Quantcast
Борисов поиска мораториум върху вноса на боклук | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Борисов поиска мораториум върху вноса на боклук

Обновена
5 183
 МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

Премиерът Бойко Борисов нареди на своите министри да проучат какъв временен мораториум може да се наложи върху вноса на отпадъци. Поиска и да се направи проверка къде се ползва питейна вода за производство на електрическа енергия. Задачите премиерът раздаде в началото на днешното заседание на Министерския съвет, което беше открито за медиите.

„До другата сряда още две задачи: първата внос – износа на боклук. Да, има брюкселски директиви. Какъв мораториум можем да сложим, временен, докато сме сигурни, че това, което е описано в документите, е същото, което влиза в страната, да ми го гарантирате. Второто, с Емо Караниколов, всички ВЕЦ-ове, които ползват питейна вода. На първо място ни е питейната вода, на второ място е производството на ток. Водната енергия е най-изгодна, но не може за сметка на питейната вода да става“, обяви Борисов.

Вчера сдружение "Риболовен клуб Балканка" алармира, че тече престъпно беззаконие при ползването на язовирите и реките у нас за производство на електроенергия. Според него кризата с питейното водоснабдяване в Перник и други градове на страната е закономерен резулат от масовото нарушение на правилата и липсата на контрол. Особена щета нанасят малките вецове с мощност под 10 MW, които допринасят за 2% от производството на ток в България с цената на унижощението на стотици реки. 

За мораториум върху вноса на отпадъци у нас заговориха депутатите от "Атака". След като беше избран обаче, новият екоминистър Емил Димитров изрази съмнение спрямо тази идея: "„Казваме: ще затворим границата, няма да влиза боклук. А ще излиза ли – защото ние 800 хиляди тона изкарваме? За мен контролът е важен – къде влиза през границите, как се ползва и тези заводи, които ще го горят, имат ли филтри или не. Ако има по-рестриктивен режим, тогава половината зала ще скочи: ама, моля ви се, пречите на бизнеса“, каза той вчера в парламента.

 

22

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Прокуратурата договори три условни присъди по делото срещу Бобокови

21.01.2021

Обновена

6454 23
Екоминистърът яростно обвини Варна за 60-милионния харч в Бургас

05.01.2021

ДИЯН ИВАНОВ

8447 16
Митниците ще похарчат близо 6 млн. лв. за чистене на ГКПП

30.12.2020

МАРТИН ГЕОРГИЕВ

1182 4

Коментари

sega_reader

Първо мораториум върху назначаване на некадърници, партийци, послушковци, безгласни букви и добре слушкащи и папкащи, като Дани Де Вито, примерно.

Специалисти трябват, не партийци.

Специалисти.

И смяна, ако не даде резултати, полезни за държавата.

Simplicissima
снимка на Simplicissima

Боко е внесъл толкова много бокрук, че не смогва да го изгори.

Затуй сега малко мораториум.

MAPOH

Не знам за вас, но мен ме пресърбяха ръцете. Тези изроди докато не опоскат всичко няма да се кротнат. Продажниците и радиоактивни отпадъци ще ни вкарат, без дори да се замислят. Време е да се разчисти бардака- основно...

Хумангоид

А! Че за Египет нищо не чухме?

вила

бойчето мълчи защото сделката стана наполовина, той отишъл там да играеш  шут на тържеството, а  те трябвало да му дадат Асуанския язовир за един месец да оправи работа в Перник, ама не му го дали и затуй мълчи

Banana Joe
снимка на Banana Joe

Ако има по-рестриктивен режим, тогава половината зала ще скочи: ама, моля ви се, пречите на бизнеса

 

Е, като излезе становището на италианската прокуратура

и адресатите на боклука станат явни, друга песен ще запеете,

бизнесмени  ??

 

ПП Охоооо, окрупняваме ВиК-тата преди продажбата им, а ):-))))

nebenebe

Какво значи мораториум? Защо не забрана и уволнение на дузина некадърници. Докъде ни докараха тия мискини.

whichone

"ще падна, паника!"

(хашек)

Вал

И така, докато публиката я залъгват с темите за Перник и боклуците, някак между другото и без много коментари, искат да мине и темата за окрупняване на всички ВиК дружества с държавно участие в един общ холдинг.

 

Някъде преди дни прочетох, че това бил начинът да се продаде цялата вода на България и по този начин ще станем абсолютно зависими от този, който държи водата

 

Не се коментира и се затаява този въпрос, което е много странно и е твърде възможно наистина така да се случи

 

 

bay Dragan

Стига вече пернишка вода и софийски прахови частици.

Юруш на боклука!

bobacko

Преди време създадоха един холдинг в енергетиката. Викат му БЕХ. Създаде се за да реши проблемите в енергетиката. Е, реши ги. Вече е на минус намси колко и разни дружества от холдинга вече са в технически фалит. Сега е ред на водите. Аз предлагам едно просто решение. Безсрочен мораториум върху калинките на ниско, средно и високо ниво, както и върху калинката-майка.  И нещата ще потръгнат

грантоед

   Не съм съгласен. Негодниците трябва да влезнат при бай Ставри.

tatyana1

1.Това за водата сигурно е верно- не обединяват дружествата за добро. А и като гледам, всички държавни фирми дето ги вкараха в разни холдинги с управителни съвети от калинки, или загинаха, или берат душа.

2. За боклука май се повтарям. Верно е, че внасяме и изнасяме. Ама изнасяме метален скрап- суровина е и обемите на 800хил. т са около 100хил. м3- прмерно. Внасяме хартиени и пластмасови отпадъци, където обемите са съвсеем други, а и трябва да се горят, не да се преработват

ПГеоргиев

Кави са тези глупости, европейски директиви да ни задължават да внасяме боклук?

Ми ние боклуци си имаме достатъчно, че и да приемаме!

Погледнеш нагоре-боклуци, погледнеш надолЕ-пак боклуци, в ляво и в дясно-боклук до боклука, в Центъра обаче-ресурси от естествената човешка дейност, неподлежащи на рециклиране.

Какви ли още директиви са изцвъкали от Брюксел, за които си нямаме понятие?

Мораториумът е много разтеглив метод, който се ползва до промяната на законодателството в нечий интерес, но не на обществото.

Имаше навремето подобен за строителството по морето. Еми не го спря, само промениха закона. 

И сега ще стане същото. 

Zmeja

Искам списък на фирмите, които внасят буклук в България и имената на техните собственици. (Предполагам, че много хора го искат. Или пък е държавна тайна?)

Бронщайн
снимка на Бронщайн

По-лошо.Търговска!

АлСал

Те, Атака, още през септември заговориха за това. На Алфа тв дават как Чуколов поставя въпроса пред НС тогава. Крадете им идеите за пореден път.

 

За мен контролът е важен – къде влиза през границите,

- този е родЕн митничар!

Simplicissima
снимка на Simplicissima

 

GERBage IN    ➡️   garbage OUT

 

Боко IN    ➡️   ???  OUT

 

Да ги изнасяме !

Става и живи,

и кадаври

Krasimir Kostov

МОРАТОРИУМ ЗА ИЗНОСА НА ДЪРВА И 30 КМ НЕДЪРВОДОБИВНА ЗОНА ОКОЛО ЯЗОВИРИТЕ И РЕКИТЕ

Simplicissima
снимка на Simplicissima

По южния склон на Витоша, над Кладница, във водосборния район на язовир Студена, се сече от години.

Същото е по североизточния склон на Плана над язовир Пасарел.

 

Имаше един депутат, приятелче на Боко, Емил Димитров, който се прочу като голям дървар.

 

Изобщо -- ягма на българската природа е дадена.

 

Да не бъде ❗️

Banana Joe
снимка на Banana Joe

Не е само над Кладница - над Чуйпетльово гората при връх Дамян я изсякоха миналото лято без да им мигне окото.

 

 

Stern

Както винаги като стане напечено по някой въпрос, Боко тръгва със забрани, после се оказва, че законите или Брюксел задължават действията по въпроса, Боко се снишава и се оправдава я с Орешарски, я с Брюксел, че Му мътят водата. И Той целият в бяло, невинен и ако не бяха главанаците, ехей.

Впрочем за вецовете - не им разбирам, ама ми се струва, че водата минава, върти турбините и се отрича в коритото си. Не се преобразува в ток, че да се пищи, че вецовете я губели, не ли? Или е просто отклоняване на проблема и вниманието?

Влез или се регистрирай за да коментираш