Quantcast

Медия без
политическа реклама

Банско иска тестване на поне 1/3 от населението

Преди дни общинската управа настоя и за компенсации заради карантината

06 Апр. 2020
БГНЕС

Банско настоява поне една трета от местното население да се тества за коронавирус. Това става ясно от петиция в интернет, подкрепена и от кмета Иван Кадев в декларация от преди час. Жителите на общината, които до 31 март бях под двуседмична карантина, смятат, че само така могат да се спрат спекулациите за наличие на заразени хора сред тях. Градът има и второ искане - да бъде спрян достъпа на външни лица за периода на извънредното положение. Това става ясно отново и от петицията, и от позицията на кмета. В подписката пише, че общината трябва да остане под строг пропускателен контрол, както и стриктно да се съблюдават "указанията на кризисния щаб за причините по пребиваването на външни (без адресна регистрация) лица". Кметът пък припомни, че още преди отпадане на карантината настоял бариерите по входните артерии да се запазят, за да не се допускат чужди хора.

Засега по-изпълнимо изглежда второто желание. Не е ясно може ли да бъде осъществено изследване на около 4000 души (1/3 от населението) при дефицита на тестове. Към момента единствената друга община, която възнемярава да взема проби на широки групи, е Дългопол. Но става дума за бързи тестове, които установяват наличие на имунитет. Община Дългопол си ги купи сама.

 

"Сега" припомня за напрежението в града след падането на карантината:

2 април. Ръководството Банско продължава да дава отпор на действията на централната власт, които касаят общината. Вчера то изрази несъгласие с твърденията на ген. Венцислав Мутафчийски, че местните лекари са укравали хора със симптоми на коронавирус, а днес информира за още едно недоразумение - не е ясно за времето на двуседмичната карантина работещите ще получат ли болничен. "Настояваме за отговор на въпроса, който поставихме пред редица институции: “Имат ли право поставените под карантина в града (т.е. всички работещи жители) на болнични листове за периода на карантина?”. Никоя от отговорните институции не е отговорила на писменото ни запитване. Издадено е само устно разпореждане от представители на НОИ – Благоевград до общопрактикуващите лекари за неиздаване на болнични", се казва в декларация на общинската управа.

Тя настоява и за "извънредни компенсации" за времето на извънредното положение поради нанесени "финансови и морални щети". "Държавата показа, че може с твърда ръка да наложи крайни мерки за справянето с проблема COVID – 19 в Банско. Така нека да покаже твърдост и решителност и в подкрепата на Банско за бъдещото му развитие", се казва в изявлението. Друг акцент в него е желанието да бъде тествано цялото местно население: "Надяваме се, че настоящата епидемиологична обстановка в Банско е показател за  правилните мерки, които бяха приложени по време на карантината и продължаващото извънредно положение, както и тяхното стриктно спазване. И за да бъдем по-точни и да помогнем и на други хора – настояваме при първа възможност да бъде направено широко изследване на цялото население в града".

Днес сутринта стана ясно, че трима от тестваните през последните дни хора са дали положителни резултати. "Едната проба е на сезонен работник, който не е от Банско. 50-годишният мъж е хоспитализиран в МБАЛ Разлог преди няколко дни. Друг положителен тест е на млада жена. Тя е без симптоми, поставена е под домашна карантина. Третата положителна проба е на 75-годишна жена от Банско, която също е под домашна карантина. Състоянието и на тримата е сравнително добро. Установени и поставени под карантина са контактните лица на заболелите", информира управата. И за пореден път защити местните лекари: "Нека те не бъдат обект на напразни обвинения, а да бъдат оценени като високи професионалисти".

Всъщност днес Мутафчийски въобще не бе убедителен за "укритите" 50 случая. "Сега" не успя да се свърже с РЗИ - Благоевград за яснота. Най-вероятно новите 3 положителни проби са именно сред тези 50. А коментарът сутринта в традиционното изявление пред медиите на Мутафчийски бе: "Имаме данни за симптоматика, които не са ни докладвани. За двуседмичния период на карантина в Банско има една група бременни за изследване и нищо повече. Ако не са имали никакви такива пациенти със симптоматика или пък са подадени - в коя лаборатория са подадени, да видим? В рентенологичния кабинет в разложката болница може също много лесно да се провери колко души са минали...".

1 април. Жителите на Банско са гневни на изявлението на ген. Венцислав Мутафчийски от сутринта, че местни лекари може да са прикривали 50 души със симптоми на коронавирус по време на карантината. "Хората са много ядосани, тълкуват всичко това като удар срещу града. Недоволството в социалните мрежи е голямо", сподели човек от Банско.

Кметът на града Иван Кадев също не скри напрежението. "Няма да коментирам. Създаде се много напрежение сред личните лекари. Те си вършат перфектно работата, наясно са с проблемите, спазват всички указания на РЗИ и МЗ", заяви той пред "Сега". Жителят на Банско сподели още, че по време на карантината е имало хора, които са се изследвали за вируса. Кадев потвърди с уточнението, че пробите им са отрицателни, а РЗИ е изцяло в течение по темата. Кметът даде да се разбере, че е неприятно да се получава "обяснителен режим".

Сутринта шефът на Националния оперативен щаб ген. Мутафчийски каза, че се очакват резултатите на визираните от него 50 души. И наистина постави местните лекари в неприятна ситуация: "Данните за Банско протекоха по няколко линии, но не и по много официални. Местните лекари отричаха да имат пациенти с такива заболявания, но в края на краищата, ние установихме по друг начин (ще го запазя за себе си), че има 50 човека, проявили симптоми на вирусно заболяване и си стоят вкъщи. Това ни накара със съдействието на РЗИ, защото нашите мнения са само препоръчителни, разбира се, защото ние не сме някаква щпицкоманда, която да има безкрайни възможности, но все пак успяхме да осъществим тази акция. До края на деня ще имаме техните резултати“.

Потърсени от "Сега" за повече информация за казаното от Мутафчийски и за случващото се в Банско, от пресцентъра на щаба засега не отговарят.

Интересен нюанс на казуса даде БНР. Позовавайки се на информация на лични лекари медията съобщи, че те самите са настоявали пред РЗИ да се вземат проби на съмнителни пациенти, но това се е случило едва онзи ден - и то по списък, даден от самите джипита. Според личния лекар Георги Кушлев визираните петдесетима са в този списък. Освен това поради карантината е нямало как да се правят обстойни изследвания на хора, болни от вирусни инфекции - например не е можело да се иде до Разлог за рентгенова снимка, освен при много спешен случай (в самото Банско няма болница).

 

БЕЗ БАРИЕРА

Междувременно, след като карантината падна снощи, много външни хора за града, останали насила в Банско, побързаха да са приберат по родните места. На изходите артерии се получи стълпотворение. Не само работници, но и около 1000 чужди туристи бяха "барикадирани" в града за 14 дни. В същото време сега от града ще излизат и банскалии, които работят в други селища. МВР обяви, че полицията ще остане около града, при излизане от Банско хората ще бъдат питани къде отиват. Самите жители на града твърдят, че са дисциплинирани: "Със сигурност повече, отколкото излезлите на разходка по улиците столичани или пловдивчани".

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?