Медия без
политическа реклама

Бившата балдъза на Брендо съди прокуратурата за 500 000 лв.

Десислава Дишлиева настоява да бъде обезщетена заради 11-те години процес

31 Яну. 2023ОбновенаДОРОТЕЯ ДАЧКОВА
Илияна Кирилова

Десислава Дишлиева, която беше съдена и оправдана по делото за организирана престъпна група на Евелин Банев - Брендо за пране на над 20 млн. лева от наркотрафик, е завела дело срещу прокуратурата по Закона за отговорността на държавата (ЗОДОВ). Това видя "Сега" в деловодството на Софийския градски съд. Дишлиева, която е сестра на бившата съпруга на Банев Моника Добринова, настоява да получи 500 000 лв. обезщетение от държавното обвинение.

Дишлиева беше обвинена по делото през 2007 г., а процесът приключи окончателно през 2018 г. - 11 години е била обвинена и подсъдима за престъпление, което не е извършила.

Добринова също беше подсъдима и оправда по делото, по което Брендо получи 6-годишна присъда. И тя води дело за обезщетение заради оправдателната си присъда. То вече приключи на 2 инстанции. Първоначално прокуратурата беше осъдена да й плати 118 000 лева - 100 000 лева за морални вреди от незаконното обвинение и още 18 000 лева за имуществени вреди заради платените от нея адвокатски хонорари. На втора инстанция обаче това обезщетение беше драстично намалено. Според апелативните съдии справедливото обезщетение за моралните й вреди е 15 хил. лв. Те оставиха в сила решението, с което държавното обвинение е осъдено да плати 18 хил. лева за адвокатските хонорари, т.е. общо 33 хил. лв.

Евелин Банев-Брендо беше задържан през септември 2021 г. край Киев, където се е укривал с чужди документи. Освен 6-годишната си присъда от България, Банев има и присъди от Италия и Румъния - 20 и 10 години затвор, все за престъпления, свързани с наркотици, по-специално с кокаин - от организирането на трафик до прането на пари от продажбите. Прокуратурата изпрати до украинските власти искане за екстрадиция на Брендо, но претенции за това имат и Италия и Румъния. Оказа се обаче, че Банев е освободен от ареста, тъй като през 2015 г. официално е станал украински гражданин, а Конституцията на страната забранява екстрадиция на техни граждани.

лв. лв. млн. лв. млн. лв. Прокуратурата за нищо ги няма парите, които плаща като обезщетения за провалите си.

ОЩЕ ДЕЛА

Срещу Дишлиева в момента има висящо и друго дело за пране на пари. То е внесено в съда още през 2014 г. и вече 9 години не може да приключи дори на първа инстанция. Поредното заседание по този процес е насрочено за 21 февруари.

Отделно антикорупционната комисия КПКОНПИ води дело за конфискация на имущество от Дишлиева, дъщеря й и майка й. КПКОНПИ настоява от Дишлиева да бъдат отнети 58 597 лв., които са внесени от нея погасителни вноски по кредит, както и 3 083 800 евро, открити в сейф в хранилище на обществен трезор.

Искът срещу дъщеря й е за апартамент на две нива в морското с. Лозенец, а срещу майка й - за кафе-бар от 488 кв. м, намиращо се в Студентски град в София.

Още по темата