Медия без
политическа реклама

Каракачанов прогнозира удължаване на извънредното положение

Според него армията вече участва с ген. Мутафчийски, ВМА и разполагането на полеви болници

31 Март 2020Обновена
Снимка: Архив

Силовият вицепремиер и министър на отбраната Красимир Каракачанов прогнозира удължаване на извънредното положение. От думите му пред Би Ти Ви стана ясно, че засега варианта бил с до края на април. Той все пак отбеляза, че досега не е имало официално обсъждане.

Военният министър обяви още, че армията вече участва в ситуацията с преодоляване на епидимията от коронавирус. Като пример той посочи началника на Военномедицинска академия и шеф на Националния щаб ген. Венцислав Мутафчийски, както и самото болнично заведение, което е част и от Въоръжените сили. Отделно от това фирма на МО - Интенданско обслужване, шият маски и защитни облекла. Пак като пряко участие Каракачанов изтъкна и разпъването на полеви болници от бригада "Логистика" в спортни зали в София, Пловдив, Русе и Варна.

Министърът на отбраната обяви, че заминаващият за Афганистан контингент е тестван за коронавирус. Тяхното отпътуване било отложено, но само заради лоши метеорологични условия. Прибиращият се 160-членен контингент от Афганистан пък ще бъде поставен в 14-дневна карантина в някоя от почивните бази на армията. Едва след това те ще бъдат пуснати при семействата си.

В същото време армията обяви готовността си да се включи в прилагането на мерките, свързани с извънредното положение. В специално съобщение се заявява, че участието на въоръжените сили ще бъде свързано с прилагането на противоепидемични мерки и ограничения на територията на страната, на отделен регион или на контролно-пропускателен пункт. За да се стигне до това участие, което бе допуснато и разписано в наскоро приетия и обнародван специален извънреден закон, обаче е необходимо новите правомащия на армията да са ясно дефинирани в акт на Министерски съвет.  С него ще се определя при какви условия и ред въоръжените сили ще участват съвместно и/или координирано с други органи.

"Въоръжените сили на Република България както винаги планово са участвали, участват и ще продължават да изпълняват задачи в подкрепа на други министерства и ведомства за справяне с възникнали или развиващи се кризи", пишат от Министерство на отбраната. Българската армия е готова да съдейства на МВР за налагане на мерки за предпазване, ограничаване и преодоляване последиците от разпространението и заразата с вируса COVID-19. В тази връзка вече се разработват съответните планове и при решение на Министерски съвет въоръжените сили ще изпълнят поставените им задачи.

Министерство на отбраната декларира в същото време, че самите Въоръжените сили "стриктно спазват указанията и разпорежданията на държавните институции и Националният кризисен щаб, без да прекъсват изпълнението на функционалните си задължения". Изрично се отбелязва, че "подготовката на войските винаги е била приоритет и не е и няма да бъде прекъсвана". Всички полеви занятия в пунктовете за постоянна дислокация, гарнизонните учебни центрове и тактически учебни полета се провеждат съгласно утвърдените планове за дейността на формированията, а също така се провежда целенасочена подготовка по поддържане и повишаване на готовността  за оказване на подкрепа на органите на МВР за защита на държавната граница и подпомагане на населението при кризи, бедствия и аварии.

Поради обявеното извънредно положение се е наложило да бъдат прекратени всички занятия, изискващи предислоциране на големи групи военнослужещи от един гарнизон в друг.  Отменени са всички задгранични командировки и участие на военнослужещи в учения зад граница до изтичане срока на извънредното положение.
 

 

"Сега" припомня

 

Участието на армията в извънредното положение ще започне първо с отмяна на МВР при охраната на границата, на стратегическите обекти, на посолствата и чак тогава може да се мисли за патрулирането й по улиците. Това се разбра от думите на военния министър Красимир Каракачанов при участието му само преди дни в "Лице в лице" по Би Ти Ви. 

Министърът на отбраната обясни, че към момента още няма конкретно решение. Първо ще трябва да има искане на вътрешния министър, после и решение на правителството, няма да се съберем и на две ракии да решим изваждането на армията, обясни той. 

Каракачанов обяви, че само, ако армията поеме охраната на посолствата, ще се освбодят стотици жандармеристи, които да бъдат използвани от правителството. Същото се отнасяло и ако военните поемат границата и стратегическите обекти. Така голям ресурс от МВР ще може да участва при мерките за извънредното положение. Едва на по-късен етап иако МВР се измори много, ще може и военни да тръгнат по улиците или по КПП-та. Каракачанов допусна и военни да охраняват и по пунктовете около ромските махали.

Силовият вицепремиер обясни, че вече имало искания от областните управители на няколко области за изпращането на военна полиция. Защо да не бъдат използвани военните полицаи, става дума за 1000 човека, попита той, но разясни и тук ще се действа по схемата искане от вътрешния министър, решение на правителството и чак тогава използване. 

На няколко пъти тогава Каракачанов обяви, че не разбира притесненията на хората в България от използването на армията в сегашното извънредно положение. От поне 4-5 години военни, с пълно бойно снаряжение, с автомати и бойни патрони патрулират из много западни страни, пазят катедрали, ведомства, заяви той.

По негово мнение към момента не се налага въвеждане на каквото и да е военно положение. Да се мисли за въвеждането на "почти военно положение" призова преди седмица и полонита главният прокурор Иван Гешев.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата