Quantcast

Медия без
политическа реклама

Борисов вече не иска одобрение от НС на договорите около вируса

Кабинетът не обясни защо се отказва да търси препотвърждение от депутатите

02 Дек. 2020ТАНЯ ПЕТРОВА
БГНЕС
Бившият здравен министър Кирил Ананиев посреща на летище "София" първата пратка с маски по договора с Китай.

Правителството се е отказало да иска одобрение от Народното събрание по сключените до момента 11 международни договора за доставки на лични предпазни средства, апарати и медикаменти около коронавируса. Решението да се иска такова препотвърждение е било отменено на днешното заседание на кабинета, съобщи правителствената пресслужба. Повече аргументи за отмяната на решението не се дават. 

Както "Сега" писа, първоначално кабинетът поиска от НС да одобри постфактум 11 международни договори във връзка с епидемията от коронавирус за над 35 млн. лв. Повечето от посочените в решението договори отдавна са изпълнени. В искането до НС не бяха посочени юридически основания и не стана ясно защо Министерският съвет внезапно е осъзнал, че има нужда от препотвърждаване на тези разходи. Според юристи искането на одобрение при договори, които вече са изпълнени, е нелепо и възниква въпросът какво следва да се случи, ако депутатите откажат да ги преподпишат.

СЕГА ПРИПОМНЯ:

Решението да се търси одобрение на вече сключените международни договори за доставка на лични предпазни средства, медицински изделия, тестове и медикаменти е взето от кабинета на 23 ноември. Това е денят, в който здравният министър Костадин Ангелов обяви, че ще иска локдаун от кабинета. Повече детайли по темата с договорите тогава не бяха обявени.

От публикуваното решение в информационната система на правителството става ясно, че кабинетът иска Народното събрание "да одобри" конкретно посочени 11 договора (и едно изменение), сключвани от началото на епидемията през март до октомври. Справка на "Сега" показа, че стойността на сключените договори възлиза на над 35 млн. лв.

В списъка попадат първият договор за доставка на медицински изделия с Турция (без посочена стойност в прессъобщението на кабинета), двата договора с Китай за доставка на маски и апарати за обдишване (€3 082 124 за маски и €1 500 000 за респиратори), други два договора с Китай за закупуване на Hydroxychloroquine ($582 858) и Azithromycin ($46 200). Правителството иска още одобрение от НС за договора за закупуване на 30 000 теста на стойност $303 000 с корейската OSANG Healthcare Co., Ltd, други 42 000 теста от същата компания за $340 500, за контракта за 41 280 теста от BIONEER CORPORATION за $267 610.

Народното събрание следва да одобри и двата договора от октомври за закупуване на ремдесивир от Gilead Sciences Ireland UC - първо за 2593 флакона (2 100 000 лв.) и още 30 000 флакона на обща стойност 24 300 000 лв. В листа с договори не са включени очакваните доставки на ваксини по линия на общите поръчки, провеждани на ниво ЕС.

В почти всички решения, с които са одобрени проектите за тези договори, е записано изрично, че правителството дава съгласие контратките да влязат в сила в деня на подписването им без последващо утвърждаване. Тази възможност е предвидена в закона за международните договори. На този фон исканото одобрение от НС е странно, коментират юристи. В случая не става дума и за ратификация на договорите - това следва да стане със закон за ратификация, каквито в случая не се предвиждат, и не може да се случва постфактум.

"Абсурдно е да се иска одобрение по договори, които вече са изпълнени. Какво следва да направи министерството на здравеопазването, ако Народното събрание откаже да ги одобри - да си поиска обратно парите, като върне доставените изделия ли?", коментираха пред "Сега" юристи.

Спорно е и доколко тези договори не са подлежали задължително на ратификация. Конституцията изисква задължително ратифициране на международни договори, които съдържат финансови задължения за държавата.

Искането за одобряване на договорите може да се разглежда като своеобразна застраховка, че премиерът Бойко Борисов няма да бъде разследван за тях. Двама министри на здравеопазването вече попаднаха под ударите на прокуратурата за подобно нещо. Божидар Нанев беше съден за закупуване на лекарство против свински грип - тамифлу, за 2.5 млн. лв. и оправдан след години. А делото срещу Петър Москов за внос на ваксини от Турция още се точи.

Другият проблем е, че правителството ще закупи ваксини от всички производители, с които ЕК има сключени рамкови споразумения, като се очаква да придобие много по-голямо количество от нужното. По сметки на финансовото министерство за придобиване на ваксините и за логистиката около доставянето им до крайния потребител ще бъдат изразходвани половин милиард лева. Борисов повдигна темата на заседание на Европейския съвет и настоя държавите да получат гаранции, че няма да бъдат преследвани в последствие от държавното обвинение за закупуване на "котки в чували".

Ключови думи:

коронавирус, договори

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Одобрявате ли създаването на кабинета Денков-Габриел?