Quantcast

Медия без
политическа реклама

Борисов: Срастването на ДС, властта и парите е много опасно

А десните се заканиха да спрат деребейството на ГЕРБ в София

26 Септ. 2023ОбновенаЛЮДМИЛ ИЛИЕВ
Илияна Димитрова
Със строго партийно кандидатура щяхме да се ограничим само с твърдото ядро избиратели, обясни Борисов.

Водачът на ГЕРБ Бойко Борисов отхвърли спекулациите, че подарява на ПП-ДБ изборната победа в София, като издига за кандидат-кмет чуждия на политическото поприще Антон Хекимян.

"Няма да подарявам на никого нищо. С такава кандидатура, с широка периферия, аз мисля, че ГЕРБ има реални шансове. Със строго партийна кандидатура мисля, че щяхме да се ограничим само с твърдото ядро", обясни Борисов замисъла, който стои зад избора на журналиста. За претендента на ПП-ДБ Васил Терзиев, който е основен опонент на Хекимян, предупреди, че "срастването на ДС, властта и парите е много опасно".

В търсене на нови избиратели

Той отрече, че професията на Хекимян и липсата му на политически и управленски опит имат някаква роля. Борисов напомни, че като кандидат за столичен кмет през 2005 г., той самият е дошъл от МВР, а и всички други кандидати тогава са идвали от различни поприща. "Единственият с опит беше Минко Герджиков и никой не го избра", посочи той.

Според герберския водач Хекимян се вписва в профила, търсен от партията му, който той описа така: "нестандартен, ведър, умен, отворен, познаващ политическата ситуация, умеещ да работи в екип." "Шансовете му са огромни, защото има много мощен екип – едни от най-добрите ИТ специалисти, юристи, хора практици", смята Борисов. И даже прогнозира, че претендентът му може да спечели още на първи тур.

Влияние в медиите

Борисов пренбрежително отхвърли думите на лидера на БСП Корнелия Нинова, че Хекимян е играл ролята на "лична къртица на ГЕРБ" в телевизия bTV, където доскоро работеше. "Никой не е работил толкова срещу ГЕРБ, колкото тези телевизии. Да ви напомня ли протестите, които г-н Божков (бизнесменът Васил Божков - бел.ред.) каза, че е управлявал и финансирал? Кой беше водещият отпред с микрофоните? Айде стига", раздразнено коментира водачът на герберите.

Така даде да се разбере, че няма да обясни кога се е изградило толкова значимо доверие между него и бившия шеф на новините в bTV, за да го издигне за кмет на столицата.

Накъде с ПП-ДБ

Борисов очаква Хекимян да стигне безпроблемно до втори тур. Той даже предупреди ПП-ДБ, че очаква подкрепа от тях тогава – като така предпостави, че Васил Терзиев дори няма да постигне достатъчно добър резултат за балотаж.

Двете формации са партньори в общото правителство „Денков-Габриел“, но за местните избори са съперници. Тази сутрин Борисов обясни пред журналисти в парламента, че го е притеснило изказване на съпредседателя на ПП-ДБ Асен Василев, че десницата няма да подкрепи кандидата на ГЕРБ. „А кого ще подкрепят – Възраждане, БСП? Ако е така, в парламента от кого ще очакват подкрепа, след като нас няма да ни подкрепят?“, попита Борисов.

По думите му, той е указал на хората си да застанат зад ПП-ДБ на евентуалния балотаж, защото „те са наши некоалиционни партньори“, както се изрази. И заплаши: „Ако подкрепят тези партии, които казах („Възраждане“ и БСП – бел.ред.), след изборите ще си търсят подкрепа от тях.“

Пореден твърд ангажимент

На обяд днес водачите на местната коалиция "Продължаваме Промяната - Демократична България (Спаси София)" я регистрираха за участие във вота в столицата. Десните, които на национално ниво управляват заедно с ГЕРБ чрез общо правителство, изсипаха куп закани срещу партията на Борисов в София.

Кандидат-кметът Васил Терзиев заяви накратко, че целта, която преследва с подкрепящите го политически сили, е борба с управленския модел на ГЕРБ в столицата. По-категоричен беше Борис Бонев от "Спаси София". "Мога много ясно да заявя, като председател на „Спаси София“, че ние няма да допуснем бъдещото управление на София да зависи от ГЕРБ", зарече се той. Обеща също, че партньорите в коалицията ще "управляваме града по нов начин, така че ремонтите на ремонтите и корупционните схеми, и всичките опити с кандидата на ГЕРБ да се конструира нова фасада, зад която ГЕРБ да продължат да деребействат, няма да се осъществят".

Бонев заяви, че коалицията ще работи за мнозинство в общинския съвет, но си остави вратичка при хипотезата, че това не се получи. "Ако това не се случи, тогава ще обсъждаме какви са приоритетите на останалите участници, които ще успеят да влязат в съвета, за да преценим по какъв начин ще се гласуват важните решения", обясни неясно той.

Съпредседателят на десницата Кирил Петков неколкократно отклони журналистическите въпроси дали има договорка с ГЕРБ да си поделят местните избори. Вместо това с апломб повтаряше, че с колегите му са убедени в "огромния шанс на Васил Терзиев" да спечели още на първия тур - също както говори Борисов за своя претендент.

Още по темата