Quantcast

Медия без
политическа реклама

Ангел Кунчев: Морето е чисто, не знам как са мерили по плажовете

Главният здравен инспектор призна за отклонение от нормите за чистота на две места, но нямало опасност

27 Авг. 2023
Нова тв
Доц. Ангел Кунчев твърди, че хората могат да ползват спокойно всички плажове по Черноморието ни

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев заяви, че няма риск за плажуващите по Черноморието, включително в южната му част и изрази учудване по какъв начин е измерено огромното замърсяване на плажовете, което бе оповестено миналата седмица и разбуни духовете.

На 17 август се появи съвместно изследване на Асоциация "Активни потребители" и учени от СУ (Климент Охридски", според което морската вода в 7 от 11 изследвани плажа по Южното Черноморие е замърсена. Дори бе изтъкнато, че край Царево замърсяването е 41 пъти над нормата.

„През годините не сме преставали да вършим работата си, да изследваме водата по местата за къпане. Това е една отговорна задача, взимаме проби от 116 места по Черноморието, и то минимум 16 пъти за сезон, за да можем да класифицираме един плаж като отличен, задоволителен или незадоволителен - каза пред Нова ТВ Кунчев. - На 21-23 август бяха взети последните проби от всички плажове в Бургаска област."

Все пак той призна, че има известно отклонение от нормите край Царево: "Единствено на Попския плаж (в Царево) и на Северния плаж на Китен - т.нар Лиман, има малко раздвижване, но са много далеч от показателите, съобщени от "Активни потребители". Това не ги прави негодни за къпане".

От думите му обаче стана ясно, че той недоумява как точно са правени измерванията на "Активни потребители" и учените от СУ.

"Да вземеш една проба, било то и с някакви по-високи стойности, и да вадиш изводи от това е некоректно и заблуждава самите потребители [...] Не искам да влизам в подробности колко сложно се оценява качеството на водата. Защото, ако вземеш вода от неправилно място, ако вземеш вода 1-2 дни след обилни валежи, както се е случвало при тяхното изследване... Естествено, че от големите реки - Велека, Дяволска, Силистар - влизат по-големи количества речна вода, която може да бъде по-замърсена. Това не прави плажа опасен за хората, а само 1-2 дни след това ние установяваме, че се нормализират показателите". 

Главният здравен инспектор добави, че от Районната здравна инспекция (РЗИ) са поканили в нехните изследвания да участват и учените от СУ, за да се убедят, че няма нищо притеснително.

"В понеделник предстои ново пробовземане, включително на тези по-рискови места, и то заедно с представители на учавстващите в проекта учени от Софийския университет, за да се убедят, че РЗИ работи по въпроса както трябва и в изпълнение на критериите. Да видят как точно работим, защото ние работим в акредитирани лаборатории, по  начини, които са общоприети в ЕС. Защото едни такива проби, взети извън тези лаборатории, няма как да бъдат сравнявани с другите резултати и няма как да бъдат взети под внимание. Това са изискванията на науката - посочи Кунчев. - Нека гражданите спокойно да ползват всички плажове. Ако има отклонения, реагираме веднага. Правили сме го през годините, забранявали сме къпането на определени плажове, но тогава, когато има сигурни данни за това".

Още по темата