Медия без
политическа реклама

Авария остави за пореден път Шумен без вода

24 Септ. 2022Обновена
Явно на шуменци ще се наложи да ползват "услугата" на местното ВиК дружество чрез водоноски.
Илияна Кирилова
Явно на шуменци ще се наложи да ползват "услугата" на местното ВиК дружество чрез водоноски.

Шумен остана без водоподаване за 24 часа. Става дума за сериозна авария, но все още не е установено мястото ѝ, каза управителят на ВиК - Шумен Емил Томов, цитиран от БНР в събота сутринта. На сайта на ВиК-Шумен бе публикувано следното съобщение: "Поради възникнала авария на довеждащ водопровод от язовир Тича и невъзможност на основната помпена станция "1300" да работи, в град Шумен ще бъде прекъснато водоподаването."

В следобедните часове дежурният диспечер съобщи за БТА, че аварията е отстранена и са предприети действия за поетапно пълнене на системата до помпена станция "1300". Очаква се тази вечер водата да стигне до ниските части на Шумен, а по-късно – и до високите части на града. 

От години са известни проблемите на шуменци с питейното водоснабдяване. То не само често прекъсва, но и качеството на водата не е на ниво. С въпросния пък довеждащ водопровод от язовира вечно има някакви проблеми и все се пука на различни места.

Загубите по мрежата на "ВиК Шумен" според данни от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) са сред най-високите в страната - 80%. Довеждащият водопровод от водоема пък аварира сравнително често, затова и предвидената реконструкция е крайно необходима. 22-километровата тръба е въведена в експлоатация в периода 1978-1983 г.

 

ФИРМА РЕМОНТИРАЛА „ГРАФА“ В СОФИЯ ПРАВИ НОВИЯ ВОДОПРОВОД

През февруари миналата година, само 2 месеца преди ГЕРБ да падне от власт, водното дружество подписа договор с “Джи Пи Груп” АД подписа договор с “ВиК Шумен” за реконструкцията на водопровода между ревизионна шахта „Велики Преслав“ и Помпена станция „1300“. Трасето е част от проекта за подмяна на довеждащия водопровод от язовир „Тича“ до Шумен. Въпросната строителна фирма стана известна с лошото качество на ремонта на улица „Граф Игнатиев“ в София.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата