Медия без
политическа реклама

Кметът Терзиев заплаши да разтури Луковмарш

16 Февр. 2024
БГНЕС
Миналата година в София се проведе контрашествие срещу Луковмарш

Столичният кмет Васил Терзиев зае твърда позиция срещу т.нар. Луковмарш утре и заплаши той да бъде разтурен, ако той все пак се проведе въпреки забраната. 

Вчера от Столична община съобщиха, че е издадена заповед, забраняваща шествието на привърженици на ген. Христо Луков, считан за нацист и антисемит, макар през 2021 г. Софийският градски съд да постанови, че няма доказателства за подобна дейност на генерала. Маршът, организиран от Български национален съюз, е насрочен за утре, 17 февруари, от 17:00 ч. с начална точка НДК.

Съгласно заповедта на СО провеждането на мероприятието се забранява, а от СДВР трябва да предприемат необходимите действия, съгласно чл. 13, ал. 2 от Закона за събранията, митингите и манифестациите за осигуряване на обществения ред. От Столична община е съгласувано само провеждането на церемония на ул.“Тракия“ 1, след като заповедта за забрана за провеждане на шествието бе обжалвана от организатора и отменена от Административен съд – София град.

Днес кметът Терзиев излезе с публикация на профила си във "Фейсбук", с която предупреди, че ако Луковмарш се проведе общината ще издаде заповед за прекратяването му.

"Всеки опит за провеждане на събития, застрашаващи социалния мир, достойнството на граждани и общочовешките ценности ще среща отказ. Разчитам на компетентните институции да застанат до нас в това решение. Провокациите към насилие, пропагандирането на расизъм, антисемитизъм, хомофобия, сексизъм нямат място в живота и града ни", мотивира се Васил Терзиев.

Ключови думи:

Луковмарш