Quantcast
България отчете най-голям брой заразени от месец и половина | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / COVID-19

България отчете най-голям брой заразени от месец и половина

Броят на напълно ваксинираните се увеличи рязко с почти 137 000 след корекция на компютърна грешка
Обновена
11 098
 Илияна Кирилова

Новите случаи на коронавирус в България през изминалото денонощие са 193, отчете Единният информационен портал Coronavirus.bg. Това е най-големият брой положителни проби у нас от над месец и половина - за последно повече новозаразени бяха установени на 7 юни - 208 души.

Трябва да се има предвид обаче, че вторник по принцип е пиков ден за ковид статистиката в страната, тъй като в него се описват и много забавени случаи от уикенда. При обработени общо 20 910 теста за последните 24 часа, делът на положителните проби остава под 1% - 0,9 на сто.

Общият брой потвърдени случаи на COVID-19 от началото на пандемията в страната вече е 423 879, като от тях активни са 7456. Към 0:00 ч. на 27 юли настанените в болница пациенти с коронавирус са 729, от които 73-ма са в интензивни отделения. Оздравелите вчера също са 73-ма, а петима са починали. С тях смъртните случаи, свързвани с ковид у нас, станаха 18 199.

 

ГРЕШКА

Неправилно изчисление на данните на ваксинираните досега е било причина за странния скок на броя на отчетените със завършен имунизационен цикъл за COVID-19, обясниха от Единния информационен портал. Вчера (26 юли) се появи изненадващо, че напълно имунизираните са вече 1 033 652, след като предишния ден (25 юли) бяха обявени 896 698. Така се получи рязко увеличаване със 136 954 човека. Грешката е допусната от "Информационно обслужване" АД.

"На 26 юли е установено несъответствие между резултатите за ваксинираните лица по административни области и общия брой на ваксинирани лица със завършен ваксинационен цикъл. Причината е, че еднодозовите ваксини COVID-19 "Vaccine Janssen" не са отчетени като завършен ваксинационен цикъл в общия брой ваксинирани лица, а само при резултатите по административни области. Подчертаваме, че допуснатата неточност е единствено при изчислението на общия брой лица със завършен ваксинационен цикъл, където се сумират данните за лицата, получили втора доза при двудозовите ваксини, и лицата, избрали еднодозова ваксина. Данните по административни области са въведени коректно и отразяват действителния брой на поставените дози.

При установяване на разминаването между общия брой лица със завършен ваксинационен цикъл и поставените дози по административни области, несъответствието беше коригирано. "Информационно обслужване" АД се извинява за допуснатата неточност е и предприело всички необходими мерки за предотвратяване на бъдещи разминавания в данните за ваксинираните лица", се казва в съобщение от портала.

Към днешна дата обаче темпът на ваксинация в страната остава изключително слаб. В понеделник у нас са поставени едва 8538 дози, с които общият брой имунизирани лица поне с една доза достигна 1 976 628.

Още

Броят на заразените и починалите с COVID-19 рязко скочи

21.09.2021

Обновена

3509
Ерик Клептън не спази обещанието си, слава богу

21.09.2021

524
Има ли терористична заплаха за България, или да?