Медия без
политическа реклама

България иска подобряване на офертите за нов изтребител

„Локхийд Мартин” представи в София последната модификация на Ф-16 блок 70

21 Ноем. 2018
Би Ти Ви

Политико-военната група, която оценява офертите за нови изтребители, поиска подобряване на офертите от трите компании, които останаха в конкурса, съобщава Би Ти Ви.

Зам.-министърът на отбраната Атанас Запрянов, който ръководи работата на групата, очаквал договорът за доставка да бъде подписан догодина. Той допълнил, че се държи на качеството на работата, а не на бързите срокове. „Такова важно скъпо решение ще бъде базирано на качествена работа а не на времеви срокове. Договорът ще се сключи догодина, парите са налични, не това е най-важно”, обяснява Запрянов пред журналисти.

Американската компания „Локхийд – Мартин”, която предлага F-16 блок 70 за българските ВВС обяви, че няма да може да достави до 24 месеца първите самолети, ако договор бъде сключен, разказва Би Ти Ви. От изявлението на директора на „Международно развитие” в компанията Робинсън станало ясно, че преди България на производствената линия има поръчка за Бахрейн и Словакия.

Според Запрянов проблем би било, ако и осемте предлагани самолета не бъдат доставени съобразно крайния срок. С което даде да се разбере, че параметрите може да бъдат променяни.

Американското предложение за българските ВВС е за 8 изтребителя блок 70. Оборудването на борда е последна дума на техниката като радарът е взаимстван от този на борда на F-22 и F-35. Последната модификация, за която има поръчка от Бахрейн, и предстои да бъде сключен договор със Словакия.

Потенциалът за производството на последната модификация на  F-16 се изчислява на 400 машини от производствената линия в Южна Каролина, САЩ, а хоризонтът на експлоатацията им отвъд 2045, обяви Джеймс Робинсън, директор „Международно бизнес развитие” на програмата за F-16, „Локхийд Мартин”.

Той не посочи пред bTV конкретни срокове на доставка за първия и последен самолет от осемте, ако договор бъде сключен като се аргументира с търговската тайна, разказва още телевизията. „Засега това ще го запазим в тайна от конкурентите си. Може да очакваме доставка колкото може по-скоро, но зависи кога ще бъде подписан договорът”, обясни Робинсън. Запитан дали офертата покрива задължителните изисквания от проекта за инвестиционен разход, одобрен от Народното събрание, Робинсън отбеляза, че по финансовата част ще се преговаря между двете правителства , а всички технически изисквания са покрити като се предлага „солиден пакет”, който включва въоръжение, поддръжка и обучение.

Попитан дали цената на проекта се вписва във финансовата рамка на одобрените от парламента 1,8 млрд лева за 8 самолета американският посланик Ерик Рубин отговори: „Не мога да коментирам числа. Това е предмет на преговори между двете правителства, но мога да кажа, че цената за предлагания самолет е много конкурентна . „Локхийд Мартин” се интересува от инвестирането в производство на компоненти тук в България и създаването на работни места. Мисля, че България може да си позволи F-16 ”.

Повечето НАТО-вски държави използват този самолет. Това означава, че могат да се провеждат общи обучения, може да се построи обща инфраструктура за F-16 тук, която няма да се използва само от България, а от всички в НАТО, както и от съседни държави, които имат такива изтребители, добавя посланикът.

През последните 25 години американското правителство е инвестирало над 300 милиона щатски долара в обучения и екипировка за българските въоръжени сили, подчерта американският посланик Ерик Рубин. От тази сума 50 милиона долара са инвестирани в съвместни съоръжения и българските ВВС.

Според посланик Рубин при сключване на договор компанията може да инвестира в регионално сътрудничество подобно на това в държавите от Северна Европа.

На представянето пред американската търговска камара в България е била подчертана стратегическата важност на избора на нов самолет за българските ВВС, защото по думите на изпълнителния директор на американската търговска камара в България Петър Иванов изтребителите F-16 са придобити от 18 европейски държави и на въоръжение в 15 от тях.

Утре ще бъде представена още информация и по шведското предложение за изтребители „Грипен”, добавя Би Ти Ви.

В момента в надпреварата за доставка на нови изтребители се борят три държави - САЩ, Швеция и Италия. Единствено предложението на Италия е за употребявани изтребители Eurofighter. САЩ предлагат новопроизведени F16, а Швеция - нови "Грипен". 

Още по темата