facebook
twitter

Горещи новини

414 язовира са в аварийно състояние

482
Снимка: Архив

6 840 язовира има в България, съобщи пред БНТ Кирил Войнов, зам.-председател на Държавната агенция за метрологичен и технически контрол. От тях 414 са в аварийно състояние, 500 се смятат за опасни, а 10 са поставени под специално наблюдение.

В момента се извършва проектиране и проучване на 16 от тях, които са най-опасни, за да бъдат ремонтирани. Сред тях са язовирите "Бели Искър" и "Огоста". Правителството отпусна 500 млн. лв. за ремонт на язовири.

Войнов обаче увери, че "държавата си е на мястото" и няма основания за безпокойство. "Хората могат да спят спокойно с Божията помощ", смята Войнов. Според него проблемът с язовирите е при тези, които са общинска собственост, тъй като част от кметовете не се грижат за тях. 600 акта за нарушения са съставени на кметове. "Компромис няма да правим с никого, докато аз съм тук", увери той.

Войнов коментира скъсаната язовирна стена над село Нова Върбовка край Стражица, което наводни множество къщи и градини. Според него на мястото е паднал много интензивен дъжд за кратко време. Преливникът на язовира не е могъл да я поеме и е започнал да прелива през короната на язовирната стена, което е предизвикало разрушаването. Язовирът е бил проверен за последен път от държавната агенция през февруари 2018 г. и по план е трябвало да бъде инспектиран отново следващата седмица. Това ще бъде направено въпреки инцидента.

4

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Втора язовирна стена не издържа на дъжда

12.06.2019

Диян Иванов

98
Преляха два язовира в община Стражица

11.06.2019

749 6
Аварира предоставен, но невзет от държавата язовир

06.06.2019

Диян Иванов

462

Коментари

Justinian2
снимка на Justinian2
Какви са тия дребнотемия ? Някакви си язовири с течове , някакви си наводнени села ? Важното е че Той ви строи М А Г И С Т Р А Л И !!! Яжте МУ ... асфалта. 😁
JollyRoger's

Вуйчо Му Ногу активен напоследък...🎃🎃🎃

Evasion

Хората могат да спят спокойно с Божията помощ

Това е и единственото ни упование, когато става дума за задължения на българската държава. 

Kurt Meyer

Този трябва да бъде съден по бързата процедура и пратен да поправя стените с кирка и лопата.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×