Медия без
политическа реклама

Борисов поиска мораториум върху вноса на боклук

16 Яну. 2020Обновена
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

Премиерът Бойко Борисов нареди на своите министри да проучат какъв временен мораториум може да се наложи върху вноса на отпадъци. Поиска и да се направи проверка къде се ползва питейна вода за производство на електрическа енергия. Задачите премиерът раздаде в началото на днешното заседание на Министерския съвет, което беше открито за медиите.

„До другата сряда още две задачи: първата внос – износа на боклук. Да, има брюкселски директиви. Какъв мораториум можем да сложим, временен, докато сме сигурни, че това, което е описано в документите, е същото, което влиза в страната, да ми го гарантирате. Второто, с Емо Караниколов, всички ВЕЦ-ове, които ползват питейна вода. На първо място ни е питейната вода, на второ място е производството на ток. Водната енергия е най-изгодна, но не може за сметка на питейната вода да става“, обяви Борисов.

Вчера сдружение "Риболовен клуб Балканка" алармира, че тече престъпно беззаконие при ползването на язовирите и реките у нас за производство на електроенергия. Според него кризата с питейното водоснабдяване в Перник и други градове на страната е закономерен резулат от масовото нарушение на правилата и липсата на контрол. Особена щета нанасят малките вецове с мощност под 10 MW, които допринасят за 2% от производството на ток в България с цената на унижощението на стотици реки. 

За мораториум върху вноса на отпадъци у нас заговориха депутатите от "Атака". След като беше избран обаче, новият екоминистър Емил Димитров изрази съмнение спрямо тази идея: "„Казваме: ще затворим границата, няма да влиза боклук. А ще излиза ли – защото ние 800 хиляди тона изкарваме? За мен контролът е важен – къде влиза през границите, как се ползва и тези заводи, които ще го горят, имат ли филтри или не. Ако има по-рестриктивен режим, тогава половината зала ще скочи: ама, моля ви се, пречите на бизнеса“, каза той вчера в парламента.

 

Още по темата