Quantcast

Медия без
политическа реклама

Борисов: Ако имам банка, няма да имам чекмедже

"Не смея гол да се съблека в Банкя", оплака се бившият премиер, страхувайки се от компромати

05 Ноем. 2021Обновена
стопкадър
Бойко Борисов се кръсти: Бог ми е свидетел, че не сме договаряли общо правителство с ДПС

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов даде брифинг пред журналисти в партийната централа, за да разкритикува остро служебното правителство и вътрешния министър Бойко Рашков, който по-рано съобщи, че през българска банка са прехвърляни пари от строителството на "Хемус" към ОАЕ. "Ако имам банка, няма да имам чекмедже. Изберете си: чекмедже или банка, бе...", ядоса се бившият премиер, като добави: "Какво им е виновна Цветелина (Бориславова). Ние сме село... всички знаят, че тя си има свой живот, свои приятели". 

Той не коментира по същество днешните разкрития на МВР, че авансови плащания на стойност 60 млн. лева за магистралата са преминали през кухи фирми, за да бъдат източени кеш със сакове и чували. "Всеки ЛОТ е с банкова гаранция. Развалят им договорите и прибират парите. Ние сме защитили парите, които са дадени, с банкови гаранции", заяви Борисов. В същото време обвини кабинета, че се опитва да саботира строителните работи по "Хемус", защото не се правят усилия обектите да бъдат предпазени през зимата. 

"Всеки е строил къща и знае, че ако не я зазимиш през зимата, на пролет тя се компрометира. Това оставено строителство без да се зазими, естествените ерозиращи процеси действат, водата тече там, създава огромни басейни с вода, и ще започнат да поддават конструкциите. Те умишлено го правят", заяви Борисов.

Той допусна, че неизвестни извършители отново се готвят да му скроят компромат като снимките от спалнята в правителствената вила "Секвоя", на които се вижда чекмедже пълно с евро банкноти и златни кюлчета. "Подобни на Радев, Черепа, Рашков направиха компроматите", каза Борисов.  Затова предварително снимал "всяко чекмедже и кьоше" в партийната централа и в дома си в Банкя. "Още като каратист имам верижка с кръстче. Това ми е златото, никога не съм имал кюлчета!", рече бившият премиер и изрази притеснения: "Спя по анцуг. Не смея гол да се съблека в Банкя".

На въпрос от журналист дали е вярна информацията, че в къща в Пазарджик се е състояла среща между представители на ГЕРБ и зам.-председател на ДПС, на която е договорено бъдещо правителство с лява формация след изборите, Борисов се прекръсти и отрече. Накрая се загрижи дали медиите ще отразят монолога му. Установи, че БНТ липсва и каза: няма ги БНТ, тичат след Радев.

По-късно през деня БНБ видя за нужно да увери граждани, че бившият премиер Бойко Борисов действително няма банка. "Той не е собственик и не участва в органи на управление на търговски банки в България. Данните за членовете на органите на управление и акционерите с акционерно участие над 10% във всяка банка в България се публикуват в тримесечното издание „Банките в България“ на Българската народна банка. Тази публикация е достъпна на интернет страницата на БНБ едновременно на български и английски език. БНБ получава информация за всяко лице, придобило 3 и над 3 на сто от акциите с право на глас в банка, и предварително одобрява всяко лице, което има намерение да придобие 10 и над 10 сто от капитала на банка в България", се казва в изявлението на БНБ.

млн. лв. получени за Лот 5 на магистрала "Хемус", са изтеглени само за ден от банка без предварителна заявка, в сакове и чували. Това съобщи на брифинг, посветен на полицейските разкрития около строежа на магистрала "Хемус", главният секретар на МВР Петър Тодоров.

 

Още по темата