Quantcast
До 30 юни ще се даде право за прехвърляне на втора пенсия в НОИ | СЕГА
facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / България

До 30 юни ще се даде право за прехвърляне на втора пенсия в НОИ

Държавата е склонна на частична отстъпка за намалението на коефициента на редукция на основната пенсия
2 527
 Илияна Кирилова
Деница Сачева

Всички, които са пропуснали 5-годишния срок да прехвърлят своите средства за втора пенсия в НОИ, ще могат да го направят от 1 януари до 30 юни 2021 г., съобщи днес в парламента социалният министър Деница Сачева. През есента на следващата година предстои да се пенсионират първите 17 000 жени с две пенсии.

По принцип партидите от универсалните фондове могат да се прехвърлят в НОИ до 5 години преди навършване на възраст за пенсиониране. Този срок вече е изтекъл за първите пенсионери на реформата, а едва в последните 2 години официално бе признато, че за много от тях две пенсии ще се окажат по-малко от една. Държавата отказва да промени основния фактор за това - високият коефициент на намаление на основната пенсия заради отчисленията към втория стълб. Затова проблемът ще се решава с отварянето на още един прозорец за прехвърляне в НОИ.

По отношение на коефициента на редукция все пак ще има известни подобрения - ще има периоди, през които пълният му размер няма да важи, каза днес в пленарната зала социалният министър. Това е нейно предложение от февруари - основната пенсия да не се намалява за периодите на отпуск по майчинство, временна неработоспособност и безработица, но предстои да видим дали то е запазило първоначалния си вид.

Тази промяна е повече от наложителна - въпросните периоди се зачитат за осигурителен стаж, включват се във формулата за изчисляване на пенсията, но върху тях не се правят осигуровки, т.е. няма никакво основание за намаление на основната пенсия. Освен това липсата на осигуровки за тези периоди на практика води до намаление на втората пенсия, тъй като тя се изплаща само от натрупаното в личната партида и постигнатата доходност на фонда.

Управляващите отново ще заобиколят законовата процедура за внасянето на подобни ключови промени в Кодекса за социално осигуряване - за носител ще се използва законът за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2021 г. Този проект вече бе утвърден от надзорния съвет на НОИ и предстои да се обсъжда в националния съвет за тристранно сътрудничество и Министерския съвет, за да бъде предложен на Народното събрание. Промените за втория стълб вероятно ще се промушат в него между първо и второ четене в парламента.

На финалната права изглежда и друг пакет с промени по същата тема - регламентирането на фазата на изплащане. Това също са допълнения в Кодекса за социално осигуряване и от думите на Сачева днес се разбра, че те вече са предадени за оценка на въздействието и ще бъдат представени в следващите няколко седмици.

 

ПРОГНОЗИ

За 2021 г. очакваният коефициент на намаление на основната пенсия заради втората ще бъде 20.3%. През 2022 г. ще се увеличи до 20.5%, през 2023 г. ще бъде 20.7%, през 2024 г. - 20.9%, през 2025 г. - 21.1%, през 2040 г. вече ще е 24.3% при жените и 22.7% при мъжете, през 2050 г. - 25.6% при жените и 25.9% при мъжете, а от 2060 г. нататък ще се задържи 25.3% за двата пола. Прогнозите са направени в актюерския доклад на НОИ за 2019 г. Според експерти обаче коректният коефициент на намаление трябва да бъде не повече от 6-7%.

3

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Помощта за локдауна ще се плаща след края му

26.11.2020

7651 11
Окончателно: От 1 януари всеки втори пенсионер ще получава 300 лв.

24.11.2020

Обновена

ДИЛЯНА ДИМИТРОВА

12742 12
Сачева отново се провали с помощта за родители

13.11.2020

2130 4

Коментари

fractal
снимка на fractal

Какво ще работим когато след се вдигнат пенсии и заплати КЕВР и търговците вдигат цените а в България всичко е вносно и зависиме от печатницата на левове и евро в Европа

Демографски проблем има защото майките и децата нямат пенсии след раждане даже както пише не им се признава за трудов стаж отглеждането и възпитанието на децата които е родила

Andrij

Отглеждането до 3 г. им се признава за трудов стаж и именно така е написано.Не им се признава за осигурителен стаж,защото през това време не внасят осигурителни вноски.Демографският проблем не е заради това.Не знам друга държава в света в която за всяко дете да се признава 3 г. трудов стаж.Отпуските за бременност и майчинство в България са може би най-високи в света. Допълнително обикновенно повечето жени щом забременеят  след 3-я месец почват да са перманентно в болнични до раждането.Така с 3 деца една жена може да покрие  25-30% от необходимия стаж за пенсия.

Sergey Dimitrov

Andrij,

Ако е родила и отледала 3 и повече деца, халал да са и тези 25%. Защото тези 3 деца ще станат 3 осигуряващи се.

Но ако ги е ОТГЛЕДАЛА.

Влез или се регистрирай за да коментираш