Quantcast

Медия без
политическа реклама

България е на 10-то място в ЕС по консумация на бира

17 Дек. 2019
Pixabay

България се нарежда на 10-то място по отношение на консумацията на пиво на глава от населението в ЕС със 75 литра на човек (150 стандартни бутилки). Данните са от 2018 г. и са споделени от Съюза на пивоварите в България (СПБ). Начело е Чехия, пред Австрия и Германия - над 100 л. бира на глава. По производство на бира в ЕС пък страната ни е на 13-та позиция. Тук начело е Германия, пред Великобритания и Испания.

Заради по-здравословния начин на живот, все пoвече потребители се насочват към слабоалкохолни и натурални напитки и респективно – към бирената категория. Консумацията на нискоалкохолни и безалкохолни бири също нараства с всяка година. "Подобни са тенденциите и у нас. Провежданите ежегодни независими проучвания за бирената категория показват, че 30% от българите считат, че при умерена консумация бирата е част от здравословния начин на живот, а според 35% – че е подходящото за тях питие. Ето защо, повече от всякога браншът полага усилия да отговори на очакванията на потребителите с устойчиво производство, иновация в продуктите, пълна прозрачност за съставките, хранителните вещества и калориите на почти 100% на всички произвеждани в страната бири", коментира пред БГНЕС изп. директор на СПБ Ивана Радомирова.

По данни на Съюза на пивоварите в България, средно претеглена честотата на потребление на бира у нас обичайно е 8-9 пъти месечно. За 2019 г. проучванията показват, че 70% от българите над 18 г. консумират бира минимум веднъж в месеца, а 52% – поне веднъж седмично. Най-активните консуматори са на възраст от 30 до 49 години. През 2019 г. най-често са дегустирали пиво в Русе – 12 пъти месечно, в Монтана – 11 пъти в месеца, а в Бургас и Плевен – 10 пъти.

 

Ключови думи:

бира, ЕС

Още по темата