Quantcast

Медия без
политическа реклама

Борисов се скри и при предаването на властта

Новият финансов министър ще търси ресурс за подкрепа на гражданите и фирмите чрез съкращаване на разходи

12 Май 2021ОбновенаЕкип на Сега

Пожелавам успех на служебното правителство. Предизвикателствата пред страната са огромни. Да се носи цялата отговорност за държавата не е лесно. Иска се кураж, който ние демонстрирахме през последните 4 години. Ако и партиите в парламента имаха този кураж, сега можехме да имаме редовно правителство, с което да вървим напред. Основната цел пред кабинета сега е да организира честни и прозрачни избори. По начина, по който го направихме ние - видно и от доклада на ОССЕ. Най-важно е да има приемственост в управлението на пандемията и подкрепата към бизнеса, за което отделихме над 6 млрд. лв.

Posted by Boyko Borissov on Wednesday, May 12, 2021

Предаването на властта на служебното правителство безпрецедентно бе скрито от медиите. Верен на стила си, отиващият си премиер Бойко Борисов не допусна журналисти на този знаков момент, а час по-късно пусна видео от събитието във "Фейсбук". Така срещата между служебния и вече бившия кабинет протече без камери и журналисти, които бяха струпани пред затворения вход на Министерския съвет.

"Вашият избор като отличен офицер и дипломат заслужава поздравления. В личен план е направен прекрасен избор от президента Радев за всички вас", коментира Борисов пред Стефан Янев и министрите му. Но не пропусна отново да се изкара единственият куражлия в политическия ни живот. "Предизвикателствата пред страната са огромни. Да се носи цялата отговорност за държавата не е лесно. Иска се кураж, който ние демонстрирахме през последните 4 години. Ако и партиите в парламента имаха този кураж, сега можехме да имаме редовно правителство, с което да вървим напред", напомни бившият вече премиер.

"Основната цел пред кабинета сега е да организира честни и прозрачни избори. По начина, по който го направихме ние. Най-важно е да има приемственост в управлението на пандемията и подкрепата към бизнеса, за което отделихме над 6 млрд. лв.", написа Борисов във "Фейсбук".

След срещата на пълните състави на двете правителства, нови и стари министри си предадоха щафетата по ведомства, вече публично. Сред първите изявления на новите управляващи имаше доста смели амбиции, заявки за повече прозрачност, критики към третия кабинет на Борисов.

 

Асен Василев: Защо не актуализирахте бюджета?

Служебният министър на финансите Асен Василев упрекна отиващото си правителство, че не е актуализирало бюджета, след като още в края на март е станало ясно, че пaндeмиятa нямa дa cвъpши скоро. "Изпуснат е моментът. Сега ще трябва да се търси в текущия бюджет дали и как мерките за подпомагане на фирмите и гражданите могат да бъдат продължени", коментира Василев.

Бившият вече министър на финансите Кирил Ананиев увери, че състоянието на държавния бюджет и приходите в него вървят добре, а във фискалния резерв има 8.8 млрд. лв., като в края на май се очаква той да бъде попълнен и със заема от 1 млрд. лв. по европейския механизъм за запазване на заетостта SURE. Освен това законът за държавния бюджет позволява да се поеме нов дълг до 4.5 млрд. лв., като до този момент са теглени само 800 млн. лв.

„Според мен можеше да се завишат разходите с малък размер, така че да се обезпечи удължаването на мярката 60/40 и добавката от 50 лв. за пенсионерите", каза Василев. И допълни, че в следващите двa мeceцa щe ce oпитa дa ocигypи pecypc за подпомагане на гpaждaнитe и фиpмитe чрез повишаване на събиpaeмocттa на приходите или чрез орязване на някои paзxoди. Социалният вицепремиер Гълъб Донев на свой ред коментира, че ще възложи анализ на социалните мерки, за да се реши ще продължи ли изплащането на 50 лв. към пенсиите.

 

В МЗ - мълчание за маските, мерките и пандемията

Един от ключовите министри в този кабинет - Стойчо Кацаров, който поема здравеопазването и съответно управлението на противоепидемичните мерки, предпочете да се въздържи от изявления днес. За разлика от него отиващият си здравен министър проф. Костадин Ангелов пропусна и този момент да спомене жертвите на пандемията у нас, като вместо това заяви, че "с облекчение и голяма радост от постигнатите резултати предавам властта". Постиженията на България са две - второто място по смъртност в ЕС и последното място по поставени ваксини в Европа.

 

Двамата външни министри с общо изявление за Израел

Отиващият си външен министър Екатерина Захариева и наследникът й Светлан Стоев дадоха знак, че дипломатическата ни служба ще работи в условията на приемственост. От името на двамата Стоев прочете позиция за конфликта между израелци и палестинци, в която се настоява да се прекрати терорът и насилието.

Като основно предизвикателство пред себе си новият шеф на МВнР открои организацията на изборите в чужбина. Но подчерта, че ведомството няма да пренебрегне останалите външнополитически приоритети, задачи и ангажименти. „Ако някой очаква или се опитва да спекулира с националните интереси на това служебно правителство, мога да го уверя, че той не е на прав път”, предупреди Стоев. И даде да се разбере, че промяна в твърдата позиция на България по отношение на Северна Македония няма да има.

 

Бойко Рашков: Ревизията не е сред нашите задачи

"Щом е казал президентът, ще има осветляване, дотолкова, доколкото времето ни позволи", каза новият вътрешен министър Бойко Рашков. По негови думи кадровите промени, ако има такива, ще бъдат извършени със съдействието на предшественика му Христо Терзийски. Други основни приоритети пред МВР ще бъдат борбата с купуването на гласове, сигурността по време на изборите, както и противодействие на миграционния натиск през летните месеци. "Ревизия на властта, доколкото знам, започнаха да правят в Изпълнителната комисия. Това не е сред нашите задачи", добави Рашков.

 

Велислав Минеков: За 2 месеца ще свърша това, което не е свършено 10 г.

Министърът на културата проф. Велислав Минеков обеща да свърши за 2 месеца това, което не е свършено за 10 г. "Първо ще се срещна с представители на партиите, които досега бяха в парламента. Искам да знам какви са техните културни програми. Наистина е амбициозно това, което правим, но се надявам да дадем хубави програми на бъдещите министерства. Работим отдавна по отношение на Плана за възстановяване и се надяваме да получим една голяма сума. За съжаление, никой не е направил постъпки за подобен ход”, каза той. По негови думи могат да се очакват около 50 млн. евро за култура.

 

Христо Бозуков започва проверка на фермата за норки на "Градус"

Служебният земеделски министър Христо Бозуков пое ангажимент да направи проверка дали фермата за норки край Стара Загора на собственика на "Градус" Иван Ангелов работи законно. Днес пред сградата на Министерския съвет имаше протест на екоактивисти, които настояват за затваряне на единствената българска ферма за норки. Те внесоха подписка в МС и заявиха, че очакват новото служебно правителство да спре дейността на фермата. Впоследствие протестиращите продължиха с шествие до земеделското миинистерство. 

 

НВО и матури - по план и без отпадане на теми

Матурите за зрелостниците и националните външни оценявания за 4, 7 и 10 клас ще протекат по начина, по който са планирани, т.е. без отпадане на учебен материал, за което настояваха някои учители и родители, стана ясно днес при предаването на щафетата в просветното министерство. "Няма да променяме нищо, защото времето е много кратко. Нещата ще се случат, както са подготвени", заяви служебният министър на образованието проф. Николай Денков, приемайки поста от Красимир Вълчев.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 2 април?