Медия без
политическа реклама

Борисов обвини ПП-ДБ в сглобка с "Възраждане"

Десните да изберат дали са с проатлантическата страна или проруската, обяви водачът на ГЕРБ

05 Ноем. 2023Обновена
Изявление на Бойко Борисов

Изявление на Бойко Борисов

Posted by Новините на NOVA on Sunday, November 5, 2023

Куп нови обвинения изсипа лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов по адрес на партньорите в правителството ПП-ДБ. В първия си коментар след вота той нападна десните, че са направили договорки на местно ниво с "Възраждане" и БСП, както и че са преминали на страната на проруските политически сили, и им препоръча да си направят нова сглобка с тях.

Борисов говори пред медиите в Пловдив, където може да се похвали с категорична победа. Той внимателно избегна да коментира несигурните резултати във Варна и във Благоевград, където партията му засега изглежда, че губи. И оправда пораженията си по места с това, че срещу партията му се е изправила нова коалиция.

"Вече имаме нова сглобка. Това са партиите, които подкрепят Русия и Путин – на първо място ПП, на второ място "Възраждане". На миналите избори ГЕРБ беше навсякъде пръв. Сега се обединиха ПП и "Възраждане", заедно с БСП, играха срещу нас. Изгубихме от коалиция", заяви герберският водач пред журналистите.

По думите му, десните са "играли" с националистите на няколко места, като даде за пример Варна. "Варна си е с мутрите и бизнес групировките. Не може 5-6 процента от първия тур да се стопят, освен с платен вот на мутрите", обясни Борисов вероятната си загуба с криминален сюжет. А хората си похвали: "Тази партия, три години мачкана, пак даде най-добрите изборни резултати."

Той твърдеше, че половината избиратели на ГЕРБ в София са гласували за Васил Терзиев. "Изнасилих партията да гласува за Терзиев и в същото време платиха пари да ме бият в Банкя. ПП и Възраждане играят срещу нас, а Петков иска да си говорим за данъчни закони. Лицемерие! Повече лицемерие няма да има!", закани се той. И обеща да огласи тази нова сглобка, която нарече "пошла връзка", пред всички западни партньори. Даже заговори, че страната изпада в "безвремие".

Той напомни, че в сряда ще събере партийните дейци на национално съвещание, на което ще решава съдбата на общото управление с ПП-ДБ. Дотогава, по думите му, десните трябва да определят дали стоят на проатлантическата или на проруската страна. След това обаче обяви, че говоренето за евроатлантически ценности е клише и няма защо да се развява като знаме. И специално спомена, че разчита на лидерите на ДБ Христо Иванов и Атанас Атанасов "да проявят разум и да обмислят това, което им говорим".

Въпреки това, Борисов отклони питанията на журналистите дали предстоят нови предсрочни парламентарни избори. Само продължи да настоява, че ПП-ДБ трябва да управляват с други партии.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата