Медия без
политическа реклама

Бойко Борисов е с COVID-19 и е на домашно лечение

А президентът се похвали с пореден отрицателен тест и обяви, че няма да се отклонява от програмата си за срещи

26 Окт. 2020Обновена
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

Премиерът Бойко Борисов е с COVID-19. Това съобщи самият той в официалната си страница във Фейсбук. "Въпреки че РЗИ официално ми свали карантината, още в петък отложих всички срещи и публични прояви за предстоящите дни. След два PCR теста от днес съм положителен с COVID-19. Като цяло имам общо неразположение, към момента по преценка на лекарите оставам на домашно лечение. Всички контактни с мен са подадени на РЗИ. Сигурен съм, че спазвайки мерките, заедно ще се справим", написа Борисов.

Премиерът Бойко Борисов е дал положителен тест за COVID-19Премиерът е информирал лично американското посолство, което е предупредило представителите на американската делегация, които бяха на посещение в България и имаха среща с него. Като контактни лица Борисов е посочил още министъра на енергетиката Теменужка Петкова, министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков, заместник-министъра на външните работи Георг Георгиев, министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов, главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, Деница Желева -началник на Политически кабинет на министър-председателя, и Севдалина Арнаудова от централата на ПП ГЕРБ. РЗИ-София е в контакт с всички екипи от министерския съвет, обслужвали срещите на премиера в петъчния ден. Борисов е декларирал, че след петък не се е срещал с никого и се е самоизолирал.

Привечер от правителствената пресслужба информираха: "И към момента премиерът Бойко Борисов изпълнява работните си задължения и е в постоянна връзка с членовете на МС. Той има общо неразположение и не се налага вицепремиер да го замества, каквато е процедурата в случай на по-сериозно влошаване на здравословното състояние на премиера".

С лечението на Борисов са се ангажирали лекари от ВМА, а състоянието му не буди тревога за момента. Това разкри пред "Нова телевизия" шефът на "Пирогов" проф. Асен Балтов. "Доколкото знам състоянието на премиера е стабилно. Колегите от ВМА ще го лекуват", каза проф. Балтов.

Междувременно министърът на здравеопазването Костадин Ангелов съобщи с пост във Фейсбук, че се самоизолира и се счита за поставен под карантина с оглед положителния тест за COVID-19 на премиера Бойко Борисов. Последната среща на двамата е била в петък. При първа възможност ще си направя PCR тест, посочва още здравният министър.

И зам.-министърът на външните работи Георг Георгиев съобщи във Фейсбук, че влиза доброволно в карантина. "В петък бях в контакт с премиера Бойко Борисов. Затова веднага, след като днес научих, че той е с положителен тест за COVID-19, се самоизолирах и очаквам разпорежданията на здравните власти", съобщи той.

След като бях информирана за положителен тест за COVID на министър-председателя Бойко Борисов, се самоизолирах. Това написа министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

Въпреки че РЗИ официално ми свали карантината, още в петък отложих всички срещи и публични прояви за предстоящите дни....

Posted by Boyko Borissov on Sunday, October 25, 2020

 

По повод бързо свалената карантина на премиера председателят на Центъра за защита на правата в здравеопазването д-р Стойчо Кацаров заяви, че столичната РЗИ е нарушила закона. "Столичната регионална здравна инспекция наруши закона, като отмени карантината в събота на премиера Бойко Борисов, който е бил контактен на заместник - министъра на регионалното развитие Николай Нанков, независимо, че първите проби на премиера са били отрицателни", коментира той пред БНР. "СРЗИ няма право да определя срока на карантината, тя се определя от заповедта на здравния министър и тя е 10 дни, така че има нарушение на закона и така са били поставени под риск хората, които са били контактни на премиера", категоричен бе той. По думите на д-р Кацаров няма такъв документ за декарантиниране на лица като лекари и медици на първа линия и хора с обществена дейност, според който документ може да се съкрати срокът на карантината, ако има два отрицателни PCR-теста. "Срокът от 10 дни е защото в тях може да си отрицателен, но вирусът може тепърва да се развие и ти в тези 10 дни си потенциално опасен за останалите. Между 7 и 10 дни е инкубационният период на вируса и това е смисълът на карантината", посочи той.

 

Радев с нов отрицателен тест за Covid-19: Пожелавам бързо възстановяване на  Борисов - ТрудПрезидентът Румен Радев пък за пореден път съобщи, че е чист от коронавируси, и че ще продължи да се придържа към начертаната си програма за срещи - въпреки че в Талин е общувал с полския си колега Анджей Дуда, който се оказа с КОВИД-19.  

"Резултатът и от днешния ми тест е отрицателен. Нямам никакви симптоми и оплаквания, написа на официалната си страница във „Фейсбук“ държавният глава. „В изпълнение на разпоредбите на РЗИ днес, 25 октомври, отново си направих тест за коронавирус, заради новината за позитивния тест от вчера на президента на Полша след участието му в срещата на върха на инициативата „Три морета“ в Талин на 19 октомври т.г. На всички болни, на моя колега и приятел Анджей Дуда и засегнатите от пандемията сънародници, сред които е и министър-председателят, пожелавам бързо възстановяване. Продължавам със събитията от моя календар при спазване на санитарните изисквания. Не правя тестове за опровержение на разпространяваните внушения и спекулации, а в изпълнение на предписанията на здравните органи и от уважение и грижа към хората, с които се срещам“, написа Румен Радев. 

 

Проф. Балтов: Това е тунингован в лаборатория вирус (ВИДЕО) - България -  DarikNews.bgЧасове по-късно обаче шефът на "Пирогов" Асен Балтов коментира, че заради срещата си със заразения с коронавирус полски президент Радев би трябвало да е под карантина - независимо от негативните резултати. "Пет дни не са достатъчни, за да реагират тестовете на евентуално заразяване с коронавирус. Трябва да минат поне седем дни, каза проф Балтов пред "Канал 3".

Дали трябва да си прави още тестове президентът, може да каже РЗИ, заяви директорът на "Пирогов", според когото Румен Радев трябва да остане 10 дни в изолация. 14-дневна карантина за болни и 10 дни за контактни са напълно достатъчни срокове, смята проф. Балтов.

 

ПРАВИЛА И ИЗКЛЮЧЕНИЯ

По-рано се разбра, че правилата за карантината при контакт със заразен с коронавирус не важат за президента Румен Радев и премиера Бойко Борисов - защото били ангажирани с  крайно важна обществена работа. Като мотив се ползва и това, че двамата имат по две отрицателни теста. Това обясни шефът на столичната здравна инспекция д-р Данчо Пенчев пред "24 часа". По думите му и Радев, и Борисов са изпълнили разпоредбите на Столичната РЗИ за карантиниране след контакт със заразен с коронавирус човек.

"Ние не декарантинираме хора на случаен принцип. Заложено е в нормативен документ, че лица, които работят като лекари, санитари, медицински сестри, хора на първа линия, учители и хора, чиято обществена работа е крайно необходима, за да продължи процесът на работа, в която и да е форма, ги декарантинираме", обясни Пенчев. Не посочи обаче в кой точно нормативен документ е заложена тази привилегия.

"На това основание всеки карантиниран може да иска отмяна след 2 отрицателни PCR теста. В противен случай може да съди РЗИ за дискриминация", коментира пред "Сега" адвокат Мария Шаркова, която е специалист по медицинско право. "Какви критерии ползват да определят чия работа е обществено, а коя не е обществено необходима", попита тя.

