facebook
twitter

Горещи новини

Борисов: ОАЕ са важен партньор за България

Премиерът ще има отворен канал за връзка с престолонаследника на емирствата
653
Министерски съвет

След като активизирахме отношенията между България и Обединените арабски емирства, е важно да запазим тази динамика и да продължим да развиваме ползотворно сътрудничество. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на срещата си в Министерския съвет с министъра на външните работи и международното сътрудничество на ОАЕ шейх Абдула бин Зайед бин Султан Ал Нахаян, съобщава правителствената пресслужба. Премиерът Борисов определи като добра стъпка работата на посолство на ОАЕ в София, което предстои да бъде открито официално по-късно днес. Министър-председателят изтъкна, че това създава допълнителни условия за улесняване на двустранния диалог и търговско-икономическото сътрудничество.

Според премиера Борисов динамичното развитие на българо-емиратските отношения през последните години се дължи не само на добрата политическа воля за това, но и на важната регионална роля и значение на всяка от страните и на общия стремеж към сътрудничество в широк спектър от области. Само за шест месеца, от октомври 2018 до март 2019, са проведени редица посещения, като най-значимото събитие беше официално посещение на министър-председателя Борисов в ОАЕ, което е и първата двустранна визита на най-високо правителствено ниво, изтъкват от МС.

По време на срещата в Министерския съвет премиерът Бойко Борисов отбеляза също, че Обединените арабски емирства са важен и перспективен външнотърговски партньор на България сред страните от района на Залива. Министър-председателят посочи предимствата на страната ни като инвестиционна дестинация и потенциала на ОАЕ да диверсифицира инвестиционния си портфейл у нас. Според премиера Борисов ще бъде от взаимен интерес, ако се предприемат повече конкретни стъпки в сферата на икономическото сътрудничество, увеличаването на стокообмена, взаимодействието в области като информационните технологии, селско стопанство, туризъм, транспорт, сигурност и енергетика. Премиерът Борисов изтъкна също възможността да бъде проведена и първа сесия на Смесената икономическа комисия. Той уверил госта си, че се подготвяме активно за EXPO 2020 в Дубай.

След среща с външния министър Екатерина Захариева гостът заяви, че премиерът Борисов ще има "отворен канал за връзка" с престолонаследника на ОАЕ, чиято цел ще бъде развитие на взаимотношенията и търсене на възможности за взаимодействие.

 

Ключови думи:

Бойко Борисов, ОАЕ
8

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Половината дубайски фурми са раздадени на социално слаби

08.05.2020

ДИЯН ИВАНОВ

2816 9
Гешев: Финансовите престъпления в ОАЕ не се вземат насериозно

26.04.2020

5842 36
Изпадаме във фурмализъм!

16.04.2020

Г-н БАЛЕВ

3022 7

Коментари

3biri

И Нубия е важен и стеатегически партньор! За ОАЕ през 2017 та е бил 0.59% от износа ни, а след динамизирането е станал 0.35%. За сметка на това вносът е паднал само от 0.09% на 0.08%.

First Strike

Typция e вce пo-yбeдeнa, чe щe пoлyчи нoвия зaвoд нa Фoлĸcвaгeн

 

https://money.bg/investments/turtsiya-e-vse-po-ube...

Yantar

Стожер на човешките права са братята емирати. Споделят нашите ценности - не са като руснаците. ?

3biri

Е! Те имат по двеста - триста наследници.

buratinob

Обединените арабски емирства са определено сериозен "партньор".

Основен платец ( не получател ) на българските оръжейни заводи.

Къде отиват железата всички знаят, но докато има пари никой не пита.

Байпас

Нещо,не ма"как си, братко мой,"!

Лoвkия

Другарчета, странно, но и за Жужо ОАЕ също е важен партньор.

Толкова важен, че им продава оружие!

Я скифте тука

http://www.nationalistbg.com/readarticle.php?id=10913

И о, ужас, космически корабль...

https://it.dir.bg/tehnologii/oae-kupuva-kosmichesk...

Аре сега пак - ОАЕ важен партньор ли е, или не?

Седем с един...

Аре ся, Ловкий, не си ли спомняш, че нещо за изкуствен интелект си хортуваха с един техен Ал Нещо си, га наш Баце оди на посещение там? Ся може и да са му го докарали...

Влез или се регистрирай за да коментираш

×