Медия без
политическа реклама

Александър Томов осъди прокуратурата за 50 000 лв.

Данъкоплатците ще плащат и за незаконните обвинения по делото за източването на "Кремиковци"

03 Ноем. 2022
Александър Томов в момента е председател на партията "Българска социалдемокрация - Евролевица", която взе участие на последните избори и спечели 5343 гласа (0,21%).
БГНЕС
Александър Томов в момента е председател на партията "Българска социалдемокрация - Евролевица", която взе участие на последните избори и спечели 5343 гласа (0,21%).

Прокуратурата е окончателно осъдена да плати 50 000 лева обезщетение на съдения и оправдан по делото за ЦСКА и "Кремиковци" Александър Томов. Това видя "Сега" в деловодните регистри. Томов е поредният, който печели дело срещу прокуратурата по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди (ЗОДОВ).

Първите две инстанции присъдиха обезщетение на Томов, а Върховният касационен съд (ВКС) отказа да разгледа подадената от прокуратурата жалба срещу решението на Софийския апелативен съд. Апелативните магистрати пък потвърдиха решението на Софийския градски съд (СГС), който през 2018 г. осъди прокуратурата да плати на Томов обезщетение. Тогава СГС присъди на Томов 50 000 лева. От тази сума 40 000 лева са за неимуществени вреди и 10 000 лева - за имуществени вреди. Това е повече от 10 пъти по-малко от поначало претендираните от Томов 686 500 лева.

Първоначално Александър Томов беше поискал от съда да му бъдат присъдени 100 000 лева за нанесените му неимуществени вреди от продължилото 8 години дело, 512 500 лева за пропуснати ползи от неполучени възнаграждения и 74 000 лева за адвокатски разходи. Тези суми бяха съществено редуцирани още от първата инстанция.

Томов заведе делото си срещу прокуратурата по ЗОДОВ през 2017 г., след като през 2016 г. заедно с Александър Гарибов, Божко Бонев и Иван Иванов бяха окончателно оправдани по повдигнатите им обвинения за "източването" на ЦСКА и "Кремиковци".

Томов и Гарибов бяха изправени пред съда за присвояване на близо 3,5 милиона евро, нареждайки преводи от сметката на ЦСКА в полза на "Креди ис Солюшън Партнерс" АД. Томов беше подсъдим и за това, че с Иван Иванов и Божко Бонев присвоили хвостохранилище и общежитие на обща стойност 29 милиона лева, които са били прехвърлени към завода на бизнесмена Васил Божков, без да са заплатени. Тогава тричленен състав на ВКС отсъди, че нецелевото разходване на пари, взети на кредит от двете дружества, няма как да е престъпление, защото кредитът е бил погасен.

Определението на върховния съд по гражданското дело на Томов срещу прокуратурата е окончателно и не подлежи на обжалване.

В акта си върховните съдии Василка Илиева, Борис Илиев и Ерик Василев (докладчик) се съгласяват с изводите на долните инстанции, че предвид продължителността на делото срещу Томов, извършените процесуално-следствени действия, взетите по отношение на него мерки за неотклонение и причинените му неудобства в личен и професионален план справедливото обезщетение за причинените за неимуществените вреди е 40 000 лева. Върховните магистрати са съгласни с градския и апелативния съд, че няма доказателства за връзка между обвиненията срещу Томов и освобождаването му от ЦСКА и развода му. 

Бившият шеф на "Кремиковци" и на футболния клуб ЦСКА Александър Томов, който беше съден и оправдан за източването на дружествата, сега на свой ред води и печели дело срещу прокуратурата за незаконни обвинения.
За година прокуратурата е осъдена да плати 2 004 234 лв. обезщетение по дела по Закона за отговорността на държавата за вреди (ЗОДОВ). Това признава държавното обвинение в доклада си за м. г. след като години наред криеше данните за осъжданията си и обясняваше, че не ги събира.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Александър Томов, ЗОДОВ

Още по темата