По думите на Пенчев двата последователни отрицателни теста, които са дали президентът и премиерът, са след инкубационния период, през който може да се развие заболяването. Това доказва, че и двамата не са заразени, мотивира се РЗИ. Пенчев допълни, че 10-дневната карантина предпазва както контактните от първи ред, така и хората около тях, затова тя ще продължи да се изисква за всички. "В този период се очаква да има някаква клинична симптоматика и ако сте на свободен режим, има опасност и за другите около вас", обясни д-р Пенчев. И прогнозира, че по примера на други европейски държави карантината вероятно ще бъде още намалена още и у нас в следващите седмици. Един от вариантите е тя да стане 7 дни.

"Ако тестът ни се окаже отрицателен, това не означава, че карантината ни като контактно лице отпада." Това обясни главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев пред Нова тв преди броени дни.

"Всеки човек, който е бил в контакт с болен, ако контактът е бил близък и за дълго време, като водене в джип, взема мерки за ограничаване на контакти, ползва маски. Премиерът е изследван многократно. СРЗИ е снела карантината му, но той винаги много дисциплинирано е спазвал мерките. Надявам се, че той ще ограничи масовите си контакти и ще носи маска на закрито", коментира темата и директорът на Националния център по заразни и паразитни болести Тодор Кантарджиев пред БНР в неделя. Той допълни само, че политиците трябва да служат за добър пример на хората, които са ги избирали. Всъщност премиерът не е от най-дисциплинираните и не веднъж е сниман как носи маската си неправилно. Пандемията не го спря и да разхожда различни спътници в джипа си. Когато се стигне до глоби пък, се санкционира не той, а Министерският съвет.

Всеки, който не носи маска на закрито обществено място, подлежи на 300 лв. глоба, освен ако не е премиерът Бойко Борисов. За неговите нарушения ще платят данъкоплатците, които издържат администрацията на Министерския съвет. Това става ясно от отговор на РЗИ-Ловеч до в.  "Сега".

Освен за отпадналата скоростно карантина на премиера в събота се разбра, че и бившата му пиарка Севделина Арнаудова (сега служител в централата на ПП ГЕРБ) също се спасява от изолация с отрицателни резултати на PCR тестове в два последователни дни. След това стана ясно, че и от карантина след два отрицателни теста е освободен и финансовият министър Кирил Ананиев.

Според правилата, разписани в заповедите на МЗ, всички те трябваше да останат 10 дни в карантина, дори и с негативен тест. "Изключения от правилото" в последните дни регистрираха и президентът Радев и външната министърка Екатерина Захариева, за която даже не е известно да си е правила тест, след като е била контактна със заразено лице - белгийската си колежка, която от миналата седмица е в интензивно отделение.

В петък СРЗИ наложи карантина на всички близки контактни лица на зам.-министъра на регионалното развитие и благоустройство Николай Нанков, след като той даде положителен тест за COVID-19. Сред тях бяха премиерът и трима министри.

"След положителен тест за COVID-19, на зам.-министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков е наложена изолация в домашни условия. Съгласно заповедта на здравния министър на карантина подлежат всички близки контактни лица на зам.-министър Нанков. Същите са установени, информирани и предстои да им бъдат връчени предписания - пишеше в съобщението на РЗИ. - Информираме ви, че сред контактните лица са и министър-председателят Бойко Борисов, министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова, министърът на финансите Кирил Ананиев, министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева, както и Севделина Арнаудова от централата на ПП ГЕРБ."

До края на съботния ден СРЗИ не даде информация за резултатите от тестовете на министрите Танева и Аврамова.

Арнаудова, макар вече официално да не е пиар на Борисов и да работи в партийната централа, продължава да ходи с Борисов и да стриймва неговите пътувания с джипката и срещите му с трудови колективи и хора по села и градове. 

Реакцията на столичната РЗИ дойде след съобщението в социалните мрежи на зам.-министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, че е заразен с коронавирус. Преди 5 дни той и премиерът Борисов бяха заедно в Родопите. На клиповете се вижда, че ги придружава голяма група местни кметове и политици, а на едно от мероприятията присъства министърът и на финансите Кирил Ананиев. Същия ден с Нанков и Борисов е Десислава Танева. Всичко това е част от прословутите обиколки из страната с джип. На кадрите се вижда как Нанков, Борисов, Танева и почти всички останали не носят маски.

