facebook
twitter

Горещи новини

Белгия е останала неутрална при гласуването на "черния списък" на ЕК

1186
Pixabay

Белгия е останала единствената държава от ЕС, която е била "неутрална" по предложения от Европейската комисия списък на държавите със слаби правила срещу прането на пари и финансирането на тероризма. Това съобщава днес пред местни медии служебният вицепремиер Александър де Кро, предаде Нова тв.

Той допълва, че страната е била наясно със слабостите на методологията, използвана от ЕК при съставянето на списъка, но е можела да ги преглътне. Белгия остава на мнение, че ЕС трябва да има свой самостоятелен списък на държави със слаби финансови правила.
Списъкът на ЕК съдържа 23 държави - Афганистан, Американска Самоа, Бахамите, Ботсвана, Северна Корея, Етиопия, Гана, Гуам, Иран, Ирак, Либия, Нигерия, Пакистан, Панама, Пуерто Рико, Самоа, Саудитска Арабия, Шри Ланка, Сирия, Тринидад и Тобаго, Тунис, Американски Вирджински острови и Йемен. Белгийските медии поясняват, че за разлика от използвания досега списък, в новия са добавени Саудитска Арабия и четири територии в обхвата на законодателството на САЩ.

Съветът на ЕС вчера съобщи, че списъкът е бил отхвърлен единодушно. Де Кро днес пояснява, че Белгия се е присъединила към общото решение, за да не руши единството на ЕС. По неговите думи съпротивата в този случай не би довела до нищо, а и Белгия няма навика да пречи на единодушието.

Румънският министър на вътрешните работи Кармен Дан обясни след вчерашното заседание на Съвета на ЕС, което председателства, че държавите възразяват срещу неясната методология на ЕК при съставянето на списъка. По нейните думи е било необходимо допълнително предварително съгласуване със столиците, преди списъкът да бъде оповестен. В съобщение на Съвета се отбелязва, че комисията е приложила "непрозрачни" показатели и не е дала възможност на засегнатите страни да представят своето виждане. 

2

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Колоездач почина от инфаркт в първия старт след карантината

05.07.2020

714
Белгийската лама Уинтър произвежда антитела срещу covid-19

03.07.2020

1807 5
Счетоводители: Банки блокират сметки на чужди инвеститори

24.06.2020

ЙОАНА ПЕТРОВА

6531 10

Коментари

Johnny2965

Как пък оцениха финансовите правила на Северна Корея???

JollyRoger's

А на Гуам? Туй ще да е завоалирана критика за гепенето на доларес в базата на USAF... Въх!

Влез или се регистрирай за да коментираш