Медия без
политическа реклама

Бит и обгазен протестиращ осъди СДВР

Обгазяването на протестиращи от МВР е нечовешко, прие съда по делото за обезщетение

Съдът напомня, че по закон МВР може да използва физическа сила и помощни средства, но това трябва да е само при абсолютна необходимост и определени условия.
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Съдът напомня, че по закон МВР може да използва физическа сила и помощни средства, но това трябва да е само при абсолютна необходимост и определени условия.

Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР) е осъдена да плати 3500 лв. обезщетение на човек, обгазен със сълзотворен газ и бит по време на протестите срещу правителството на Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев на 2 септември м. г. Това е решил Административният съд в София, видя "Сега" в регистрите. СДВР е осъдена още да плати 475 лв. за адвоката на П.Д. и 310 лв. за разноски по делото, т. е. общо 4285 лв.

"Съдът не намира обяснение за действията на полицейския служител, напръскал очевидно лежащ в безпомощно състояние на земята човек, със силно действащо химическо вещество. Тези действия в случая по никакъв начин, не са били свързани с основанията за използването на такива помощни средства, но могат да бъдат определени като особено необоснован акт на насилие и нечовешко отношение. Това действие е още по-укорително, защото е извършено от подготвен и добре екипиран полицейски служител срещу гражданин, изразяващ гарантирано от Конституцията му право на протест, без да застрашава обществения ред", пише в решението на съдия Доброслав Руков.

П.Д. завежда иск за 5000 лв. срещу СДВР и срещу жандармерията, тъй като не е ясно чии служители са му причинили вредите. Мъжът твърди, че на 2 септември 2020 г. по време на участието му в мирна демонстрация в София на площада между сградите на БНБ и парламента, заедно с други граждани се опитал да премине по посока на Военния клуб. Тогава му бил нанесен побой по гърба и задното бедро от обградилите го петима жандармеристи, които го повалили на земята. Други протестиращи успели да го издърпат и той, заедно с други лица лежал на земята в замаяно състояние. Тогава един от жандармеристите се приближил и от около 20 см разстояние изпразнил в лицето му цял флакон със сълзотворен спрей.

От жандармерията отговорят на иска, че наистина е употребена физическа сила, но не се знае дали от служители на СДВР или на жандармерията. Освен това тези действия били законосъобразни, защото имало групово нарушаване на обществения ред, който следвало да бъде възстановен. Това причинило страдание на гражданите, но то не надхвърля прага на суровост. Освен това П.Д. с поведението си предизвикал действията на служителите на МВР и затова не му се дължи обезщетение.

СДВР също оспорва исковете. Тяхната защитна линия е, че не е установена причинно-следствена връзка между поведението на служителите не МВР и претъпените от П.Д. вреди.

Участващият по делото прокурор Милен Ютеров пледира, че исковете са основателни и трябва да бъдат уважени в пълен размер.

Доказателствата по делото обаче сочат, че вечерта на 2 септември жандармерията само е стояла за подкрепление. А стълкновението на протестиращите е било със служителите на СДВР. В съда са прегледани и видеозаписи, от които се вижда, че трима служители на МВР, с черни шлемове и тактически елеци с надпис ОСПС-СДВР, държат сини флакони и пръскат насъбралото се множество пред тях с оранжева субстанция, от която видно има ефект на сълзотворен спрей. 

Съдът напомня, че по закон МВР може да използва физическа сила и помощни средства, но това трябва да е само при абсолютна необходимост и определени условия (например при задържане на някого, който не се подчинява, при опит на конвоиран да избяга, при нападение и т.н.) Физическа сила и помощни средства се използват след предупреждение с изключение на случаите на внезапно нападение и при освобождаване на заложници. Използването на физическа сила и помощни средства се преустановява незабавно след постигане на законната му цел.

Двама свидетели разказват по делото, че П.Д. е участвал в протеста, но не е посегнал на служителите на реда, нито е нарушил обществения ред.

"Очевидно е в случая, че така наречените "групи за задържане", съставени от служители на отдел "Специални полицейски сили"-СДВР, по неизвестни причини са решили, без предупреждение, да използват физическа сила, като издърпват и задържат произволно някои от протестиращите, сред които е бил и П. Д. Тези техни незаконосъобразни действия, са довели до падането му на земята и понасянето на множество травми, при дърпането му към полицейския кордон. Незаконосъобразно е и използването на химически вещества - лютиви спрейове срещу протестиращите, отново поради липсата на предвидените за такова използване законови предпоставки", пише в съдебното решение.

Медицинската експертиза установява, че мъжът е получил контузия на гърба и таза, вследствие на удари с твърд, тъп предмет. Той се е възстановявал около 3 месеца, като първите 2 седмици е изпитвал интензивни болки. Независимо, че експертизата не включва лютивия спрей, съдът намира за доказано, че е бил напръскан и това му е причинило болки и страдания.

Съдията ги оценява на 3500 лв. като съобразява продължителността им, както и практиката на съда в Страсбург по сходни дела.

Вижте и:

МВР: Не е работа на обществото колко пръскаме и удряме

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата