Медия без
политическа реклама

Боряна Димитрова: Няма да има избори 2 в 1

Кирил Петков смята, че след 6 март правителството ще бъде в същия формат

10 Февр. 2024Обновена
Боряна Димитрова
БГНЕС
Боряна Димитрова

"Няма да има избори 2 в 1, както вчера заплаши лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Съчетаването на национални и европейски избори е много рискован ход", заяви социоложката Боряна Димитрова от "Алфа рисърч" пред БНТ.

Пред Нова тв председателят на Народното събрание Росен Желязков потвърди, че да се влезе в предизборна ситуация посред зима е "абсолютно нежелателно". "ГЕРБ със сигурност няма да няма да съборим кабинета, ние се готвим за ротация", увери Желязков.

 

Лабилното политическо поведение на Бойко Борисов пролича за пореден път. Тази сутрин водачът на ГЕРБ предупреди, че може да се отиде към вариант за избори 2 в 1 тази година – не само за европейски парламент, както очакваме, но и за Народно събрание.

"Срещу избори 2 в 1 има четири аргумента. Европейските избори са по-слабо интересни за хората.  Отделно встрани загрява политическото движение "3 март". За него евроизборите не са пряка цел. Имат значение за бъдещето на няколко евродепутати. Но ако има и национални избори, това ще е подарък за "3 март"  да се включат в политическата игра на друго ниво. Третият аргумент са Шенген и Еврозоната. Заради тях бе създадена сглобката. Ако има и национални избори, това ще е отлагане на тези цели. Четвъртият аргумент е свързан с попълването на регулаторите, което непосредствено предстоящо и много важно.," обясни Димитрова. 

По повод искането на "Продължаваме промяната" Николай Денков да стане външен министър при ротацията тя заяви, че то е неудачно. "Аргументът, че им е трябва външно министерство, за да се чува гласът на България в чужбина, е неподходящ. Във външната политика трябва да се чува гласът на България, а не на конкретна партия", каза Димитрова и обясни, че ПП явно осъзнават, че не са добре представени в чужбина, и то преди евроизборите. За разлика от ГЕРБ, които имат политическо семейство - ЕНП, ПП няма. И ДБ няма, с изключение на ДСБ, които имат евродепутат - Радан Кънев. "Затова и ПП търси сега излаз в чужбина, но той трябва да стане през партии, а не през външно министерство", посъветва социоложката. 

По повод рязката смяна на мнозинството в СОС в четвъртък вечерта Димитрова заяви, че това е знак към ПП, че "нищо не е договорено, ако всичко не е договорено". "В София коалицията ППДБСС се озова в капан. Ако бойкотират заседанията на комисиите, решенията ще се вземат без тях.", каза Димитрова и предположи, че новата ситуация в СОС ще откаже ПП да настояват за външен министър. 

МИНИМАЛНИ ПРОМЕНИ

При ротацията на правителството трябва да има минимални промени, не трябва да се допуска сътресение в изпълнителната власт, коменитира председателят на Народното събрание Росен Желязков. Той припомни, че доскоро правителството е изглеждало достатъчно стабилно да изкара дори пълен 4-годишен мандат и ротацията е изглеждала безпроблемна. Претенциите на ПП за поста външен министър обаче са разстроили "джентълменското споразумение" на управлението.

"ГЕРБ настоява Мария Габриел да продължи да бъде и външен министър наред с премиерския пост след ротацията, защото не е логично на 9 месеца да се сменя този министър, не е в интерес на държавата. Максимално малко трябва да бъдат сътресенията в изпълнителната власт, за да може тя да си изпълнява приоритетите и управленската политика", каза Желязков. Той посочи, че МВнР е ведомството, което получава най-висока оценка за работата си, но не стана ясно кой точно дава тези оценки.

Алтернативата друг човек от ГЕРБ да оглави МВнР е само, ако "Продължаваме промяната" имат резерви към личността на Мария Габриел, обясни Желязков. До момента обаче такива индикации нямало.

"Демократична България" има по-зряла и отговорна позиция. Този казус с желанието на премиера да продължи като външен министър първоначално изглеждаше много лично, а след това бе облечен в партиен контекст", каза още Желязков. 

Желязков коментира и това, че ротацията ще засегне председателското му място в Народното събрание. Той обяви, че ще остане редови депутат от ГЕРБ и отхвърли възможността да бъде номиниран за шеф на някой от регулаторите, на които предстои избор на нови ръководства - например Комисията за защита на конкуренцията. По думите му ще бъдат въведени критерии за избор на шефове на регулаторите, които ще направят кандидатурата му недопустима.

Съпартиецът на Желязков - Христо Гаджев, добави днес по темата с ротацията, че ако се предоговаря постът на външен министър, то следва да се случи същото с всички други позиции в кабинета. Пред Нова телевизия той обясни, че ГЕРБ твърдо стоят зад Габриел като ръководител на МВнР, освен ако тя не реши друго - но ако не пожелае поста, той пак трябвало да е за ГЕРБ.

"Разговорите за новия състав на кабинета трябва да продължат. Нека успокоим всички, че ще има правителство в този формат след 6 март", каза пък пред БТА съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков, който беше гост на първия маскараден фестивал "Джамала" в Кюстендил.

"Ние ще изпълним нашите обещания, че ще подкрепим Мария Габриел, и наистина вярваме, че ротацията трябва да е огледална - Мария Габриел да е с най-високия пост в държавата – премиер, а акад. Николай Денков да стане външен министър. Тази ротация ще даде възможност не само сега, но и за следващи ротации да имаме един и същи отбор и за външната, и за вътрешната политика, което мисля, че е важно за България", каза Петков.

Той посочи, че до 6 март ще се чуват различни знаци, но според него това искане е адекватно. Ако ГЕРБ имат други претенции за другите министри, трябва да го да кажат. "Трябва да си кажем честно, че министърът на МВР е към тях, въпреки че твърдят, че те нямат никакви министри", каза още Петков. Той посочи, че стабилността е важна за България, а като бивш премиер смята, че съвместяването на този пост с министерската работа е почти невъзможно.

"Сигурен съм, че няма смисъл да се вкара нов човек в ролята на външен министър, защото външната политиката трябва да носи продължителност и отборност. Мария Габриел и Николай Денков работят добре и затова вярвам, че това ще е най-разумното решение", допълни той.

"Не се страхувам от избори, нито от каквото и да е друго. Винаги сме работили с чувство за отговорност. Все пак сме свободни хора. Някой трябва да ни убеди да направим нещо, но никой не може да ни накара", коментира още Кирил Петков.

 

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата