Quantcast
Борисов вече не иска одобрение от НС на договорите около вируса | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Борисов вече не иска одобрение от НС на договорите около вируса

Кабинетът не обясни защо се отказва да търси препотвърждение от депутатите
8 293
 БГНЕС
Бившият здравен министър Кирил Ананиев посреща на летище "София" първата пратка с маски по договора с Китай.

Правителството се е отказало да иска одобрение от Народното събрание по сключените до момента 11 международни договора за доставки на лични предпазни средства, апарати и медикаменти около коронавируса. Решението да се иска такова препотвърждение е било отменено на днешното заседание на кабинета, съобщи правителствената пресслужба. Повече аргументи за отмяната на решението не се дават. 

Както "Сега" писа, първоначално кабинетът поиска от НС да одобри постфактум 11 международни договори във връзка с епидемията от коронавирус за над 35 млн. лв. Повечето от посочените в решението договори отдавна са изпълнени. В искането до НС не бяха посочени юридически основания и не стана ясно защо Министерският съвет внезапно е осъзнал, че има нужда от препотвърждаване на тези разходи. Според юристи искането на одобрение при договори, които вече са изпълнени, е нелепо и възниква въпросът какво следва да се случи, ако депутатите откажат да ги преподпишат.

СЕГА ПРИПОМНЯ:

Решението да се търси одобрение на вече сключените международни договори за доставка на лични предпазни средства, медицински изделия, тестове и медикаменти е взето от кабинета на 23 ноември. Това е денят, в който здравният министър Костадин Ангелов обяви, че ще иска локдаун от кабинета. Повече детайли по темата с договорите тогава не бяха обявени.

От публикуваното решение в информационната система на правителството става ясно, че кабинетът иска Народното събрание "да одобри" конкретно посочени 11 договора (и едно изменение), сключвани от началото на епидемията през март до октомври. Справка на "Сега" показа, че стойността на сключените договори възлиза на над 35 млн. лв.

В списъка попадат първият договор за доставка на медицински изделия с Турция (без посочена стойност в прессъобщението на кабинета), двата договора с Китай за доставка на маски и апарати за обдишване (€3 082 124 за маски и €1 500 000 за респиратори), други два договора с Китай за закупуване на Hydroxychloroquine ($582 858) и Azithromycin ($46 200). Правителството иска още одобрение от НС за договора за закупуване на 30 000 теста на стойност $303 000 с корейската OSANG Healthcare Co., Ltd, други 42 000 теста от същата компания за $340 500, за контракта за 41 280 теста от BIONEER CORPORATION за $267 610.

Народното събрание следва да одобри и двата договора от октомври за закупуване на ремдесивир от Gilead Sciences Ireland UC - първо за 2593 флакона (2 100 000 лв.) и още 30 000 флакона на обща стойност 24 300 000 лв. В листа с договори не са включени очакваните доставки на ваксини по линия на общите поръчки, провеждани на ниво ЕС.

В почти всички решения, с които са одобрени проектите за тези договори, е записано изрично, че правителството дава съгласие контратките да влязат в сила в деня на подписването им без последващо утвърждаване. Тази възможност е предвидена в закона за международните договори. На този фон исканото одобрение от НС е странно, коментират юристи. В случая не става дума и за ратификация на договорите - това следва да стане със закон за ратификация, каквито в случая не се предвиждат, и не може да се случва постфактум.

"Абсурдно е да се иска одобрение по договори, които вече са изпълнени. Какво следва да направи министерството на здравеопазването, ако Народното събрание откаже да ги одобри - да си поиска обратно парите, като върне доставените изделия ли?", коментираха пред "Сега" юристи.

Спорно е и доколко тези договори не са подлежали задължително на ратификация. Конституцията изисква задължително ратифициране на международни договори, които съдържат финансови задължения за държавата.

Искането за одобряване на договорите може да се разглежда като своеобразна застраховка, че премиерът Бойко Борисов няма да бъде разследван за тях. Двама министри на здравеопазването вече попаднаха под ударите на прокуратурата за подобно нещо. Божидар Нанев беше съден за закупуване на лекарство против свински грип - тамифлу, за 2.5 млн. лв. и оправдан след години. А делото срещу Петър Москов за внос на ваксини от Турция още се точи.

Другият проблем е, че правителството ще закупи ваксини от всички производители, с които ЕК има сключени рамкови споразумения, като се очаква да придобие много по-голямо количество от нужното. По сметки на финансовото министерство за придобиване на ваксините и за логистиката около доставянето им до крайния потребител ще бъдат изразходвани половин милиард лева. Борисов повдигна темата на заседание на Европейския съвет и настоя държавите да получат гаранции, че няма да бъдат преследвани в последствие от държавното обвинение за закупуване на "котки в чували".

Ключови думи:

коронавирус, договори
29

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Отново има ръст на новозаболели от COVID-19 у нас

26.01.2021

Обновена

3925 45
Засилват се протестите по света срещу локдауна

26.01.2021

Обновена

2230 12
ЕК заплаши с ограничаване на износа на ваксини заради АстраЗенека

26.01.2021

2064 20

Коментари

atlantis

 А имението за кого?

mi6osp.

Е-е-е, Борисов никога не е бягал от отговорност. 

Само винаги е прехвърлял отговорността. 

Льо Клер

Спомнил си е за Ал Капоне, който влиза при американския "бай Ставри", не за убийствата си, а "само" за документи за неплатени данъци!

Hasta la vista

Ся, да уточник за какво иде реч - за дáнъците или за данáците? И иди си поискай парите обратно от учителя си по БЕЛ...На нищо не те е научил!

Льо Клер

Човекът си е спомнил пасторалното си детство, когато е пасял добичетата.

дана̀че

Значение на думата даначе

мн. ‑та, ср. Диал.
1. Малко женско или мъжко теле до едногодишна възраст. —

 

Когато бях овчарче

и овците пасях,

бях много благодарен,

макар и сиромах.

 

Тогава не е имало on-line обучение и така се е получило с човека.
 

 

 

atlantis

 То "данаците" да са му кусура. Цялото му изречение е сбъркано и безсмислено. Какви пари да иска, като не е дал кьорава стотинка за обучение и му личи. Не вярвам и тепърва да даде. Пък и каква полза, ако даде. Някой, ще вземе пари да прелива от пусто в празно.

Just Converted

Хайде  стига  го  връща  в  училище  пак. Може  даскала  да  е  бил ДАНАК  ?.Знаеш ли  колко  ДАНАЦИ  преподават  .Много  ДАНАК  тези  години

Foton4ik
снимка на Foton4ik

То хубаво харчили пари, а защо не се казва какъв е ефектът от това харчене? Доколкото се вижда от грижите на Правителството започна яко да се мре и заразените са около 40% дневно. Колко яко и 40% от какво Правителството да каже. Такава мандра за обиране нито един шумкарски отряд не е и сънувал.

 

The Pal
снимка на The Pal

А бе , какво стана с ония фурми ? Гледам на пазаря само ирански...

Solace

Тунизийските са най-добри

Тренд Петков

Другият проблем е, че правителството ще закупи ваксини от всички производители, с които ЕК има сключени рамкови споразумения, като се очаква да придобие много по-голямо количество от нужното....????

Това вече е върха на идиотизма...Тези не само крадат, но и разхищават безогледно...И като натрупат повече ваксини на склад от нужното какво?  те за нетрайни  и с къс срок на годност. Нещо повече, опасни...и просто се изхвърлят. Т.е. Борисовчетата ще ни лъжат, а парите ни ще отидат на боклука. Изобщо кой пазарува по този начин в житейски план? Даже и тези идиоти не пазаруват в магазина за себе си по този начин.  

АдМин

"И като натрупат повече ваксини на склад от нужното какво?  те за нетрайни  и с къс срок на годност. Нещо повече, опасни...и просто се изхвърлят."

 

Очарователна наивност! Няма нищо подобно - не се изхвърлят "просто", а за много жълтици... Или се продават като годни за още повече жълтици. Нищо в територията на се прави без "план" за мултиплициране на ефекта. Бай Тошо го беше прегърнал тоз ефект навремето

Тренд Петков

Хубаво че ме допълваш...т.е. поразиите се увеличават.. хм...да се препродават на теория е възможно, но да разчиташ на това е хазартно....то желание може да имаш, но си трябва и купувач.

Scorpi 71

Значи за хеликоптери пари не могат да дадат, трябва поръчка ,фирми, ама за другите работи вече изхарчени,без да са одобрени,без поръчки.

Затвор, е сега е момента да се оттървете от тоя, чувате ли народните представители?

ЛАФЪРДИЕВ

Познато:

2009 - прибираме 1,5 милиарда здравни вноски от резерва на НЗОК за нуждите на бюджета на ДянкоФФФ...

2010 - със стара дата НС "узаконява" със златния пръст на Болен и дупетатите му кражбата на тез пари за здраве на тулупите и матряла..

2012 - Конституционния съд с Решение 8 обявява за ПРОТИВОКОНСТИТУЦИОННО отнемането парите за здраве. Междувременно станали вече  1,9 МИЛИАРДА лева..

И досега - вече осем години,  ни пари върнати в бюджета на НЗОК, ни някой от крадците в затвора..

Щото решенията на КС са със силата на ЗАКОН за правителството.

А който гази закона като врата у полето е ЗАКОНОНАРУШИТЕЛ, пЪрдон - престъпник..

Гюнтер Валраф

👍

opa4

Ти да видиш... Въпреки, че ни управлява в условията на първобитно-общинСКИ строй, Вождът с обица и кокал през носа се е сетил, че формално сме парламентарна република. Нещо е намислил!

Nashenec

Винаги ме е възхищавало безумието на тези поръчки за медицински препарати и консумативи в извънредни ситуации. Някой изобщо представя ли си как такова нещо се прави с обществена поръчка. А и колко месеца ще минат при евентуално обжалване?

Още с детските ваксини, дето ги нямаше и ги вмесоха екстрено от Турция, този проблем ярко пролича. Тогава спасиха много деца, защото старият доставчик, спечелил поръчката, изчезна и нямаше кой да внесе ваксините. Е, министърът Москов сега го съдят за това, но това си е политически процес, завоалиран като спазване на закона.

Сега с ковида е същото и внасянето на маски и сие в началото си беше жизнено важно. Ако беше минало по обичайната пътека с търг още щяхме да чакаме съсът да реши по обжалването.

Безумието на политиците е, че никой не мисли за извънредните ситуации като за извънредни. За това трябва да се съди Б.Б. и хората му - за отсъствие на планиране на извънредните ситуации. 

opa4

Не сте съвсем прав. Да, извънредна ситуация изисква извънредни мерки, НО съгласувани по реда си и навреме! Колко му е МС да поиска разрешение от вишестоящия орган - НС - да действа поради кризата не по процедура, без търг? Мнозинството е тяхно, за 2 дни ще имат ОК! Но не - нарочно и нагло ББ показва, че той е Истината и Живота, че над него няма никой! Ето това не е нормално! Я да видим - Вие направете голям разход без съгласуване и после кажете на шефа си "Ама то беше спешно!". В 9 от 10 случая дори да не Ви уволнят на момента, ще си имате дългосрочни ядове от различно естество.

 

А "планиране на извънредни ситуации" звучи като "дървено желязо". По-скоро трябва да имаме стандартни планове за действие при различни кризисни сценарии.

atlantis

Всеки ден 40%, 40%, под-над, около 40%. И така ден след ден. Бре какви са тези проценти, като ги събереш стават хилярди милиони %. Ако е от 10 000 души, то би следвало от тях да са останали 60% незаразени още първия ден. На втори 20%, а на третия почват да се губят едни 20%. 

 

ПП Числото хилярди милиони го научих от премиера и много си го харесах. Не, че знам колко е точно, но пък звучи приятно за ухото.

маргаритка2

Хиляди милиони е 1% от стотици милиарди.

 

 

Billy-Joe Winchester

два договора с Китай за закупуване на Hydroxychloroquine

Другото го разбирам, но това - нье! Купи ли са хидроксихлорохин от китайците, а не от фирмата на Тръмп?!!? Бойко я е подкарал съвсем през просото. 😖

илианм
снимка на илианм

Он си е знаял, дека Дончо ше се спихне на изборите.А Байгън си е Бай Ганя, "наш човек".😉

Елемент Э
снимка на Елемент Э
Ама нали затова въведоха това извънредно положение
Epikur

 

 Нещо в нашата система за здравеопазване, не става съвсем ясно. Отначало се говореше, че липсват и трябват апарати за обдишване, после се оказа, че който ги ползва, трябва да му палят свещи за да оживее. Един бизнесмен дори предлагаше да купи и даде за ползване безвъзмездно, само с условие ако потрябват на негов работник, той да е с предимство. Развихри се скандал, Цв. Ризова облещи очи, че било неморално, че как така, че това, че онова... Този проблем спихна и се забрави.

    После се запасихме с хидроксихлорохин( наричан от Боко Дебелия хлор хинин), а се оказа вреден за Ковид. Но парите ги дадохме.

  После се развихри истерията с ремдисивир, вече го поръчахме и платихме, а той също се оказа опасен.

  Сега ще си купуваме ваксини. Не сме изяснили точно от кои и дали са ни необходими. Не е ясно кой ще се ваксинира, коя ваксина на кого ще се постави? Как ще се съхраняват и пренасят между селищата в България? Въпроси, въпроси... Но парите вероятно пак вече сме изсипали. Както и за самолетите.

  Толкова ли сме богати да плащаме за излишни и непроверени неща? Или все по-ясно става, че сме богати с  бездарни, глупави, безотговорни но корумпирани  политици ?

ИИ79

Взима си Бойко, бере си от държавната па̀ра и после ни разправя, че ТОЙ бил дал, ТОЙ бил направил, ТОЙ бил построил. Абе Бойко, ти тея пари да не ги даваш от джеба си, а!?
Чудя се, колко алчен и безочлив може да е един човек? Има ли наяждане лакомията?

Май едно време, кога борците/мутрите ни трепеха по улиците беше по-добре.. сега малко по малко, бавно и мъчително ни убиват, а тоя клеветник долен ни се подиграва от екрана.

emo1971

Профайлър

този мит дъвкан е за лузери да  вярват ,че данаците са   неизбежни...

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

😁

Всъщност, ако трябва да сме напълно изчерпателни, Ал Капоне е бил изключитено внимателен по отношение на данъците и узаконяване на доходите от престъпна дейност. В този ред на мисли, вероятно изобщо не е и случайно, че именно нему дължим, въвеждането на... хмм... световно известната фраза- пране на пари. Работата е там, че с цел узаконяване на криминалните доходи, Капоне изгражда в Чикаго, огромна верига перални... нормални перални... за дрехи, в които поради изключително ниските цени на услугата, прането било толкова изгодно... че много бързо станало практически невъзможно, установяването на действителния брой клиенти... т.е и записването на в пъти повече...

Най-голямата грешка на чикагския мафиот е била, че е реашил да се презастрахова. Федералните погнали го за данъци, са нямали абсолютно никакви годни за съд доказателства, независимо от многото филми по темата. Това им начинание всъщност е било част от съвсем друга стратегия- тотален натиск, който да го обърка, разстрои, подплаши и... в крайна сметка да го принуди.. да допусне някаква грешка. В рамките на тази стратегия, освен няколкото гарантирано обречени на провал опита да бъде осъден за данъци, Ал капоне е бил изправян пред съд и за незаконно притежаване на оръжие, и за скитничество.. Е, накрая постигнали целта си... Мафиотът сбъркал, принуждавайки адвоката си внесе предложение до данъчните, Капоне да внесе огромен данък за отминал период, та да го оставят на мира поне на "данъчния фронт"... малко от сорта на Борисов, настояващ депутатите да узаконят злоупотребите му със задна дата. Е те тоз прибързан, необмислен и... в в действителност ужасно глупав ход на чикагския мафиот, в крайна сметка го заковал в съда.. когато съвсем естествено, съдията приел писмото на адвоката до данъчните служби, за доказателство за укриването и... хи-хи.. изпирането на колосални суми... 

Sine_metu

Заради фундаменталното му значение, ще повторя:

 

Няма по-опасно от дейното ампе.

Благодарете всеки ден, в който нищо не е „разпоредил“ или „решил“.

Sine_metu

П.П.

 

Или „инспектирал“.

Инспекторът ни ненагледен. Откъде ни сполетя такъв, на кратуните?

Влез или се регистрирай за да коментираш