Медия без
политическа реклама

Каракачанов обърна поглед към Марешки, Сидеров и Симеонов за изборите

Водачът на ВМРО смята, че конституцията трябва да се промени в посока въвеждане на президентска република

13 Май 2021Обновена
Красимир Каракачанов
БГНЕС
Красимир Каракачанов

Оправдаха се очакванията, че разединените доскоро националисти отново ще се съберат заради предстоящите предсрочни парламентарни избори. След като в края на април НФСБ на Валери Симеонов протегна ръка към останалите крайнодесни формации, в четвъртък лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов показа, че е готов да я поеме.

На специален брифинг по темата Каракачанов напомни, че обединените националисти получиха около 600 000 гласа на президентските избори през 2016 г. и около 320 000 на парламентарния вот следващата година. Разединението преди вота през 2021 г., когато ВМРО и "Атака" на Волен Сидеров се състезаваха самостоятелно, а НФСБ се коалира с "Воля" на Веселин Марешки, Каракачанов обясни с дрязгите между водачите на отделните формации. Затова той предложи следното решение на Симеонов, Марешки и Сидеров - да не участват в бъдещите кандидат-депутатски листи.

"Спирачката за обединението на патриотите сме ние, лидерите ... (да отстъпим) встрани на тези избори, за да покажем, че целта не ни е да бъдем вождове, да влизаме в парламента и да ставаме министри, а да служим на отечеството ... Формулата, която предложих, би решила този конфликт кой пръв започна и кой е по-виновен", изтъкна той.

На практика с обръщението си към тези партийни лидери той показа и кои очаква да бъдат потенциалните му коалиционни партньори. Конфликтите в миналото едва ли ще се окажат пречка пред евентуална нова голяма националистическа коалиция - споменатите партийни водачи са имали изключително тежки сблъсъци и преди в миналото, но лошите спомени в крайна сметка не възпрепятстваха повторното им обединение.

Към президентска република

Каракачанов изреди и въпросите, по които смята, че трябва да се обединят участниците в това евентуално "патриотично-консервативно обединение." Най-същественият е промяната в конституцията, в която според него трябва да се засилят правомощията на държавния глава. Каракачанов дори спомена президентската република като по-добра форма на държавно управление за България.

"Тази криза в момента показа, че когато партиите се ритат, няма институция, която да поеме отговорността и да насочва усилията на партиите в правилната посока, а не по посока на техните егоистични властови интереси ... Историята в Европа го е показала - президентската република е много по-добър инструмент за управление, без да се нарушава партийната система", заяви водачът на ВМРО.

 

Политическият възход на Слави Трифонов нанесе сериозни щети не само на ГЕРБ и БСП. Тежки поражения понесоха и националистическите формации. Оказа се, че не могат да се съревновават за вота на избирателите с псевдовъзрожденския ТВ патриотизъм на шоумена.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата