Медия без
политическа реклама

Африканската жега в България може да счупи температурни рекорди

Червен код за опасни жеги е обявен днес за Плевен, Велико Търново и Русе

25 Юли 2023
Не излизайте между 10 и 18 ч., съветват синоптиците.
Илияна Кирилова
Не излизайте между 10 и 18 ч., съветват синоптиците.

Днес ще е най-топлият ден това лято, гласят прогнозите. Червен код за опасни жеги е обявен днес за три области - Плевен, Велико Търново и Русе. Там се очакват максимални температури от над 40 градуса.

Оранжев код е в сила за останалата част от Северна, както и за почти цяла Южна България, а жълт - за трите области на Черноморското крайбрежие, както и в Смолянска, Кюстендилска и Софийска.

Съветът на синоптиците е по възможност да не се излиза между 10.00 и 18.00 ч. Опасно горещото време ще се задържи и в сряда.

Според "Метео Балканс" има вероятност националният рекорд за най-висока температура да бъде подобрен. В момента той е 45.2°C, отчетени през 1916 г. в Садово. Мощният пренос на гореща африканска въздушна маса, който се случва в момента, се нарича още "Африканска жега". 

В столицата заради жегата днес ще бъдат мити извънредно основни булеварди и улици във всички райони. В някои градове ще бъде раздавана вода.

Сред съветите за безопасност са да се пият повече течности и да се избягва излизането на открито, когато навън е най- горещо - около обяд и в следобедните часове между 16 и 17 часа, припомня БНР. 

 "Трябва по често да почиваме и да използваме за целта сенчести и прохладни места, а при използването на транспорт, той трябва да бъде задължително климатизиран. Много е важно да се пие много вода - минимум по 2-3 литра на ден, но не газирани напитки и напитки, съдържащи кофеин и алкохолни коктейли, те няма да утолят жаждата", казва Живка Димитрова от БЧК.

Захлаждане се очаква през нощта срещу четвъртък.

 

Последвайте ни и в google news бутон