Медия без
политическа реклама

20 убити при стрелбата в мол в Ел Пасо, Тексас

Версията е престъпление от омраза. Тръмп: "Бог да е с Вас!"

04 Авг. 2019Обновена
СNN

20 души са загиналите след престрелката в търговски център в пограничния град Ел Пасо, щата Тексас. Ранени са 26. Единственият заподозрян за трагедията се е предал на властите. За момента няма официална информация за мотива на стрелеца. Той е 21 годишен мъж от района на Далас. Една от основните версии на властите за подбудите е омраза.

Полицията в Ел Пасо информира, че разполага с манифест, който сочи към потенциално престъпление от омраза.

Източници споменават пред Вашингтон Поуст, че в манифеста е имало нападки срещу имигранти и симпатии към мъжа обвинен в убийството на 51 души в две джамии в Нова Зеландия по-рано тази година. Мексиканският президент Андрес Мануел Лопез Обрадор обяви, че сред жертвите има трима мексиканци.

Към момента от ФБР, от където също разследват, все още са класифицирали случилото се като „тероризъм“ или „престъпление от омраза.“

Официално не е съобщено името на заподозрения, но американски медии споменават, че става дума за Патрик Крусиъс.

Това се приема за най-смъртоносната престрелка в САЩ от 2017-ма година насам, когато нападател уби 26 в църква в Тексас. Нападението в събота сутрин местно време идва няколко дни след като стрелец откри огън и уби трима по време на фестивал в Калифорния.

От българското външно министерство съобщиха, че  към момента нямат данни за пострадали български граждани. При необходимост от съдействие българите в Съединените щати могат да се обаждат  на спешния номер 911, както и на телефоните в посолството ни във Вашингтон: (202) 387 0174; (202) 299 0273; (202) 483 1386.

Кандидатите за номинацията на Демократическата партия за президентските избори в Съединените щати догодина обвиниха Националната асоциация на притежателите на огнестрелни оръжия и нейните съюзници в Конгреса за масови убийства след нападението в Тексас.

Стрелбата е била беше открита около 11.00 ч. местно време в събота. 
Президентът на САЩ Доналд Тръмп написа в социалната мрежа "Туитър", че има "много убити", заяви подкрепата на федералното правителство и пожела "Бог да е с Вас!"= Ужасяваща стрелба в Ел Пасо. Новините са лоши, има много убити. Работим с държавните и местни власти, както и със силите на реда. Говорих с губернатора и ще окажем пълно съдействие на федералното правителство. Бог да е с вас", обяви в социалната мрежа той. Тръмп заклейми „изпълнения с ненавист акт“ и също заяви, че освен, че е трагично нападението е и “малодушен акт.“

Ел Пасо е град с около 680 000 жители, е в Западен Тексас, до границата с Мексико.

Още по темата