facebook
twitter

Горещи новини

Бивш съдия: Може и да не се стигне до избор на нов главен прокурор

5258
Снимка: Архив
Румен Ненков

"Възможно е да не се стигне до избор на нов главен прокурор, ако не се съберат 17 гласа". Това каза пред "Фокус" бившият конституционен съдия Румен Ненков.

По думите му е "трудно е да се изясни тематиката на президентските срещи по повод предстоящия избор на главен прокурор".  Ненков допълни, че досега законността в избора винаги е била спазвана, както от процедурна, така и от правна гледна точка.

Според него новите изисквания от 2016 г. към личността на главния прокурор са прекалено общи и се отнасят до високи морални и нравствени качества, професионализъм, организационни качества и способност за работа в екип.

Между управляващите винаги е имало консултации за обсъждане на възможните кандидати, за разлика от преди сега те са публични, обясни Ненков. "Номинации за главен прокурор се правят или от трима членове от съответната колегия във ВСС, т.е. колегията на прокурорите и следователите или министъра на правосъдието. Това са възможните предложители. В рамките на четири заседания след откриване на самата процедура следват концепции и публични изслушвания, възражения от научната общност и от НПО-та, за да се стигне до избор, който изисква 17 гласа, дадени публично“, коментира юристът. 

Румен Ненков каза още, че ако не се съберат 17-те гласа и няма избран нов главен прокурор, а мандата на настоящия е към края си, той не се подновява, а се прекратява. В този случай на поста застава някой от заместниците му, обясни той.

Кой ще е следващият главен прокурор, трябва да стане ясно на 14 ноември. По предложение на настоящия обвинител номер едно Сотир Цацаров членовете на Прокурорската колегия приеха преди 10 дни единодушно времевия график за провеждане на процедурата. Според него, тя ще бъде открита на 15 юли, а номинации ще могат да се правят до 29 юли, включително. Право да номинират имат най-малко трима членове на Прокурорската колегия и правосъдният министър. В избора обаче участва целият състав на Висшия съдебен съвет.

19

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Гешев на село: Не съм компетентен да проверявам за Горанов

19.05.2020

Обновена

МАРТИН ГЕОРГИЕВ

7055 44
Гешев: Финансовите престъпления в ОАЕ не се вземат насериозно

26.04.2020

5842 36
ВАС: Кметовете с фирми не трябва автоматично да губят мандата си

21.04.2020

ДОРОТЕЯ ДАЧКОВА

1689 3

Коментари

Диагностик

Пресилени са мненията за ролята на Главния прокурор. 

ssto

Не са, колега. Май нямате представа, какво бедствие в момента е прокуратурата, а отговорността е на главпрока.

 

Пет години правеха всичко възможно, за да не разследват едно убийство и да отърват извършителя с цената на безброй нарушения. Докато работех по случая, три пъти внасяха постановление за прекратяване на разследването и три пъти съдът им го отменяше и връщаше преписката за доразследване. Накрая избраха тактиката да протакат, докато изтече абсолютната давност и на близките на жертвата да им опротивее да търсят законност.

 

В друг случай, съсипаха един бивш държавен служител с четиригодишно досъдебно разследване, само защото беше приложил правилно закона, а други, които го бяха нарушили явно, за да облагодетелстват разбойник, растяха в кариерата. Минахме през всички инстанции и едва ВКС постанови оправдателната присъда, а нещата, от законова гледна точка, бяха ясни, казани и писани много пъти, още на досъдебното производство.

 

В трети случай, жертва на изнудване беше поискала защита, а след една формална проверка,  прокурорите се самосезираха и внесоха обвинителен акт срещу жертвата за набедяване. Така жертвата на престъпление стана подсъдим, а извършителите се конституираха като частни обвинители! Отново минаха две съдебни инстанции, докато оправдателната присъда влезе в сила.

 

Борба с вятърни мелници е в момента съдопроизводството и най-вече наказателното. То и гражданското, и административното, не са по-добре, но не са чак толкова зле. Знаете ли колко обществен ресурс се харчи в противозаконна дейност от правоохранителни органи? В момента обществото финансира работата срещу себе си.

 

Та, по статията. Изборът на главпрок досега може и да е бил законосъобразен, но не и целесъобразен, а  последният беше и явно общественоопасен. Вниманието на Президента към процедурата е знак, че обществото следи новият избор и ще вземе отношение към него, поне доколкото досъдебните производства, като част от правораздаването, би трябвало да се осъществяват в името на народа.

 

Същият този народ ще го постигне, колкото инертен и безволев да ви изглежда сега.

Диагностик

какво бедствие в момента е прокуратурата, а отговорността е на главпрока.

 

-Инспекторатът на Върховната касационна прокуратура
-Инспектората към ВСС

 

Няма действие, което да зависи от едно единствено лице. Колкото по-нагоре се отива по стълбицата, толкова по-малко е съпричатноста му за решаване на конкретно престъпление. Цацаров се самосезира в редица случаи, в резултат на някои от тях бяха уволнени министри.
"Участието" на Радев цели единствено и само лична реклама. Няма отношение нито към избора на правилата, нито за избора на конкретната личност. Може да я отхвърли, но само за дни.

 

ssto

Колега, инспекторатите не работят. Контролната система само отклонява сигнали. Последният, най-пресен случай при мен, е от инспектората към МП. Предполагам, знаете, че министърът има правомощия по сигнали срещу незаконосъобразни действия на ЧСИ. Две години им трябваха, за да върнат отговор, възпроизвеждащ обясненията на ЧСИ, без да вникнат в противоречията и несъответствията им, а подозирам дори, че съвсем съзнателно са ги подминали.

 

Радев е представител на народа. Работата му е да олицетворява единството на нацията, а когато някой го нарушава, да направи обръщение и да изрази становището си. Как ще реагира народът, предстои да видим след новия избор. Президентът предприе превантивни действия, с цел да избегне социален конфликт. Не зная какви са мотивите му, но посланието е - изборът се наблюдава внимателно от обществото.

 

 

Диагностик

Контролната система е събрана от калинки, които са се устроили от години и няма сила, която да ги разгони. В много области у нас пяната винаги излиза отгоре. 

 

Радев: Работата му е да олицетворява единството на нацията...
Точно в тази област е най-слаб. Винаги се явява като говорител на опозицията, никога не подкрепя (никога!) решения на МС.

 

 Как ще реагира народът...
При тези нови партийни субсидии трудно ще съберат желаещи за "спонтанни" протести.

 

ssto

Е, този критерий - след като не е с нас, значи е против нас - е елементарен и погрешен.

Колко критики съм отнесъл, че съм русофил, без да имам каквато и да е връзка и отношение към Русия ..., само защото за критерии ползвам принципите на хуманизма, а критиците не са ги и чували! Достойно е да бъдеш обвинен и критикуван от недостоен.

 

Всяка преценка, всеки извод е субективен. Правят се от някакви хора. Споделянето им в обществената комуникация не ги прави обективни. Когато са на групов признак, отразяват становището на групата и често са изява на групов егоизъм. Това ниво на мислене се преодолява, когато за критерий се ползва общонародната полза. Ето това изпълнителната власт не го може и не го прави, а е единственият начин за постигане на някаква обективност в преценките.

 

Не следя всички изявления на Радев и в момента не мога да преценя, дали винаги е бил обективен. Не е кой знае колко добър философ, но е уравновесена личност. Можете ли да дадете пример, когато изводите му са били изява на групов егоизъм и не са били съобразени с обществения интерес?

Диагностик

Съжелявам, но този форум не предлазполага за задълбочен спор. Желая Ви успехи в работата, повече оптимизъм, хъс и винаги се съмнявайте в постигнатото. Всяко нещо има и други опции. 

ssto

Малтазар, имам молба към Вас.

 

Не зная от къде имате информация за тези преценки. Ако сте разследвали събитията, за които пишете, най-вероятно щеше да Ви е служебно забранено да ги коментирате. Затова предполагам, че сте повярвали на нечии изявления. Не очаквайте от нас да се обвържем с преценки, които не можем да проверим сами.

