facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / България

От 1 април кабинетът ще връща успели българи с 1200 лв. бонус

Социалното министерство обещава на сънародниците ни детегледачка и курс по български за близките им
6820
 МТСП

Идеята на социалното министерство да стимулира завръщането на българи от чужбина с финансова подкрепа до 1200 лв. е на път да стане реалност. От 1 април ще започне да функционира платформата EURES, която ще е достъпна на сайта на Агенцията по заетостта. Тя ще бъде създадена по проекта „Национална EURES мрежа“ на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“. Платформата ще дава възможност за кандидатстване за допълнителни финансови пакети на хора с висше образование, които искат да се реализират професионално в България, съобщи зам.-министърът на труда Зорница Русинова на кариерен форум за българи във Виена.

"Платформата в сайта на Агенцията по заетостта ще предоставя лесен достъп до информация за пазара на труда в България, публичните услуги, цените на недвижимите имоти. Всеки, който кандидатства за финансова подкрепа, ще може да избира между различен вид услуги, а таванът на подкрепата може да достигне до 1200 лв. месечно в рамките на 1 година. Основното изискване към кандидатите е да започнат работа в България, а през последните 6 месеца да са живели в друга държава", обясняват от социалното министерство.

Подкрепата ще включва предоставяне на средства за покриване на наема за период до една година, ако кандидатът започне работа в населено място, в което не притежава жилище. Ако детето на семейството не е прието в ясла или детска градина, ще му бъде осигурена детегледачка, наета през Бюрото по труда. Ако член на семейството не говори български език или има нужда от допълнителна квалификация, ще получи ваучер за езиков курс или допълнителна квалификация. В случай, че работното място е в град със средна работна заплата, която е под нивото на средната за страната, в рамките на една година кандидатът ще може да получава половин минимална работна заплата върху основното си възнаграждение. „За нас е важно да стимулираме не само големите фирми и инвеститори, но и малките фирми извън София“, обясни на форума Русинова.

Идеята на правителството повдига много въпроси - колко привлекателни могат да бъдат бонуси от 1200 лв. за висшисти от чужбина; колко е лесно да се осигури детегледачка от бюрото по труда, при положение че такива кадри изобщо не се намират и заради това в други програми масово участват баби и дядовци; защо кабинетът гледа навън, а не дава същите стимули на хората тук, защо не съживи изоставащите райони с подобен род подкрепа и т.н. 

Според посланика ни в Австрия Иван Сираков обаче правителството успява да привлича чрез тези кариерни форуми българите да се завръщат в родината. Той цитира данни, според които 10% от българите, участвали на последната такава среща през 2019 г. "вече са започнали работа в България". Според него форумът се радва на висока посещаемост и голям интерес. Сега в кариерните дни са участвали над 140 български и водещи австрийски компании, които търсят кадри за своите представителства в България.

36

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Галъп: 1/3 от българите са с намалени доходи заради коронавируса

01.04.2020

864 10
Всеки трети българин няма нужните дигитални умения

28.03.2020

1708 20
Този път е сериозно, пази се!

26.03.2020

ДИЯН БОЖИДАРОВ

5120 7

Коментари

Страници

Мицо

Не намирам вградена иконка "ще падна от смях", затова слагам външна:
https://images-na.ssl-images-amazon.com/images/I/5...

ЕМОКОМ

1200 лв./месец

или

1200 лв./година

Sine_metu

А пък аз търся иконка

„Не му стига на магарето крастата, ами и мухите го хапят“

MAPOH

Искам 160К лева на година, иначе не. Опитват се явно да ловят шарани на гола кукичка... ?

Mihail Mihaylov

Аман от комсомолски глупости. Цяла България - Странджа-Сакар. Нищо чудно, че комсомолецът Иван Сираков харесва идеята. Що не вземе да се върне той, цял живот се прави на дипломат по чужбините?

полк. дървингов
снимка на полк. дървингов

...какво имаш против Сираков, а? Офицер, та дрънка, втората му съпруга ми е съученичка...

Фюри

Датата е много добре подбрана!

Ама и друга да беше - ние си знаем де.

nebenebe

Пак фантазии калинкини някакви. Това че има хора желаещи да се завърнат, не ще да рече че са готови да ви слугуват. Вашата привършва. Май беше неминуемо да изживеем всичко това.

Evasion

Желанието да бъдат привлечени обратно в България успели зад граница българи е похвално. Но едва ли ще се реализира с обещание за плащане на наема. Други стимули са нужни, но те едва ли са по силите на МТСП...

dissidentbg

Тези, дето са измислили тази глупост, наистина ли си въобразяват, че всичко е за пари?

Младите напускат България за да се махнат от циганията. 

Калпазанче

... и селенията!

Johnny B. Goode

Влиза от сила от 1-ви Април, трябва да е първоаприлска шега. Ако не е, да кажа "my 5 cents" на калинките измислили тази умност.

Опитайте да задържите тези които са в БГ да не заминават. На тях дайте големи заплати и достоен живот. Които са заминали ги отпишете. Тези 1,200 лева дето ги обещавате ги изкарвам за по-малко от ден работа.

Дъбест

Успял българин в чужбина да се върне за някакви смешни обещания за 1200 лв и детегледачка?
С трици маймуни ловят ли се?

Тези пари ще се "оползотворят" от чиновническата мафия на МТСП.

А може да се дадат на млади семейства от България. Може и на всички семейства с деца да се изплащат детски, могат и много други неща да се свършат.

Само че с това тъпо решение ще се върнат циганите, т.е. успелите в чужбина "българи"!

sega_reader

Това вече го живяхме.

Едно време Царчето нали върна младите юпита, и какво стана, доограбиха каквото можаха да докопат.

Да споменаваме ли Ники Василев, дето продаде БМФ за жълти стотинки и лиши хиляди семейства от работа, или пък усулсикиджията Милен Велчев, който обърна външния ни дълг от долари в евро и от това загубихме всички.

Същия тоя Милен Велчев, който с брат си набързо станаха собственици на хотели и казина.

ДЕВМ.

полк. дървингов
снимка на полк. дървингов

...идеята е тъпа, много тъпа - не много изискан начин на дискриминация - първо, какво значи успял  българин в чужбина, второ, защо не се стимулира успял българин от страната, трето, защо не се стимулира български бизнес, отишъл по някакви причини в пущинака, четвърто, ще стане като циганските стипендии ...толкоз.

Yankov

Начи, идеята не е да се върнат някакви българи. Идеята е под благовиден претекст да се усвоят едни пари от определени хора, естествено за сметка на данъкоплатеца. Мноо са изобретателни в кражбите.

Па то е ясно, че "успял българин" в "неуспяла държава" няма да се върне. То навън успеха не се постига с търкане на билетчета от лотарията на Божков.

Калпазанче

Не щат да дадат порите на тукашните млади, да се размножават и подобряван демографията, а харчат залудо пари за тия дето никога няма да са местни. Те са израсли извън "зоната на бозата" и връщане няма !

opa4

Досега милата Родна република България ми биеше шамар само чрез помощите за циганските деца - аз съм бил прекалено богат, за да ги получавам. Е, явно с демографската криза се справихме. Сега вече се оказвам и в една друга "втора категория" - на идиотите, които не са заминали. Скоро сигурно и с данък за това ще ме обложат!

Augur

Я първо предложилите това начинание да го приложат за себе си, пък може и да им повярваме.

ПероВТ

Жалко, новият началник на БНР не изчака 1 април, че да хване 1200-те лева.

Здравка
снимка на Здравка

Най ме кефи осигуряването на детегледачка, наета чрез бюрото по труда. Добрите детегледачки струват баща си и майка си и не им се налага да си търсят работа с посредник. Предават се с препоръки от семейство на семейство и добре знаят цената си. Какво ще осигури калинкажа за отглеждането на едно дете - някоя от ония полуграмотни лели, дето са ги изгонили от ясли, детски градини или защитени жилища за деца с увреждания поради лошо отношение  и прояви на насилие към поверениците им ли?

Здравка
снимка на Здравка

Вярвам на посланик Сираков, че 10% от българите в Австрия са се завърнали у нас. Ами завършили са децата висшето си образование, работа и възможност за кариерно развитие веднага след това са намерили  90% от тях. Другите 10% са всякакви. Някои за нищо не стават нийде по света. Немалко  млади хора се връщат у дома, докато решат окончателно - остават, или потеглят през някой от терминалите. И да не забравяме, че има професии за които няма никакво значение дали живеете във Велики Преслав или в Куала Лумпур, както и, че все повече млади хора в големите градове у нас работят за международни компании, т.е. при заплащане и отношение различни от манталитета на част от бг работодателите. 

homoludens

Някъде средата на 90-те на 20 век получавах списание Computer World.

 

Та там имаше една статия за Тайван и как си задържат кадрите, да не бягат и да ходят в САЩ.

 

Ами много проста формула : 30% над заплатите в Silicon Valley.  Това  е, работата освен пари  е и престиж и много други неща. 30-50% над заплатите в Google/Amazon/Face book и ще им и хора, които няма да заминат и такива които ще се върнат.

 

И така е във всяка една област. Кадри няма, а това което расте не е в състояние да прави нищо друго освен да яде, ако има кой да му го сложи в устата.

Здравка
снимка на Здравка

Homoludens, парите безспорно са много важни, но нашенци емигрираха не само и единствено за материалните блага. Не знам къде живееш, а ако си се установил в странство, колко често си идваш. Тук положението с такива основни за съществуване и развитие на човека и обществото неща като образование, здравеопазване, опазване на неприкосновеността на личността и частната собственост вече ги няма дори в някои областни центрове. Стохилядната община Перник е на прага на хуманитарна катастрофа, породена от безстопанственост, безхаберие и мързел. Няма смисъл да пиша повече, ако живееш в България си точно толкова наясно, колкото и всеки от нас.

Verbis verbis

Какво значи успял българин?

А неуспелите какво ще ги прави милата родина?

Щото българите се изнесоха от нея, за да оцелеят. Физически.

И успяха.

По тази логика, всички са успели.

И пак  да попитам.

Какво означава тук успял българин.

Който има добра заплата, който има дом?

И за какво да ги остави?

За да се присъедини към някакъв загубил връзка с действителността елит, или да се сблъска с оруелова бюрокрация.

Ще го преживеем обаче, щото успелите да са четиризначна цифра.

Въпросът ми е за неуспелите.

За тях какво ще се измъдри?

sena5
снимка на sena5

Поредна простотия. вместо да дават тези пари на хората, дето имат деца и са останали в Бг, те се чудят каква глупост да измислят. като даването на заплати на бабите/дядовците да си гледат внуците.

В това министерство май не знаят защо са там.

Здравка
снимка на Здравка

В това министерство май не знаят защо са там. За да им вървят заплатиците, привилегиите на държавни служители и стажа за пенсия. Де да беше така само в това министерство, калинките с мед да ги нахраним.

PlaNed
снимка на PlaNed

Първи април - едно добро начало ... за нова сиганска хранилка!

Johnny2965

Като гледам как жалко са облечени тези на снимката ми става ясно с какъв "акъл" са взели подобно решение!

Man.ol

Оппааааааа, кой иска да си вдигне доходите с 1200/м? Знам как може да го направи?

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш

×