facebook
twitter

Горещи новини

Борисов поиска копие на меча на хан Кубрат

2312
Министерски съвет

Премиерът Бойко Борисов се надява, че ще бъде възможно да се направи официална отливка на меча на хан Кубрат за България. "Надявам се на вашето разрешение, ще бъдем щастливи и ще го приемем като знак на приятелство", каза премиерът на заместник-директора на Държавния Ермитаж проф. Георги Вилинбахов. Това стана преди официалното откриване на изложбата "Мечът на хан Кубрат" в Националната галерия в рамките на Дните на Ермитажа в София.

Благодаря, че след като възложих на министъра на културата, говорих и с президента Путин, когато бях там, българите имат възможност да видят пръстена и меча на хан Кубрат, каза още Борисов, цитиран от пресцентъра на Министерския съвет.

Той напомни за делото на хан Кубрат и за смисъла на снопа, завещан от него, символизиращ съединението. Това е единственият изход за една нация да бъде успешна, добави Борисов и напомни, че българското председателство на Съвета на ЕС също е преминало под мотото „Съединението прави силата".

В Националната галерия са експонирани временно два от най-емблематичните за българската история предмета - мечът на хан Кубрат и пръстенът с монограм. Те са част от съкровище, открито през 1912 край с. Малая Перешчепина, на брега на р. Ворскла в околностите на днешния град Полтава, Украйна. Цялата находка се състои от около 800 предмета, от които голяма част са златни, а други - от сребро. През 1984 германският археолог проф. Йоахим Вернер предизвиква истинска революция в науката, определяйки ги като собственост на българския владетел хан Кубрат, се припомня в съобщението на Мнистерския съвет.

В галерията е изложен и портрет на княз Александър I Батенберг, който, заедно с други ценни предмети, принадлежащи на княза, българската държава откупи неотдавна на търг във Виена.

49

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Дипломат - това звучи евтино

22.08.2019

Людмил Илиев

4789 23
Вицепремиерът Марияна Николова поема и киберсигурността

20.08.2019

1502 14
Разследване откри връзка между премиера и фирма - любимка на БАБХ

Коментари

Страници

Асол
снимка на Асол

Благодаря, че след като възложих на министъра на културата, говорих и с президента Путин, когато бях там, българите имат възможност да видят пръстена и меча на хан Кубрат, каза още Борисов

Всеки, който МУ е гледал излагацията, излъчвана услуживо на живо при последното МУ посещение в Русия (разкаран още същия ден), може да си направи изводите, каква е степента на достоверност на горния цитат. Разговорял бил с Путин на тази тема? Че ТОЙ най-вероятно е разбрал за "въпросните меч и пръстен" от пиарката си минути преди последното си изявление..във "Винету" (първата книга) - нищо не пише за тях

SSlavov

Винету е скачал с кану от Ниагарския водопад и в спомените си пише ,че не е имал алени платна ,за да прелети ..........

Хулиган

Пак добре, че не са го подкокоросали да поиска черепа на Никифор...

http://www.drago.info/

Bacho Кольо

Не беше ли дискутиран в сий висок форум въпросът за съкровището в Малая Перешчепина?!?

И не се ли бяха изказали вещите ни експерти, че то няма нищо общо с Хан Кубрат? Че тая теза е окнчателно отхвърлена.

 

rorik

А освен меча и пръстена печат. И да се връчва  на всеки Председател на Народното Събрание. 

Требе и някоя Корона  и чаша за вода, може и за вино , де,   с надпис  "Обединението прави силата" .Чашата да стои  на трибуната пред изказвашите се. 

Дано им влезе нещо в кратуната на нашите народни представители. 

Може там  да има и Крумовите закони. 

kissсинджира

Поне гел за смазване ше има в изобилие и ше се маже като ино време в пожарната

ЗИП
снимка на ЗИП

Ся, дайте да си говорим истината а не дали Борисов ни харесва или не.

 

Идването на тоя меч и пръстен е абсурд да стане без "официална заповед" от Кремъл. Тва е "геополитика", точно за 24 май преди евроизборите.

 

"Кукловодите" явно са решили, че тези избори трябва да бъдат спечелени от ГЕРБ.  По парадоксален начин "Козяк" и "Драган Цанков" играят за Борисов защото тях ги интересува европарламента да бъде "скован" от десни и крайнодесни...

 

:)

Асол
снимка на Асол

Направо си представИх как подобно културно събитие ще тласне към гласуване и ще задоволи естетическите критерии на гербавия електорат! Виж, ако става дума за далавери, службица, пари в брой и пържолки щеше да звучиш по-достоверно😅

Звън®
снимка на Звън®

За какво ни е да искаме отливки от меча и пръстена на хан Кубрат? Та ние разполагаме с истинското цукало на цар Симеон II!  Нашият Тиквоний I  Хипертоник често го е държал в ръцете си.

Асол
снимка на Асол

ТОЙ ни направи и вампирска дестинация! Не пропускай такива важни достижения!

Danibus

Тиквоний l Хипертоник.👍

 

anton

Цукалото не е на цар, а на министър-председател! Ние разполагаме и със сватбената рокля на дъщерята на министър-председател !

nanyac

През 1984 германският археолог проф. Йоахим Вернер предизвиква истинска революция в науката, определяйки ги като собственост на българския владетел хан Кубрат,

Дотогава цели 70 години руските и савецките историчаре упорито са неглижирали факта, че този меч носи върху себе си надпис:

„на патриция Кубрат” 

Такива мити работи тавариши, от Каспийската Степ до Казан и Полтавска околия лежи все исконно българска земля. Спрете с фалшивите си претенции.

бонго-бонго

Няма подобен надпис. Има едим знак, евентуално монограм, който с много желание и пристрастност е идентифициран като "Кубрат". Нито находките от Вознесенка, нито тези от Малая Перещепина могат със сигурност да бъдат отхесени към българите

Диагностик

Ако Бойко подгони Корнела с този меч и коня й няма да я спаси... 😉

wreckage
снимка на wreckage

Копие на меч? Найс.

Язък, че музеят не предлага копието на Кубрат, тогава Магнолий щеше да поиска копие на копието.

 

Bacho Кольо

Дотогава цели 70 години руските и савецките историчаре упорито са неглижирали факта, че този меч носи върху себе си надпис:

„на патриция Кубрат” 

А на обратната му страна имаше клеймо на съветския знак за качество ,  надписи "Сделано в СССР" и  "цена 8р.60 коп"

nanyac

за всеки продажен русофил е щастие да се подиграва с историята на народа си

ЗИП
снимка на ЗИП

Важното е че тоя меч и пръстен са великоруска собственост.

 

Големите империи обичат да "колекционират" нищо незначещи за тях произведения на изкуството, архиви, книги и так далее чрез които "въздействат' над  другите държави....

 

Кремъл с години по същия начин манипулира евреите с една "библиотека на Шнеерсон"...

 

:)

 

Британците по абсолютно същия начин постоянно оказват натиск върху Гърция, Турция, Египет и так далее...

ПГеоргиев

Мечът, от време оно, е символ на царската ( владетелската) власт.

Когато през 811г. кан Крум разбива Никифор I във Върбишкия проход, оня в бягството си изоставя в шатрата и меча си, след което изоставя и главата си.

Защо му е на ББ копие на меча на основателя на Стара Велика България?

Като нищо ще реши да се идентифицира със символиката, която меча има - владетел на Нова България.😀

А иначе, нямаше да е лошо да направим опит, държавата да придобие оригинала на меча и пръстена, защото това са знаците на първия български владетел, на първата българска държавна организация.

hawk

Оригиналите, то се знае няма да ни дадат, та ако ще да се съдерем. Оригиналът трябва или да си го намериш сам, или...да си го ОТКРАДНЕШ. Като Паисиевата "История", но и с нея станахме уникални когато онзи п...ьо тогавашния президент (демо - версия на нещото от 2012 - 2017) взе, че я върна...без изобщо някой да го е правил на въпрос. Иначе не съм специалист но трябва ли да искаме разрешение да си правим копие?

 

Бог да го прости отец Пахомий, библиотекарят на Зографския манастир,беше в гръцки затвор заради „История славянобългарска“ .Освободиха го когато я върнахме.Всичко което е на територията на Света гора е гръцка собственост. 

Миряна Б.

 

Бойко е завидял на тази Перешчепина, макар и малка, толкова важна за историята. И вероятно крои находки в Банкя за бъдещите археолози. Копае под магнолията и се чуди какво да закопае, като няма меч и пръстен. Колан за панталони? Ще показва колко е бил дебел. Иска назаем от Цецо чифт от бутонелите му. Зарива си и членската книжка в БКП, като преди това я сканира за всеки пожарен случай. Не си пази пожарникарската каска и си купува нова. Готов йе!

emo1971

Мечът не бива да се отлива! През нея епоха, при производството на мечове, не са се използвали никакви леярски технологии. В западна Европа, в Скандинавия, а напоследък съм чувал, че и в Русия, съществуват фирми които произвеждат реплики на исторически оръжия, напълно придържайки се към технологиите на епохата... от която идват оригиналите. Няма ли най-сетне да се намери някой, който да обясни на проклетите герберасти, че при исторически реставрации... за итонг няма място? 

ЗИП
снимка на ЗИП

Апропо тов. Вилинбахов е "Георгий" а не "Георги".

 

И по-важната му длъжност е , че е ръководител на Хералдическия съвет при президента на Русия ! Човекът е потомък на древния дворянски род "Вилинбахови"...

 

https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%92%D0%B8%D0%BB%D...

rorik

Миряна ,

Що забрави буалката .Тя е важно за бъдещите поколения. Да се знае че на тази земя не трябва да се забравя бухалката .Либерастките глупости не оправят държава. Требе си бухалка.

По соца строеха младежки домове и зазиждаха  разни послания. Препоръката беше да се отворят  след 50 години. Няма ли да ги отворите че тези тогава които бяха младежи , измряха. Така у и не дочакаха да разберат какво пише там .    

TheMull

А снопът с пръчки ? Всъщност те били счупени....

Под сурдинка се носи мълвата, че БатБаян ги е счупил, въпреки че са били на сноп. А Кубрат, разочарован се провикнал: "Тъп си беше БатБаяне, тъп си и остана !"

LEFT

Както винаги се самоизтъква, че благодарение на него мечът е в София. Сега иска и копие...Защо те няма пред паметника на Солунските братя, днес на 24-ти май, г-не?

Тони Йорданов

   Щото е проз.

rorik

Много по веоятно е да са били стрели а не пръчки.По онова време  не са си играли с пръчки.

 

А баба Ванга предвещаваше че България ще се оправи когато Сирия падне ,България загуби част от територията си ,  и ще я оправи руса жена. Сирия падна под росийския ботуш, Донбас  загубихме , пак търсим руса главица. 

Надахме се на една вице президентка, после на други руси главици , дойде ред и на Ленчето.

А , да,  а Баце е готин.Ми съвсем  готино,изключително интелегентно ,  напомня  на Росия къде е България , защото в последните векове , росиянете все забравят .  

Данил
снимка на Данил

Мечът и останалите предмети от кубратовото съкровище стоят на на склад в Ермитажа. Поне до неотдавна те не бяха чред експозициите в залите на музея.

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш

×