 

Нямам против американци, руснаци, сенегалци, чилиици ... и цигани. Принципът е - Всякакви обиди са недопустими. Та молбата ми е, да се придържаме към него. Обидата е атака на чуждата самооценка и постига целта, само когато тя е нестабилна. Които носи в себе си обида, той опитва да нанесе такава на другите.

ssto

Благодаря. Съжалявам, че се отказвате от опита да направим от този форум място за сериозен разговор.

Радвам се, че обменихме някоя мисъл.

Тъмно пиво

Пет години правеха всичко възможно, за да не разследват едно убийство и да отърват извършителя с цената на безброй нарушения. 

Само пет години? Я раздуй колко успешни разследвания за убийства приключиха при мандата на небрежно брадясалият Велчев? И колко политици бяха оъдени в неговия мандат като главен прокурор? 

Stern

Разбира се, че може да няма избор, та Той (вече) си го избра.

Mavrodinov
Цацаров for ever ?
дядо яга

да...възможно е да целят точно този сценарии...Боко и Шиши де. На тях и трябва не Цацаров, а цацаровчета...И Да се вгледаме в замовете които трябва да му поемат поста, макар и временно..някой да ви вдъхва доверие?  Клонинги...А временното може да е много дълго с апаратни хватки. И не виждате ли как Боко плюе по Президента, щото не му изнася по никой начин да изберат човек без те двамата да го контролират...А Радев напротив, има отношение към избора, защото той участва в този избор...Може да издаде указ, но може и да не....И чест му прави,че не е палячо като предния, на който каквото и да му кажат,го прави..иначе му бият чембер..А той се хили от радост....

Хулиган

Още един Цацаров и прокурор ще стане мръсна дума...

http://www.drago.info/index.php/2018/01/17/hotela-...

Лoвkия

ssto, безспорно не си отвчера в системата.

Би ли споделил кога започнаха безобразията там при вас?

Впечатленията ми (без да следя отблизо процесите там) са, че проблеми, меко казано, има доста отпреди Красьо Черничкия да почне да кадрува.

ssto

Личното ми мнение е, че така си карат още от времето на социализма. В далечната 1989 бях студент, но от разговори с по-стари колеги установих, че правосъдието в България не е било независимо изобщо. Предполагам, че е било същото и преди 1944 год., но не съм говорил със свидетели от тогава.

 

Само  дето не ползвам опаковките социализъм и капитализъм, които са дъвки за наивници, а си го казвам директно - егоизъм. Българинът няма усет за обща полза, за националност, аморфно е мисленето и поведението му.

 

Няма смяна на политическата система - целият обществен живот продължава да се администрира, от горе, до долу, по команда.

seyko

Когато ssto участва във форума,

 

  той е пълен и разбираем. И също точно казано, че ако се пръкне втори цацаров, думата

 Прокурор ще стане срамна, долна и фалшива дума.

Лoвkия

Благодаря за коректния отговор!??

Su38

ssto е прав. И се радвам, че има хора с морал в тази прокуратура.

От собствен опит си правя извода, че особено в териториалните е пълно с хора, които мястото им не е там. Или поради квалификация, или поради небезпристрастност. А може би и заради двете.

На какво ли не се нагледах в опитите им да не допуснат разглеждане на незаконосъбразна, дори престъпна документация на една организация. Ако почна да ви разказвам, сигурно ще паднете от смях и ще се запитате "Ама това възможно ли е?". Е, възможно е. И не го крият. Бавят, размотват се, защото не могат да отрекат очевидните факти, подкрепени с надлежни документи. И после "Извинявай, пич, но сами си вързахме ръцете. А докато бяха вързани, сроковете изтекли и сега, разбираш ли, нищо не можем да направим." Тъпи номера, ама минават, а на тях изобщо не им пука - нали са несменяеми...

Време е май за тотална чистка в тия структури. Ама до кокал. Въпросът е кой ще я направи и ще имаме ли силата да искаме да сменим... Като гледам форума.. А данао, ама надали...

Влез или се регистрирай за да коментираш

×