Във Фейсбук Нанков обяви, че е положителен, след като се е тествал профилактично, а не заради симптоми. Малко по-късно Борисов съобщи във "Фейсбук", че си е правил PCR тест. Бил отрицателен, но ще се самоизолира след вестта за Нанков. В петък Борисов се срещна с американска делегация. 

Днес стана ясно, че положителен тест за коронавируса е дал и кметът на Широка лъка Bacил Ceдянĸoв, който се е самоизолирал още в събота. Пред ЅmоlуаnNеwѕ.соm той разказа:

"He e яcнo oт ĸъдe мoжe дa cъм xвaнaл зapaзaтa, aз cъм в пocтoянeн ĸoнтaĸт c xopaтa, ceлoтo e мнoгo пoceщaвaнo. Чyвcтвaм ce дoбpe зaceгa, нямaм тeмпepaтypa. Аз бях по-близо до Борисов , в джипа му се возихме заедно от центъра на селото до църквата".

C oтpицaтeлни тecтoвe зaceгa ca ĸмeтът нa Cмoлян Hиĸoлaй Meлeмoв и oблacтният yпpaвитeл нa Cмoлян Heдялĸo Cлaвoв, ĸoитo cъщo ce cpeщнaxa c Бopиcoв и Haнĸoв пpи пoceщeниeтo им в Poдoпитe. Двамата обаче са се caмoизoлиpaли и им пpeдcтoят нoви тecтoвe.

Ето и кадри от 18 октомври:

 

Posted by Boyko Borissov on Sunday, October 18, 2020

Скоро още една връзка между България и Гърция ще бъде изградена. Това е дългоочакваният ГКПП „Рудозем-Ксанти“. През пункта е предвидено да минават всички видове превози, което ще от голяма полза за развитието на търговията, бизнеса и добросъседството в региона. Ще бъдат открити нови работни места. Кризата с коронавируса ще отмине, хората пак ще се придвижват без ограничения, затова не спираме да изграждаме пътища и магистрали. Реализирането на пункта и на инфраструктура до него струват близо 40 милиона евро. Средствата са осигурени по проект „Подобряване на трансграничната достъпност“. В края на миналата година Министерският съвет осигури допълнително 18 445 744 лв. Родопите са едни от символите на българщината. Затова за всеки от нас това е специално място. Това е регион с огромен потенциал за развитие и съм сигурен, че новият пункт ще окаже своето ключово значение за подобряване на свързаността, бизнеса и туризма.

Posted by Boyko Borissov on Sunday, October 18, 2020

Всеки човек трябва да усети, че държавата е зад него. Заедно ще преодолеем тази пандемия. Мислим за всеки един българин, за малките населени места, помагаме на всички. Работим на високи обороти, за да може парите бързо да стигат до хората. До края на годината сектор "Земеделие" ще получи над 1,7 млрд. лева под формата на европейско и национално подпомагане. Това е с 400 млн. лева повече от предната година. 106 милиона лева са средствата, отпуснати в подкрепа на земеделските стопани във връзка с преодоляване на последиците от коронавируса. За първи път отделяме и 1,5 млн. лева за уговяване на телета.

Posted by Boyko Borissov on Sunday, October 18, 2020

 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Бойко Борисов, Николай Нанков, коронавирус, COVID-19

Още по темата

ОЩЕ ОТ БЪЛГАРИЯ

Пламна подлезът на централна метростанция

14 Юли 2024

Групата на Пеевски в НС продължава да отслабва

17 Юли 2024

Хасан Азис е спряган за лидер на ДПС

14 Юли 2024

Столична община отлага старта на ремонта на ул. "Опълченска"

15 Юли 2024

ГДБОП показно натръшка няколко души по улиците на Свети Влас

14 Юли 2024