Quantcast
Божков атакува Горанов за нова сделка | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Божков атакува Горанов за нова сделка

Бизнесменът се възмущава, че данъчните са запорирали помещения в Телефонната палата, която трябваше да бъде музей
Обновена
69 156
 Илияна Кирилова
Сблъсъкът между Васил Божков и Владислав Горанов продължава

Укриващият се в Дубай бизнесмен Васил Божков пусна и днес в 08:00 ч. критичен пост срещу управляващите на страницата си във Фейсбук. На мушката му отново е министърът на финансите Владислав Горанов. „През последните месеци „паметливият“ Влади Горанов и подчинените му структури – МФ, ДКХ, НАП и АДФИ нарушиха законите хиляди пъти. Влади може и да забравя, но документите, доказателствата и свидетелите остават“, пише той и прикача факсимиле от възбрана на НАП върху недвижими имоти в София.

„Днес ще дам пример със запориране на имущество, което трябваше да бъде превърнато в национална гордост", обяснява Божков. „Направена е възбрана върху Телефонната палата за невнесено ДДС. От евентуалните бъдещи приходи от продажба на билети от все още несъществуващия и вече запориран музей“, добавя той.

Сградата е собственост на свързаното с Васил Божков дружество "НГ Пропърти". То я купи през май 2017 г. от БТК за 17.3 млн. евро. Намерението на дружеството бе да направи в Телефонната палата музей, в който да има и лаборатории за реставрация на артефакти. Идеята бе в бъдещия частен музей да бъде показана и колекцията на Васил Божков, включваща тракийски златни съдове и различни археологически паметници, датирани от 4000 г. пр. Хр. до VІ в.

От качените в профила на Божков части от постановлението за налагане на предварителни обезпечителни мерки от НАП се вижда, че възбраната е върху два имота - кафене и нощен клуб на територията на Телефонната палата. 

Освен това става ясно, че в периода 3-14 февруари 2020 г. е извършена данъчна ревизия на "НГ Пропърти", която е установила несъбрани публични вземания за 135 361 лв. - 115 126 лв. главница и 20 235 лв. лихва за просрочие.

От НАП отказаха да дадат повече информация около ревизията, нито за какво точно са несъбраните вземания от "НГ Пропърти". От мотивите на публичния изпълнител, наложил запора, става ясно, че са свързани с неправомерно ползване на данъчен кредит за доставки по ремонта и реконструкцията на Телефонната палата. "НГ Пропърти" няма право на данъчен кредит, тъй като Телефонната палата ще се преобразува в музей и ще се използва за извършване на освободени доставки", пише публичният изпълнител. От НАП се позовават на чл.70 и чл. 42 от Закона за ДДС, според който продажбата на билети от културни организации и институти по Закона за закрила и развитие на културата в музеи, художествени галерии, библиотеки и театри, са освободени от ДДС.

"Данъчният кредит съществува единствено и само, когато се извършват или ще се извършват облагаеми доставки. Не е допустим, ако правиш нещо, което ще е свързано с освободени доставки. Това е принципният механизъм", коментира говорителят на НАП Росен Бъчваров. И поясни: "Наприимер ако се обзавежда стоматологичен кабинет, в който ще се извършва стоматологична дейност, която е освободена от ДДС, тогава не може да се ползва данъчен кредит за стоматологичната машина или за ремонта на помещението".

"НГ Пропърти" е изцяло собственост на компанията "Ню Геймс", в която член на съвета на директорите е акционерът в строителния "Нове холдинг" Васил Божков. Той участва и в управата на "НГ Пропърти", чийто капитал е 36 млн. лв.

Още

Съдът официално обяви фалита на "Еврофутбол"
Сигналите на Васил Божков за корупция не се проверяват
Още един от най-близките на Божков се завърна в България

11.10.2021

Обновена

4132