Медия без
политическа реклама

Борис Бонев: Службите ме предупредиха за заплаха за живота ми

Информацията за опасността е потвърдена и от чуждестранни служби

08 Яну. 2022
Борис Бонев
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Борис Бонев

Столичният общински съветник и лидер на организацията "Спаси София" съобщи, че е предупреден от българските служби за сигурност за непосредствена заплаха за живота му. Информацията е била потвърдена и от чуждестранни партньорски служби "Вече съм дал подробни показания пред компетентните органи за потенциалните причини за заплахите, които най-вероятно се дължат на работата ми като общински съветник и на дейността на Спаси София", коментира той във фейсбук профила си.

"Винаги съм очаквал, че с борбата ни за почтенна София можем да предизвикаме раздразнение у някои сенчести и богати фигури в България. Те обаче трябва да знаят, че гласът на истината не може да бъде заглушен. 90-те години са минало и гражданското общество няма да бъде спряно. Очаквам в най-кратки срокове компетентните органи да излязат с информация за поръчителите", категоричен е Бонев.

"Спаси София" е организацията, която редовно разобличава безобразията на Столична община. Сред последните разкрития на гражданското сдружение е, че управата на София не е прибрала около 900 000 лв. тротоарно право от незаконно заведение, което близо 10 години бе разположено на площада пред Народния театър в столицата. Преди това "Спаси София" и лично Бонев привлякоха внимание към същото заведение, в резултат на което собствениците му се принудиха да го премахнат непосредствено преди Нова година. Публична тайна е, че въпросният обект се стопанистваше от бизнесмен от близкото обкръжение на бившия премиер Бойко Борисов.

Преди това "Спаси София" обърна внимание и на факта, че Столична община се готви почти да удвои парите, които ще се плащат за извозването на боклука в 4 района на София, без да се предвидят каквито и да е гаранции за тяхното прозрачно разходване. "Огромна нова кражба готвят ГЕРБ и Фандъкова - обявена е поръчка за почистване на 4 софийски района на цена от 144 млн. лв. - двойно повече спрямо предишната поръчка за същите тези райони! Цената е почти двойно завишена в сравнение с предишната - още 61 милиона ще отидат в приближени до властта обръчи от фирми. Липсва всякакъв контрол от страна на Общината, а дейностите по почистване и миене често са изцяло фиктивни", коментираха от "Спаси София" във "Фейсбук".

 През 2018 г. разследване на "Спаси София" на ремонта на ключовата софийска улица "Граф Игнатиев" доведе до оставката на бившия зам.кмет Евгени Крусев заради нарушение на закона за обществените поръчки и заради влагане на неподходящи материали със съмнителен ефект в проекта за над 22 млн. лв, изпълняван от "Джи Пи Груп". През 2019 г. Борис Бонев се яви като независим кандидат за кмет на София на последните местни избори, на които получи близо 50 000 гласа от жителите на града. 

"Сега" припомня, че шефът на Националната агенция за приходите Румен Спецов също беше предупреден от ДАНС за евентуална заплаха срещу него. "Аз бях информиран за това, както и ДАНС и международните партнорски служби. Заплахата беше за жената и децата му, слава богу успяхме да отреагираме адекватно", съобщи тогава за случая финансовият министър Асен Василев и уточни, че заплахата била дошла от български бизнесмен.

Досега Министерството на вътрешните работи и служебният вицепремиер по сигурността Бойко Рашков са били в неведение за заплахите срещу шефа на Националната агенция за приходите Румен Спецов. Това стана ясно от думите на служебния силов министър пред журналисти.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата