите. Те припомниха, че през миналата година сме станали свидетели на многобройни провокации и физически нападения от страна на членове на националистически и неонацистки организации. Контрапротестът завърши на площада пред Народния театър "Иван Вазов".

Българският национален съюз стои зад "Луковмарш", а шествието трябваше тръгне от пилоните пред НДК под мотото: „Помни миналото, бори се за бъдещето!“ Националистите твърдяха на сайта си, че няма легална форма, под която да бъде спряно шествието им, с което да почетат паметта на ген. Христо Луков. 

През последните три години шествие в памет на генерал Христо Луков се забраняваше редовно със заповед на столичния кмет Йорданка Фандъкова. 

Върховна административна прокуратура сезира СДВР и Столична община да предприемат мерки, свързани с опазването на обществения ред и в защита на правата и здравето на гражданите по време на т.нар. „Луковмарш“.

Ден преди събитието имаше реакция и от българското Министерство на външните работи:

"Министерството на външните работи изразява пълна съпричастност с усилията на различни институции за предотвратяване и през 2022 г. на т. нар. Луковмарш. Улиците на българската столица трябва да останат и в бъдеще свободни от прояви, които са несъвместими с ценностите, традициите и интересите на българския народ. Антисемитизмът, расизмът, нетолерантността, дискриминацията и омразата нямат място у нас.

Прояви от рода на т. нар. Луковмарш вредят на образa на Република България, като я представят незаслужено в отрицателна светлина и отвличат вниманието от постиженията на страната ни и традиционно толерантния характер на нашето общество."

Няма доказателства, че ген. Христо Луков е бил нацист и антисемит, нито че по време на Луковмарш се събират екстремисти от чужбина.

 

Още по темата