facebook
twitter

Горещи новини

96% от катастрофите в страната са заради грешка на водача

609
Илияна Кирилова

Около 96% от инцидентите в страната са резултат от грешка на водача, показват годишни отчети на Пътна полиция, обявени от БГНЕС. Тези данни обаче почиват на предварителния оглед на мястото на произшествието. Липсва информация от авто-техническите експертизи при формиране на данните и също така достатъчно обследване от гледна точка на причините, довели до пътно-транспортното произшествие. Това е един от основните изводи в Доклада за състоянието на безопасността на движението по пътищата в Република България, съобщиха от агенцията за безопасност на движението по пътищата.

В тази връзка се предвижда изготвяне на единна нова методика за обследване на тежките пътни инциденти, в която да се отчитат много повече елементи. При особено тежки инциденти те да се обследват от специалисти от различни области - пътни полицаи, инженери, експерти по пътна безопасност и др. Водещо да бъде не установяване на вина, а дефицитите свързани с: поведението на водача, изправността на превозното средство, състоянието на инфраструктурата, метеорологичната обстановка и т.н., за да се види причината или проблема за настъпването на ПТП и той да бъде своевременно отстранен. Предвижда се и в огледите на пътните инциденти да започне да се отбелязва дали превозното средство е с ляв или десен волан, за да се изследва влиянието на превозните средства за обратно движение.

Освен приемане на нова методика за обследване на тежките пътни инциденти, сред препоръките в доклада са още - бързо и ефективно събиране на наложени санкции, одитите за пътна безопасност да обхванат всички републикански и общински пътища, създаване на публичен регистрационен режим на фирмите, извършващи сервизна дейност и др.

В глобален мащаб, по данни на СЗО приблизително 1.35 милиона души загиват всяка година в резултат на пътнотранспортни произшествия, което, освен огромната човешка трагедия, струва на страните и средно 3% от брутния им вътрешен продукт. На европейско ниво, през изминалите десетилетия безопасността на пътя се подобрява значително, но въпреки това броят на смъртните случаи и нараняванията все още е твърде висок. Те засягат не само пострадалите, но и цялото обществото, като социално-икономическите разходи в ЕС възлизат на около 120 милиарда евро годишно. В световен мащаб ПТП са основната причина за смъртност сред младежите на възраст между 15 и 29 години. От 2010 г. средногодишното намаление на броя на загиналите по пътищата на ЕС е 2.8%, което е в пъти под заложените цели. Трудностите, свързани с намаляване на травматизма с планираните темпове, за съжаление са валидни и за България. Затова бяха изследвани в цялост елементите, които оказват влияние на безопасността на движението по пътищата: законодателство; поведението на участниците в движението; пътната инфраструктура; контрола; автомобилния парк и веригата на спешната помощ, като са набелязани и конкретни мерки за всеки от тях.

Подобряване на събираемостта и съкращаване на сроковете за връчване на наложени санкции по Закона за движение по пътищата, отказ на административни услуги от всички институции при неплатени задължения и проверка на гражданите (в това число чуждестранни) на изходните ГКПП за наличие на наложени с електронен фиш глоби, оборудване на патрулните автомобили на Пътна полиция с ПОС терминали с възможност за заплащане на санкции на място - това са част от останалите препоръките в частта „Контролна дейност“ в анализа. Основният извод на държавната агенция е, че в момента процедурата по установяване, връчване и налагане на наказание, както и събираемост на съответните глоби и/или имуществени санкции, води до неизпълнение на основната функция на административно-наказателната отговорност -превенцията. В тази връзка са подготвени изменения в Закона за движение по пътищата, които ще въведат новите елементи, като становището на ДАБДП е, че те трябва да бъдат приети приоритетно. Разширяване на пътните участъци с контрол от автоматизирани технически средства и приоритетно пълно обезпечение с тях на участъка София - Пловдив от АМ „Тракия“ е друг индикиран приоритет.

 

6

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Българската армия е боеспособна, но с ограничен състав и старо оръжие

28.05.2020

1071 21
Данаил Кирилов: Реформи правя, оставка не давам!

27.05.2020

2507 21
МВР се провали в залавянето на наркотици

25.05.2020

МАРТИН ГЕОРГИЕВ

3280 13

Коментари

MOPT

Около 96% от инцидентите в страната са резултат от грешка на водача, показват годишни отчети на Пътна полиция

Докато в закона има недоразумението "несъобразена скорост" не бих се учудил и над 100% от инцидентите да са заради човешка грешка.

toshko1

    Не се учудвай колега.. Наистина има такова понятие,  а че е най-лесно да се ползва е друг въпрос. Много неща стават заради лоша преценка на водачи. Миналата седмица бях в колона от 5 автомобила с предстоящ десен завой. Бях четвърта кола. Едно говедо реши да изпревари и 5-те коли наведнъж. А отсреща излезе бусче. И какво стана познай?? Бусчето (добре, че нямаше мантинела и имаше трева отстрани) излезе цялото извън пътя, за да може говедото доволно да потрие ръце, че ни е минало на един път. Ами отсреща, ако беше някой дето не би направил това, ако имаше мантинела? А ако беше камион?? Просто има хора, които е опасно да имат книжки и да карат. А това, че и някой на мокро кара като на сухо - ми да, несъобразена скорост си е...

Apolitichen

Около 96% от инцидентите в страната са резултат от грешка на водача, показват годишни отчети на Пътна полиция

Сиреч, вече виновник не е “превишената скорост” и похарчените средства за камери са били нахалост.

 

И какви грешки допускат водачите? Не могат да избегнат дупките по пътищата или не могат да предвидят кога община ще превърне шест лентов булевард в паркинг и пешеходна зона? Сигурно и поставянето на светофари през 20 метра (за да се задръстят всички светофари, Напр. По бул. Малинов) пак е грешка на водачите ... че не са нарамили на гръб стока и пътници по “иновативните” общински трасета.

Нафарфор

е са, оставили са едни 4% за Винету.

mi6osp.

Не е останал процент за катастрофи следствие лошо техническо състояние на колите. 

Диагностик

Няма водачи, няма проблеми.

Да оставяме днешните коли и да минаваме на управляваните от компютър. Тогава ще отпадне и необходимостта от КАТ.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×