Медия без
политическа реклама

Пикът на грипната епидемия идва в края на януари

За пръв път има микс от различни причинители на респираторни заболявания, казва доц. Ангел Кунчев

02 Яну. 2024
Илияна Кирилова
Доц. Ангел Кунчев

Този сезон за пръв път имаме такъв микс от различни причинители, които продължават паралелно да вървят. Грипът успяваше да вземе преднина преди, а сега имаме грип, ковид и даже други респираторни вируси, които минаха в края на ноември и декември. Това коментира днес пред actualno.com главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Според него няма нещо извънредно, нещата се развиват според очакванията.

По отношение на грипа, вероятно в края на този месец и началото на другия ще достигнем най-висока заболяемост, каза още доц. Кунчев. За ковида той успокои, че сега се кара по-леко, с по-ниска смъртност, а вариантите са разновидности на омикрон. Обичайно 250-350 души стигат до болница, а 20-30 имат нужда от интензивни грижи, но сме далеч от най-страшните ситуации на пандемията, допълни той.

Не така спокойно обаче стоят нещата около нас. В Румъния продължава да има тежка епидемия от морбили, в Словакия - от хепатит А. Холерата се завръща в разтърсените от военни конфликти зони, макар и шансът да достигне до нас да не е голям, коментира главният здравен инспектор.

Междувременно Регионалната здравна инспекция в Софийска област публикува съвети как да се пазим от грип и как да предпазим околните от заразяване, ако се разболеем.

 

Как се предава грипният вирус


Грипните вируси не се подават на прогнозиране, но със започване на циркулацията си те се разпространяват много бързо.
Заразяването става лесно, от човек на човек, при контакт с болни хора чрез кашляне и кихане, при контакт с повърхности, заразени от пръски, отделяни при кашляне и кихане от болни лица.

 

Какви са най-честите симптоми

Най-честите симптоми, даващи основание да се мисли за грип, са:

  • висока температура – над 38º С;
  • болки в мускулите, очните ябълки и по цялото тяло;
  • главоболие;
  • силна отпадналост, като човек трудно може да продължи да учи, да тренира, да работи и да извършва всякакъв род дейности;
  • суха кашлица.

 

Какво да правим, за да се предпазим от грип

Една от най-важните профилактични мерки за предпазване от грип е спазването на хигиена и особено честото измиване на ръцете с вода и сапун, защото вирусите се предават и чрез ръцете. При липса на условия за миене може да се използват влажни хигиенни кърпички за ръце.

Здравословното хранене, богатото на белтъчини, плодове и зеленчуци меню, укрепват имунната защита.

Употребата на алкохол и цигари намаляват защитните сили на организма и го правят по-податлив на вирусни заболявания;
Най-важното е да се избягват контакти с много хора, особено с болни.

 

Какво да се прави, когато се разболеем?

Не предприемайте самолечение, а потърсете медицинска помощ - консултирайте се с личния си лекар или със специалист по инфекциозни болести.

Ако имате симптоми на грип останете в къщи, не ходете на работа, училище или детска градина и не посещавайте места със струпване на много хора.

Не се приближавайте на по-малко от един метър разстояние до околните.

По възможност болният трябва да се изолира в отделна стая у дома.

Ограничете социалните си контакти, за да преустановите разпространението на вируса.

Осигурете си почивка, здравословен сън и хранене.

Редовно проветрявайте помещенията, в които сте.

При кашляне и кихане спазвайте т.н. “респираторен етикет” – не поставяйте дланта пред устата си, а ръката, свита в лакътя.

Друг вариант е да закривате устата с ръка или кърпа, която след това да бъде изхвърлена в кошче за отпадъци. Избягвайте да докосвате с ръце очите, носа и устата.

Ключови думи:

грип, Ангел Кунчев