Медия без
политическа реклама

Борисов: На никого няма да национализираме фирмата

Много хора ще имат проблем заради доклада на Агенцията за държавна и финансова инспекция в Комисията по хазарта, обеща премиерът

23 Яну. 2020Обновена
Борисов се закани на комисията по хазарта

Борисов няма да национализира лотарията, а ще отнема лицензи

Posted by Сега on Thursday, January 23, 2020

"Никой на никого няма намерение да взима фирмата, още по-малко да се национализира. Ако има нарушения ще му се вземе лицензът. Къде е национализацията?!", заяви премиерът Бойко Борисов преди началото на днешното правителствено заседание.

Той заяви, че още преди заминаването му за Давос на неговото бюро е имало доклад от Агенцията за държавна и финансова инспекция (АДФИ), в който се посочвало, че са засечени разлики от неплащане на такси за стотици милиони от хазартни оператори. "Ако докладът на АДФИ в Комисията по хазарта е верен, ще имат проблем много хора. Ако не е - няма от какво да се безпокоят. Дали е виновна комисията и дали ще бъдат осъдени, ще стане впоследствие ясно, тъй като в момента по проверката се работи на пълни обороти", заяви още Борисов. Той обаче е категоричен, че никъде вътре не е споменато името на футболен клуб "Левски". Парадоксът е,че вчера АДФИ съобщи, че обстоятелството, че частните лотарии плащат по-малки такси в хазната от държавната лотария, не е незаконно, но в същото време съобщи, че частните лотарии са платила 210 милиона лева по-малко.

Затова на срещата му в петък с фенове на отбора, Борисов ще обясни, че правителството не планира национализация на частна лотария. "Аз съм левскар, всички знаят и то болен левскар, но трябва ли когато дойде този доклад по презумпция, защото мога да си помисля нещо, да го скрия?!", коментира той.

Борисов е възложил на финансовия министър Владислав Горанов и на Менда Станоява, ако се стигне до гласуване от мнозинството в Народното събрание, да подкрепят хазартът да стане държавен. Изрично обаче трябвало да бъде вписано, че не може да се отдава на концесия, не може да се аутсорсва, не може да се преотдава, а и трябвало да бъде в забранителния списък за приватизация. "Трябва да е абсолютно сигурно, че освен държавата никой друг няма да се занимава с тази дейност. Изрично в решението, повтарям парламентът, защото сме парламентарна република, да вземе такова решение, трябва това да бъде описано", добави Борисов.

 

 

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата