Медия без
политическа реклама

Борисов обвини кмета Терзиев за ПСА

Лидерът на ГЕРБ го заподозря, че иска да провали приемането на бюджета

16 Дек. 2023
Демонтажът на паметника чрез разрязване с флекс възмути лидера на ГЕРБ.
Ивайло Мирчев/Фейсбук
Демонтажът на паметника чрез разрязване с флекс възмути лидера на ГЕРБ.

Бойко Борисов нарече "глупост" демонтажа на Паметника на съветската армия точно в момента на обсъждане на бюджет и конституция и заподозря, че зад това може би прозира умисъл да се попречи на приемането им. Той направи това в реч на Зимната академия на Жени-ГЕРБ в Казанлък и на петия ден от премахването на спорния монумент. Начинът, по който се демонтира, дразни хората, заяви той и стовари отговорността за напрежението около паметника върху новоизбрания кмет на столицата Васил Терзиев. 

"Столичният кмет реши в дните, когато решавахме бюджета, да реже с един флекс паметника и това възпали опозицията. Глупостта. Какво щеше да стане другия петък, когато е минала конституцията и бюджетът?", попита лидерът на ГЕРБ.

В същото време обаче отдавна е ясно, че заповедта не е на кмета Васил Терзиев , а действията по демонтажа бяха предприети от областната управителка на София Вяра Тодева и кмета на район "Средец" Трайчо Трайков. 

"Нещо, което можеше много внимателно да се направи като чувствителна тема, след Конституцията и бюджета, защото сега са важни дни, се направи пак, както казах в началото, по най-глупавия начин. Но с кмет като Терзиев, аз не очаквам, Данче, нещо друго да се случи. Падна сняг, удавѝ ни. Единият ден има килимче, на другия - няма. единия ден има арка, на другия няма. Пейки тури, махна ги", в типичния си стил се изрази Борисов.

"Аз помня паметника на Ленин, помня петолъчката, аз помня Георги Димитров, помня това чудо пред НДК. С Вежди направихме Музей на социалистическото изкуство. Това са били в огромната си част много качествени и много добре направени произведения на изкуството", коментира още Борисов. По думите на лидера на ГЕРБ идеята е била да показваме на децата и внуците какво е било при предишния режим. И даде пример как някой ще си заведе внучето в музея и ще му обяснява: "Ей на тоя кмет дядо му откриваше тоя паметник", не пропусна той още веднъж да жегне столичния кмет. 

"Глупост ли е, или умисъл", разсъждава още Борисов. "Когато едно малцинство започне да прави тик-так върху мнозинството, нищо хубаво не може да се получи." От думите му стана ясно още, че е разговарял с Кирил Петков защо се реже с флекса по този начин, а той му е обяснил, че този бил единственият утвърден метод при подобни случаи за преместване на паметници.

Преди това Борисов коментира на партийната сбирка и останалите актуални събития в политически план, като изрази надежда през предстоящата бюджетът да бъде приет в Народното събрание. "Надявам се тази седмица да имаме бюджет, пак бюджет на компромиса", каза той и коментира, че мнозинството "не е идеално", но така било във всяко семейство. Повтори и тезата си, че въпреки противоречията и различията между трите политически групи, "за помощта за Украйна се оказа, че ние, от сглобката, сме от едната страна".

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата