Quantcast

Медия без
политическа реклама

Банско отново поиска втора кабинка със зрелищни опашки

Една година няма никакво движение по нарушенията в концесията на ски зоната

30 Дек. 2019Обновена

И тази година концесионерът на ски зоната в Банско спази традицията си да открива зимния сезон със зрелищни опашки, с които напомня, че иска втора кабинка от правителството. Този път непосредствена причина за чакащите скиори е топлото време и неподготвения ски път, но това не попречи на Иван Обрейков, представител на концесионера, да обвини най-напред липсата на втори лифт за проблема.

Този път на скиорите се налага да чакат не на качване, а на слизане от планината, показа "Нова тв" в репортаж от курорта. "Лифтът не може да поеме потока от туристи и в последните дни се налага да работи извънредно, за да може всички хора да слязат от Бъндеришка поляна", беше заявено в репортажа. А като причина бе посочено, че ски пътят още не работи и заради това скиорите, вместо да се спуснат до Банско, се налага да чакат лифта.

„Първият проблем, който от 11 години съществува, е че няма разрешение за изграждане на втора кабинкова линия. Заради което сутрин има опашки. Топлото време през декември оказаха влияние и оръдията ни не можаха да работят, за да подготвим и ски пътя”, обясни Обрейков. Той допълни, че няма хора, които остават в планината. По думите му ски индустрията „закъсва”, защото в последните години "нищо ново не е построено", заради "една група хора", които пречат умишлено.

Новият ски сезон започва при пълно мълчание на институциите за нарушенията на концесионния договор в Банско, които вече една година стоят без последствия, напомни "Свободна Европа". През юни миналата година прокуратурата най-сетне прогледна за факта, че "Юлен" ползва много повече земя от предвиденото по договор, без да плаща и "предложи" на правителството да предприеме действия за промяна на концесионния договор. Същото природозащитни организации твърдят от години, констатацията се съдържаше и в доклад на първия кабинет на Борисов. Санкции за нарушенията обаче няма и до днес.

В края на миналата година от телевизионния екран тогавашният главен прокурор Сотир Цацаров предупреди, че бездействието на кабинета по въпроса може да доведе до повдигане на обвинения. Екоминистърът побърза да демонстрира, че преговаря с концесионера за промяна на договора, но тези преговори потънаха в пушилката, която фирмата вдигна с новината, че неин собственик е петкратният носител на купата по ски алпийски дисциплини Марк Жирардели.

През последната една година прокуратурата не е предприела никакви действия по проверката за нарушенията на концесионния договор за ски зоната над Банско в Националния парк "Пирин", които сама констатира още през юни 2018 г., пише "Свободна Европа". Последното движение по преписката по случая датира от 8 януари 2019 г., когато е отбелязано, че се очакват материали от друг орган, за да бъде решена.

-----

Какво установи прокуратурата в Банско

През юни 2018 г. прокуратурата потвърди, че концесионерът "Юлен" е увеличил в нарушение с почти 2/3 територията, на която работи. Вместо на 99.5 хектара частната компания оперира на 164.7 хектара. За същото екологичните организации сигнализират отдавна, но никой не им обръщаше внимание. Потвърдено бе, че самата прокуратура също е пренебрегвала сигналите за нарушения в национален парк "Пирин" - прокурорите в Благоевград са отказали да образуват дела 18 пъти по сигнали за нарушения в защитената територия.

Освен с територията, проблем бе установен и с концесионното възнаграждение, което частната фирма внася в бюджета. Тъй като концесията е от 2001 г. по правилата на стария едноименен закон, за нея се прилагат правила, определени и за друг тип концесии - за добив и строителство. След това обаче законът е променен и формулите са станали неадекватни.

Данни за престъпления бяха открити в Министерството на спорта. Става дума за финансиране на Българската федерация по ски, чийто председател е Цеко Минев. За близо 15 години федерацията е субсидирана с 40 млн. лв. Според разследващите в министерството е имало занижен контрол по отношение на това финансиране. Заради това е образувано дело за служебни престъпления и безстопанственост от служители на спортното министерство. Преди година, когато прокуратурата обяви тази информация, ресорният министър Красен Кралев обясни, че държавното обвинение проверява общо 8 екипа, работили в министерството от 2003 г. насам. "В годините, в които моят екип ръководи министерството, правим всичко възможно максимално добре да контролираме федерациите и клубовете за начина, по който се разходват средствата. Разбира се, ние не сме разследващ орган и нашата дейност също е проверявана", заяви той.

В резултат на констатираните нарушения тогавашният главен прокурор Сотир Цацаров изпрати писмо до премиера Бойко Борисов, в което му предлага да се предприемат мерки, за да се върне концесионерът в първоначално определената му територия. Прокуратурата обаче не видя причина да се търси наказателна отговорност от членове на правителството, защото няма данни бездействието да е умишлено.

Още по темата