Медия без
политическа реклама

Борисов: В ПП-ДБ виждат, че по-подготвен премиер от мен няма

До следващия вторник всякакви имена на кандидат-министри са само слухове, отсече Кирил Петков

Илияна Димитрова
Бойко Борисов

"Контролирано изпускане на имена" - така водачът на ГЕРБ-СДС Бойко Борисов определи завъртелия се списък на кандидат-министри на ПП-ДБ. "Колегите от ПП-ДБ виждат, че по-подготвен премиер от мен няма. Но аз се дръпнах на първия ред, за за дадем шанс да има правителство. Според мен и Кирил, и Асен (водачите на ПП Кирил Петков и Асен Василев - бел.ред.) трябва да се дръпнат назад", коментира той в парламентарните кулоари въпроса кой да влезе в евентуално редовно правителство.

Бившият премиер определи като "абсолютно неприемливо" Асен Василев от ПП да стане отново финансов министър, а Атанас Атанасов от ДБ да поеме сектора за сигурност, както се твърди във въпросния списък. И се закани, че ако те бъдат номинирани за министри, тогава ГЕРБ-СДС ще предложи "знакови наши фигури".

По думите му, трябва да се направи програмно, експертно правителство, което да изкара пълен 4-годишен мандат. Затова и открои важността на общата управленска програма, по която работят преговорни екипи на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. Борисов прогнозира, че до края на деня или най-късно утре тя ще бъде готова. Той се учуди, когато журналисти му напомниха, че от дясното обединение настояват да се приеме техен вариант на такава програма, а не обща с герберите. "Защо тогава се съвещаваме по цял ден? Значи ние не сме разбрали?", замисли се герберският вожд. Ако не се стигне до компромис с ПП-ДБ, тогава герберите ще се обърнат към останалите формации - ДПС, БСП, "Възраждане" и ИТН.

Той беше рязък, когато стана въпрос за държавния бюджет. Според Борисов е "неправилно, подло и безотговорно" да се върне проектът на бюджет обратно на служебното правителство, което го изработи, за да намали заложения в него дефицит от 6% на 3%. Такава идея изрази вчера Асен Василев след среща със служебния финансов министър Росица Велкова. "Това е опит г-н Асен Василев да се скрие от провала на финансовата си политика. Ние също имаме вина, гласували сме за много от глупостите, направени от предишните парламенти. Това го е направило и БСП, и ДПС, и ИТН, и "Възраждане"", каза водачът на ГЕРБ-СДС.

Борисов беше категоричен, че дори и да се отиде на нови предсрочни избори, трябва да се приеме държавен бюджет преди това. Той на практика се отказа от условието, което беше поставил неотдавна - бюджетът да се предложи от редовно правителство.

АКО НЯМА УПРАВЛЕНИЕ С ПП-ДБ, НЯМА И РОТАЦИОННО ПРЕДСЕДАТЕЛСТВО 

Джентълменското споразумение между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ важи, само ако и двете политически сили стигнат до договорка за общо управление, независимо дали с първия, или с втория мандат. Това заяви зам.-председателят на парламента Росица Кирова по БНТ. Тя с учудване заяви, че това е станало ясно още първия ден и е било изговорено вече няколко пъти. "Председател на Народното събрание като практика се предлага от най-голямата парламентарна група, или от мнозинството. Ние все още нямаме мнозинство", заяви Кирова. 

ОПРОВЕРЖЕНИЕ

До следващия вторник всякакви имена на кандидат-министри са само слухове. Това заяви съпредседателят на ПП Кирил Петков пред журналисти в парламента. Такъв е срокът, до който ще продължат обсъжданията в ръководствата на партиите, които влизат в коалицията с ДБ, обясни той. Накрая дясното обединение ще излезе с общо политическо решение. "Дотогава няма да се занимаваме с никакви слухове, с никакви имена и няма да се съобразяваме с чужди графици", допълни Петков.

Така той потвърди, че ПП-ДБ няма да се съобрази с ултиматума на герберите ПП-ДБ да обяви до края на тази седмица предложението си за състав и структура на кабинет.

БСП СЕ РАЗГРИНИЧИ "ОТ ТОЗИ ЦИРК"

Лидерът на социалистите Корнелия Нинова заяви от парламентарната трибуна, че разграничава БСП от "това, което се случва в последните дни в българския парламент". 

"Карaте се за това на депутатите да се даде поредната привилегия, без да мислите за това, че 30% от населението живее под прага на бедност. 1 млн. 579 хил. души са под прага на бедност", каза Нинова. И обвини колегите си, че "едните си играят на мнозинство и преговарят нещо за нов бюджет, Министерски съвет внася техния бюджет, парламентът е в патова ситуация. Кой страда от това, колеги? Народът. Хората. От бебето до пенсионера", каза Нинова.

И се обърна към избирателите: "Уважаеми бългaри, моля, когато говорите за партиите и парламента, да отделяте едните от другите и да съдите за нас не само по думите, а по действията ни".