Медия без
политическа реклама

До 30 юни ще се даде право за прехвърляне на втора пенсия в НОИ

Държавата е склонна на частична отстъпка за намалението на коефициента на редукция на основната пенсия

23 Окт. 2020
Деница Сачева
Илияна Кирилова
Деница Сачева

Всички, които са пропуснали 5-годишния срок да прехвърлят своите средства за втора пенсия в НОИ, ще могат да го направят от 1 януари до 30 юни 2021 г., съобщи днес в парламента социалният министър Деница Сачева. През есента на следващата година предстои да се пенсионират първите 17 000 жени с две пенсии.

По принцип партидите от универсалните фондове могат да се прехвърлят в НОИ до 5 години преди навършване на възраст за пенсиониране. Този срок вече е изтекъл за първите пенсионери на реформата, а едва в последните 2 години официално бе признато, че за много от тях две пенсии ще се окажат по-малко от една. Държавата отказва да промени основния фактор за това - високият коефициент на намаление на основната пенсия заради отчисленията към втория стълб. Затова проблемът ще се решава с отварянето на още един прозорец за прехвърляне в НОИ.

По отношение на коефициента на редукция все пак ще има известни подобрения - ще има периоди, през които пълният му размер няма да важи, каза днес в пленарната зала социалният министър. Това е нейно предложение от февруари - основната пенсия да не се намалява за периодите на отпуск по майчинство, временна неработоспособност и безработица, но предстои да видим дали то е запазило първоначалния си вид.

Тази промяна е повече от наложителна - въпросните периоди се зачитат за осигурителен стаж, включват се във формулата за изчисляване на пенсията, но върху тях не се правят осигуровки, т.е. няма никакво основание за намаление на основната пенсия. Освен това липсата на осигуровки за тези периоди на практика води до намаление на втората пенсия, тъй като тя се изплаща само от натрупаното в личната партида и постигнатата доходност на фонда.

Управляващите отново ще заобиколят законовата процедура за внасянето на подобни ключови промени в Кодекса за социално осигуряване - за носител ще се използва законът за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2021 г. Този проект вече бе утвърден от надзорния съвет на НОИ и предстои да се обсъжда в националния съвет за тристранно сътрудничество и Министерския съвет, за да бъде предложен на Народното събрание. Промените за втория стълб вероятно ще се промушат в него между първо и второ четене в парламента.

На финалната права изглежда и друг пакет с промени по същата тема - регламентирането на фазата на изплащане. Това също са допълнения в Кодекса за социално осигуряване и от думите на Сачева днес се разбра, че те вече са предадени за оценка на въздействието и ще бъдат представени в следващите няколко седмици.

 

ПРОГНОЗИ

За 2021 г. очакваният коефициент на намаление на основната пенсия заради втората ще бъде 20.3%. През 2022 г. ще се увеличи до 20.5%, през 2023 г. ще бъде 20.7%, през 2024 г. - 20.9%, през 2025 г. - 21.1%, през 2040 г. вече ще е 24.3% при жените и 22.7% при мъжете, през 2050 г. - 25.6% при жените и 25.9% при мъжете, а от 2060 г. нататък ще се задържи 25.3% за двата пола. Прогнозите са направени в актюерския доклад на НОИ за 2019 г. Според експерти обаче коректният коефициент на намаление трябва да бъде не повече от 6-7%.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

НОИ, Деница Сачева